in

Italia, salariile pentru badante, îngrijitoare casnice și babysitter vor crește de la 1 ianuarie: 2.000 de euro mai mult pe an

Italia, salariile pentru badante, îngrijitoarecasnice și babysitter vor crește. De la 1 ianuarie 2023, salariul minim va fi actualizat în funcție de modificarea indicelui ISTAT al prețurilor de consum, cu o ajustare de 80% din inflație. Acest lucru se traduce printr-o creștere de 9% a salariilor pentru ajutoarele casnice, îngrijitorii și baby-sitterii familiilor, care se luptă deja cu o inflație care continuă să fie de peste 11% în noiembrie.

În noul an, pentru salariul unui ajutor domestic sau al unei baby sitter ar putea fi plătiți 125 de euro în plus pe lună, ceea ce ar deveni 2.000 de euro pe an, scrie corriere.it.

Noi costuri suportate de familii care vor fi compensate doar parțial prin ajustări ale pensiilor, de care va beneficia un număr limitat de persoane, sau prin reînnoirea unor contracte colective de muncă în anumite sectoare care au expirat de mult.

Italia, anul viitor va începe cu prețuri mai mari la țigări, cu cât se vor scumpi până în 2025

Italia, salariile pentru badante, îngrijitoarecasnice și babysitter vor crește – Alarma angajatorilor

„De la 1 ianuarie, familiile care angajează lucrători casnici riscă o creștere în ceea ce privește salariile menajerelor, îngrijitoarelor și baby sitterilor. De fapt, începând cu 2023, vor fi declanșate actualizări salariale bazate pe modificarea indicelui ISTAT al prețurilor de consum: pericolul este că pachetul salarial va crește cu aproximativ 9% față de minimele actuale.

Suntem foarte îngrijorați pentru că timpul pentru a interveni se scurge, având în vedere că, până la 20 decembrie, Ministerul Muncii va trebui să convoace Comisia națională pentru actualizarea salariilor, așa cum prevede articolul 38 din Contractul colectiv de muncă național, și că, în lipsa unui acord între partenerii sociali, majorarea va fi declanșată automat”, subliniază Fidaldo (Federația italiană a angajatorilor casnici), care reprezintă Nuova collaborazione, Assindatcolf, Adld și Adlc.

Semnalul de alarmă a fost tras miercuri, 30 noiembrie, cu ocazia prezentării celui de-al doilea raport de cercetare privind intervențiile regiunilor și orașelor italiene în domeniul muncii casnice, intitulat „Atlante Fidaldo”, care a avut loc la Roma.

Creșteri eșalonate

„Speranța”, continuă Fidaldo, „este ca prin discuții cu partenerii sociali să putem ajunge la o eșalonare în timp a acestor creșteri, care vor greva bugetele familiilor deja împovărate de creșterile prețului la gaz și la facturile la utilități. Conform calculelor noastre, în cazul unui îngrijitor, ar putea chiar să trebuiască să plătească 125 de euro în plus pe lună, ceea ce ar însemna 2 000 de euro pe an”.

Asociația angajatorilor casnici Nuova Collaborazione își reiterează, de asemenea, cererea de defiscalizare a muncii casnice. Potrivit președintelui asociației, Alfredo Savia, aceasta este o măsură necesară „pentru a evita riscul de creștere a muncii la negru, un fenomen îngrijorător care riscă să se extindă în cazul în care familiile se vor afla în situația de a nu putea face față acestor creșteri amețitoare”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 9 In medie: 4.1]

Bergamo, își ucide partenerul și apoi mărturisește: „Am obosit să fiu bătută, nu-mi vine să cred că l-am înjunghiat”

Munca domestică în Italia. Cum se calculează salariul lucrătorilor în perioada de sărbători? Expertul raspunde