in

Scumpiri la alimente, putere de cumpărare tot mai mică

Inflatia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunarăa s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

 

Veşti proaste ne aduc statisticile care ne întăresc şi mai mai mult neîncrederea într-un trai mai bun. Scumpirile lunare duc spre o sărăcie tot mai accentuată a populaţiei României. Luna martie a adus cu sine un record nedorit: rata inflaţiei a atins maximul înregistrat în august 2008. Preţurile la produsele alimentare au cunoscut o nouă creştere în luna martie. Cel mai mult a avut de suferit preţul fructelor proaspete, care crescut cu 5,26 la sută faţă de luna februarie. Şi preţul cartofilor a urcat cu aproape 7 procente, iar costul zahărului a crescut cu 6,05%. Scumpiri de peste 1% s-au înregistrat în martie şi la făină, pâine, conserve de legume, ulei şi miere de albine. Creşterea preţurilor atârnă din ce în ce mai greu în buzunarul românilor.

Scumpirile din luna martie sunt în ton cu creşterile înregistrate, la începutul acestui an, la produsele alimentare. Astfel, 2011 a adus până acum scumpiri de peste 10% la legume şi fructe. Preţul combustibililor a crescut de la începutul acestui an cu 4,57%, în vreme ce cărţile, ziarele şi revistele s-au scumpit cu 5,18%. Singurul sector unde s-au înregistrat scăderi de preţuri au fost transporturile aeriene şi serviciile de telefonie, dar scăderea a fost sub 2 procente.

FMI: Preţurile ar putea exploda

Fondul Monetar Internaţional susţine că preţurile ar putea exploda în perioada imediat următoare, din cauza creşterii preţului petrolului. Acesta a atins maximul ultimilor doi ani şi jumătate, depăşind 124 de dolari pe baril şi nu dă semne că ar vrea să scadă prea curând, scrie Mediafax. Evoluţia pieţei petrolului dă semnale de alarmă cu privire la inflaţie şi la revenirea economiei globale. Mai mult decât atât, economia ar putea fi afectată destul de puternic de scumpirea energiei.

Potrivit FMI, dacă tensiunile dintre cerere şi ofertă vor continua să se intensifice, preţul petrolului ar putea depăşi recordul din vara lui 2008, de aproape 150 de dolari pe baril.

O scădere de până la un punct procentual a ritmului de creştere a trendului de ofertă (aflat în prezent la 1,8%), ar duce la scăderea economică globală cu mai puţin de 0,25% pe termen mediu şi lung, potrivit calculelor FMI.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sicilia/ Italianul care şi-a ucis soţia româncă a primit 16 ani de închisoare

Soluţia ARI pentru muncitorii români din Italia: “Pensia privată”