in

Barilul explodează pe pieţele externe. Preţul benzinei a depăşit 6 lei pe litru

Preţul barilului de petrol a trecut de 124 de dolari pe bursele externe în condiţiile în care tensiunile din lumea arabă se acutizează. în România, Petrom şi Rompetrol au deja pe piaţă benzină la 6 lei pe litru (1,5 euro). Prognozele nu sunt optimiste nici pe termen lung, un raport al Fondului Monetar Internaţional publicat la sfârşitul săptămânii trecute arătând că economia globală intră într-o perioadă în care petrolul va fi tot mai greu de găsit, marcată de noi creşteri ale preţurilor, potrivit zf.ro.

Estimările FMI nu sunt unice. Analiştii de la Erste au spus recent că barilul de petrol poate ajunge anul acesta la 150 de dolari, iar pragul de 200 de dolari nu este exclus dacă şi Arabia Saudită, al doilea producător global de petrol, va fi cuprinsă de febra revoltelor.

Barilul Brent s-a scumpit cu 3,5% vineri şi cu 49% într-un an. Statisticile europene arată că petroliştii din România se numără printre cei mai grăbiţi când vine vorba de aplicat creşteri de preţ, piaţa locală situându- se pe una dintre primele zece poziţii în topul european al scumpirilor la pompă în perioada ianuarie-aprilie 2011. Astfel, benzina din România s-a scumpit mai mult decât cea din Austria, Italia, Polonia sau Bulgaria, ţări mai sărace în resurse comparativ cu piaţa locală, care îşi asigură circa jumătate din necesarul de petrol din producţia proprie.

Pragul de 6 lei, depăşit

Cele mai importante companii distribuitoare de combustibili au crescut tarifele. Cele mai scumpe sortimente de benzină costă peste 6 lei litrul pentru prima dată în istorie.

Preţurile de referinţă ale benzinelor şi motorinelor vândute în reţeaua Petrom au crescut cu 9 bani pe litru. Astfel, după majorarea de preţ, cea mai scumpă benzină, OMV Carrera 100, costă, la Petrom, 6,01 lei litrul. Cele mai comercializate sortimente de benzină, Premium 95 şi, respectiv OMV Carrera 95 costă 5,21 şi, respectiv, 5,35 lei pe litru, iar sortimentul Top Premium 99^ costă 5,59 lei pe litru.

În ceea ce priveşte motorinele, cel mai ieftin sortiment, Euro Diesel 5, costă 5,24 lei pe litru, iar cel mai scump, OMV Alpin Diesel, 5,72 lei pe litru. Preţurile din staţiile OMV Petrom pot varia cu 5% faţă de preţul de referinţă. Petrom este cel mai mare retailer de carburant de pe piaţa locală. La Rompetrol, benzinele Efix 95 şi Alto 101 costă 5,35 lei pe litru, respectiv 6,02 lei pe litru. Totodată, noile preţuri ale sortimentelor de motorină Efix şi Alto 55 sunt 5,41 lei litru şi 5,72 lei pe litru.

Lukoil România, subsidiară a grupului petrolier rus Lukoil, a scumpit vineri, 8 aprilie, cu până la şase bani pe litru preţul carburanţilor. Preţul benzinei Ecto a crescut de la 5,69 lei la 5,75 lei pe litru, iar cel al motorinei Ecto Super Diesel a fost majorat de la 5,59 lei la 5,65 lei pe litru.

Boc: „Nu putem interveni”

Guvernul nu are pârghii de intervenţie pe piaţa carburanţilor şi poate adresa companiilor doar rugăminţi de reducere a preţului, dar cu riscul de a fi refuzat, astfel că nu trebuie create false aşteptări ca autorităţile pot anunţa în perioada imediată că preţul la pompă va scădea, a declarat premierul Emil Boc. Declaraţia vine în contextul în care şeful Guvernului cerea Consiliului Concurenţei, în urmă cu o lună, să investigheze piaţa carburanţilor, suspectând companiile petroliere că majorează preţurile artificial.

„Statul român, din nefericire, nu are o pârghie prin care să poată impune scăderea preţului benzinei. Acea greşeală de privatizare a Petrom ne duce astăzi în imposibilitate de a putea interveni pe piaţă pentru a putea regla mecanismul acesta al preţurilor. Necazul este că nu ai, nu ai pârghii prin care să intervii în acest domeniu, asta este marea problemă a statului. De stat de vorbă, stăm, dar poţi să-i rogi şi pot să spună nu”, a afirmat Boc. În urmă cu o lună însă, premierul Emil Boc declara că statul a utilizat şi va continua să utilizeze toate pârghiile pe care le are la dispoziţie, în cadrul european, pentru a opri „creşterea aberantă” a preţurilor la carburanţi, care este însă determinată şi de evoluţia preţului pe piaţa internaţională.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Senatorul Viorel Badea: PDL Diaspora nu-l susţine pe Emil Boc

VIDEO/ Italian ucis în bătaie, patru români arestaţi la Ventimiglia