in

Alegeri 2011/ Ce se ȋntâmplă cu cei care nu s-au ȋnscris pe listele electorale?

Azi a expirat termenul limită pentru ȋnscrierea pe listele electorale suplimentare a cetăţenilor români care vor să voteze la alegerile administrative din 15 şi 16 mai, desfăşurate ȋn peste 1300 de oraşe din Peninsulă. Legea prevede ca toţi cetăţenii din UE cu reşedinţa ȋn alt stat decât cel de origine, să poate vota la alegerile administrative din localitatea de reşedinţă.

In Italia, cetăţenii comunitari trebuie să se ȋnscrie pe o listă suplimentară, ȋn urma ȋnscrierii primind un carnet electoral, valabil pentru toate scrutinurile succesive.

Legea italiană, ȋn conformitate cu normativa europeană, mai prevede ca, printr-o procedură specială, să fie asigurat şi dreptul de vot pentru cei aflaţi ȋn ȋntârziere. Astfel, cine nu s-a ȋnscris pe liste poate depune o cerere la biroul electoral, ȋn regim de urgenţă. Autoritatea italiană demarează o serie de verificări, ȋn urma cărora eliberează un certificat temporar care permite exercitarea votului doar la alegerile din 15 şi 16 mai, fiind exclusă, prin urmare,  ȋnscrierea pe listele suplimentare.

Cu cât se apropie data alegerilor, cu atât birourile electorale vor avea mai puţin timp la dispoziţie pentru a verifica cererile. Prin urmare, există riscul ca să nu poată elibera la timp certificatul de vot. Cererea pentru obtinerea certificatului de vot temporar se poate depune până la data de 16 mai.

M.C.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doi italieni, tată şi fiu, arestaţi pentru molestarea unei tinere românce

Carmen Ene, candidata la Arezzo: „promit doar ce pot realiza”