in

Carmen Ene, candidata la Arezzo: „promit doar ce pot realiza”

Carmen Ene are 32 de ani, este originară din Râmnicu Sărat şi se află ȋn Italia de mai bine de 13 ani. Va candida la alegerile locale pentru obţinerea unui loc ȋn Consiliul Comunal pe lista civică “Arezzo Domani”, susţinându-l pe Francesco Macri pentru postul de primar. Duminică, 27 martie, ȋn sala de conferinţe a hotelului ”Minerva” din Arezzo a organizat prima ȋntâlnire electorală cu comunitatea românească, prezentandu-şi punctele principale ale programului său politic.

Românca a venit ȋn Italia ȋn anul 1997, când abia ȋmplinise 18 ani. “Dacă ştiau părinţii mei că voi rămâne definitiv ȋn Italia sunt convinsă că nu ar fi acceptat nici ȋn ruptul capului să mă lase să vin. Aveam deja sora mai mare, care ȋmpreună cu cumnatul meu, se aflau ȋn Italia de ceva timp. Am plecat ȋn vacanţă, la ei, pentru cel mult o lună, dar mi-am găsit de lucru şi am decis să mai stau o perioadă. Au trecut mai bine de 13 ani şi sunt tot ȋn Arezzo. Dar de atunci am reuşit, zic eu, să mă integrez perfect, să ȋmi deschid chiar şi o afacere şi, aproape de necrezut, să-mi aduc şi părinţii alături de mine.” Faptul că ȋn Italia a lucrat ȋn mai multe locuri iar ȋn prezent are o afacere, ȋi dă dreptul să afirme că ştie greutăţile cu care se confruntă românii. “Nu mi-e ruşine să spun că am lucrat şi ca “badante” şi la curăţenie. Am trecut şi eu prin greutăţile cu care se confruntă românii care vin să muncească ȋn Italia. Iar faptul că acum am diferite activităţi comerciale, ȋmi dă dreptul să afirm cu convingere că am acumulat experienţă ȋn probleme ale emigraţ iei. Eu cred că am reuşit să mă adaptez şi să mă integrez cu succes aici.”

Carmen s-a decis ȋn urmă cu o lună să participe la alegeri pentru ocuparea unui loc ȋn Consiliul Comunal. A plecat de la o simplă idee şi ȋn scurt timp a reuşit să adune ȋn jurul ei o echipă de români care o susţin şi ȋi dau mari speranţe de reuşită. Prima ȋncercare pe care a avut-o a fost aceea de a convinge românii să se prezinte la vot şi până la ȋncheierea ediţiei ȋnscrisese mai mult de 300 de conaţionali, pe listele electorale. La ȋntâlnirea electorală din 27 martie, cele 168 de locuri din sala de conferinţe a hotelului Minerva au fost ocupate iar unele persoane au fost nevoite să asiste la şedinţă, ȋn picioare. “Eu mă pot declara norocoasă, pentru că am parte de o echipă care m-a ajutat şi mă ajută enorm. De una singură nu puteam să conving atât de mulţi români să vrea să se prezinte la vot, iar duminică, la prezentarea programului meu, am avut parte de o sală arhiplină. Satisfacţia mea cea mai mare a fost că mulţi dintre cei care ȋncă nu se ȋnscriseseră, au făcut-o atunci pe loc.”

Din programul prezentat ȋn timpul ȋntâlnirii, precum şi din discuţiile purtate cu cei prezenţi, atât ȋn sală, cât şi după terminarea şedinţei, Carmen Ene a ţinut să sublinieze că nu vrea să promită nimic din ceea ce nu crede ea ȋnsăşi că va putea realiza pentru comunitatea româneacă din Arezzo. “Nu vreau să promit ceva ce nu sunt sigură că voi putea face. Ceea ce voi promite pe tot timpul campaniei electorale, puteţi fi siguri că voi realiza şi că mă voi ţine de cuvânt. E inutil de exemplu să promit locuri de muncă sau beneficii materiale personale. Voi face ȋnsă tot ce-i posibil să pot ajuta românii să participe la cursuri de calificare sau să poată intra ȋn programe de finanţare pentru idei de afaceri care să le permită să obţină mai uşor sau mai bine plătit, un loc de muncă.”

Programul româncei se referă ȋn special la categoriile de lucrători cele mai numeroase: asistenţă bătrâni şi copii, construcţ ii, dar ţine neapărat să asigure că va avea grijă de copii şi tineri. Nu uită că ȋn Arezzo există o comunitate foarte mare de români din Râmnicu Sărat- Buzău şi promite o ȋnfrăţire. Chestiunea care ȋnsă care i se pare cea mai importantă e ȋnfiinţarea unei asociaţii şi stabilirea unui sediu permanent.
“In primele zile de după alegeri, dacă voi intra consilier,mă voi pune la dispoziţia comunităţ ii şi voi fi prezentă ȋn fiecare zi la sediul pe care ȋl voi ȋnfiinţa. Sediul acesta va deveni practic locul unde românii pot să-şi spună păsurile, problemele şi, de ce nu, bucuriile. Astfel voi aduna problematica cu care se confruntă comunitatea şi voi ȋncerca să fiu o portavoce ȋn cadrul şedinţelor Consiliului Comunal. Voi ȋncuraja cursurile de pregătire profesională, ȋn special pentru femeile care asistă bătrâni sau copii, putând astfel să ocupe locuri de muncă mai bine plătite şi legale. ȋi voi informa permanent pe concetăţenii mei. Programul listei civice ȋn care candidez, doreşte să restabilească turismul şi reconstrucţia oraşului şi astfel vor fi nenumărate posibilităi ȋn ceea ce privesc locuri de muncă şi oportunităţi de afaceri. Voi monitoriza foarte atent ȋn scrierile copiilor la grădiniţe şi creşe, ştiut fiind faptul că mulţi au probleme la ȋnscriere. Nu voi uita studenţii români din Arezzo, pe mulţi ȋi cunosc foarte bine şi am un program special pentru ei care să ȋi valorifice, nu să-i obli ge să recurgă la munci neconfor me cu diplomele şi studiile lor. Bineȋnţeles că nu voi uita echipa de fotbal românească, pentru care, deasemenea am un proiect deosebit.”

La ȋntâlnirea de duminică, a fost prezent Francesco Macri candidatul pentru postul de primar de pe lista civică unde va candida Carmen Ene. Acesta a atras atenţia celor prezenţi printr-un proiect care l-a prezentat pentru prima dată, cu ocazia ȋntâlnirii cu românii din Arezzo. Francesco Macri ne-a declarat: “Vă mărturisesc că avem un program referitor la construcţii, program ȋn care prin intermediul lui Carmen, vă vom propune să participaţi. E vorba de construirea de case ȋntr-un regim special, care va da foarte multe locuri de muncă şi vă va permite şi dumneavoastră să vă achiziţionaţi o locuinţă la preţuri mult sub cele de pe piaţă. E vorba de un program pe care l-am dezvoltat şi ȋn care vrem să vă introducem. Stiu că sunteţi foarte mulţi care lucraţi ȋn domeniul construcţiilor, că sunteţi buni profesionişti şi, poate cel mai important, aţi ales să rămâneţi ȋmpreună cu familiile voastre ȋn Arezzo.”

Andi Radiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri 2011/ Ce se ȋntâmplă cu cei care nu s-au ȋnscris pe listele electorale?

Adrian Chifu despre Crin Antonescu: “Român împotriva românilor”