in

Italienii fac foamea: Istat, vânzările la alimente au scăzut brusc în octombrie cu 7,9%. „Mai puțină hrană la copii”

Reducere a cheltuielilor cu alimentele în Italia – Potrivit Codacons, datele Istat privind vânzările cu amănuntul pentru luna octombrie sunt „dezastruoase”, iar valul de creșteri de preț care a lovit prețurile cu amănuntul este motivul scăderii abrupte atât pe o bază ciclică, cât și pe o tendință. 
>>> În Italia 5,6 milioane de oameni în sărăcie absolută. Aproape 1,4 milioane sunt copii

Reducere a cheltuielilor cu alimentele în Italia

„Față de luna precedentă, vânzările sunt în scădere atât ca valoare, cât și ca volum, dar cifra cu adevărat alarmantă este prăbușirea mărfurilor alimentare care, față de aceeași perioadă din 2021, înregistrează o scădere a volumului cu 7,9 %”, explică preşedintele Carlo Rienzi. „Numere care, fără inflație, echivalează cu o reducere a cheltuielilor cu hrana de 445 de euro pe an pe familie ”, continuă Rienzi.

Reducere a cheltuielilor cu alimentele în Italia – În clasamentul produselor cele mai afectate de tăierile consumatorilor, pe primul loc se află băuturile alcoolice, de la care 44% dintre italieni au fost nevoiți să-și ia rămas bun, complet sau parțial.
Pe locul doi se situează deserturile care sunt reduse cantitativ cu 44%, în timp ce pe locul trei se află mezelurile la care 38,7% dintre cetățeni au renunțat, imediat înaintea peștelui (38%) și a cărnii (37%). 

Reducere la hrana copiilor

Dar costul ridicat al vieții duce chiar la o reducere a achizițiilor de alimente pentru copii, 31% dintre oameni cumpărând mai puțin. În situații dificile, cele mai puțin afectate sunt unele produse de bază ale dietei mediteraneene precum fructele (tăiate de 16% dintre consumatori), legumele (cu 12%) și pastele (cu 11%).

Italienii fac economii

Dar datele Istat atestă și schimbarea puternică a obiceiurilor de cumpărare ale italienilor, care se concentrează tot mai mult pe economii pentru a limita efectele inflației. 

Nu întâmplător magazinele alimentare cu discount sunt unitățile care au înregistrat cea mai susținută creștere a vânzărilor, care au crescut în octombrie cu +10,1% anual, demonstrând atenția mai mare a familiilor față de prețurile cu amănuntul. 

„Un semn de alarmă pentru Guvern care trebuie să adopte măsuri mai incisive pentru apărarea puterii de cumpărare a cetățenilor, controlul prețurilor și susținerea consumului”, conchide Rienzi, citat de Affaritaliani.it
>>> După pandemie, FOAMETE. Criza alimentară, tot mai aproape. «În România nu vor fi vremuri foarte bune»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Tânăr român de 17 ani ucis în accident la Caravaggio, mergea cu scuterul să-și vadă iubita

8 decembrie, sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (Immacolata Concezione). Ce urări se fac astăzi în Italia