in

Renzi: „Cetăţenie pentru copiii străini după un ciclu de studii”

Principiul „ius soli temperat” prevede cetăţenia pentru copiii care se nasc în Italia din părinţi imigranţi, însă cu condiţia să încheie un ciclu şcolar.

Premierul Matteo Renzi anunţă că vrea să meargă mai departe privind drepturile civile: „După legea electorală, guvernul are intenţia să ducă din ianuarie (2015) în Parlament tema uniunilor civile, cea a cetăţeniei copiilor născuţi în Italia din părinţi străini şi cea a facilitărilor pentru asociaţiile din sectorul serviciilor”.

Renzi a definit acordarea cetăţeniei fiilor străinilor „un fapt de civilizaţie”. Chestiunea priveşte 1.087.016 de minori străini din Italia, dintre care 60% născuţi pe teritoriul italian.

Potrivit La Repubblica, proiectul de lege care ar trebui să ajungă la finele anului în Camera Deputaţilor este acum definitivat.

Premierul Matteo Renzi promite noi reforme: „Cetăţenia după un ciclu școlar”

S-ar putea trece de la actualul „ius sanguinis” (care prevede cetăţenia pentru fiii de italieni) la un fel de „ius soli temperat”: cetăţenie pentru copiii care se nasc în Italia din părinţi imigranţi, însă cu condiţia să încheie un ciclu şcolar, adică şcoala obligatorie.

Probleme ar putea veni de la Nuovo Centrodestra. Deşi Dorina Bianchi de la Ncd a depus la Cameră un test similar pentru cetăţenia fiilor străinilor, coordonatorul partidului, Gaetano Quagliarello, a clarificat: „Nu suntem un partid xenofob precum Lega. Suntem de acord privind principiul ius soli temperat, problema cu Renzi este definirea gradului de… temperatură”.

O altă necunoscută priveşte Movimento 5 Stelle, care este divizat pe tema imigraţiei. Anul trecut pe blogul lui Grillo a apărut o respingere a propunerii de ius soli temperat avansată atunci de guvernul Letta: potrivit liderului M5S, regula dobândirii cetăţeniei de către fiii străinilor (chiar dacă sunt născuţi în Italia) după împlinirea vârstei majore ar fi trebuit schimbată „printr-un referendum”.

Berlusconi s-a declarat de acord cu propunerea ca fiii imigranţilor să devină italieni după ce au frecventat un ciclu şcolar.

„Aceasta este o propunere a noastră – a spus liderul Forza Italia – am vorbit despre aceasta într-o reuniune a parlamentarilor noştri şi am scris şi o intervenţie semnată de o parlamentară de-a noastră. Suntem absolut de acord în această privinţă”.

„Considerăm – a explicat apoi Berlusconi – că este necesar să se dea cetăţenia fiului de străini care trăiesc în Italia, când această persoană a frecventat un ciclu şcolar care nu-i permite numai să vorbească bine limba noastră, ci şi să cunoască istoria noastră şi să aprecieze punctele centrale ale civilizaţiei noastre”. Salvini (Lega Nord) a comentat pe facebook: „Berlusconi se arată de acord cu Renzi privind ius soli: dăruirea cetăţeniei fiilor de imigranţi, după numai un ciclu şcolar. Eu sunt absolut contrar! Urgenţa momentului nu este să se dăruiască cetăţenii sau drept de vot. Urgenţa este să se relanseze munca în Italia: suntem noi „imigranţi” la noi acasă!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Prostituată româncă ucisă la Verona, cadavrul a fost găsit într-o benzinărie

Imigranţii, mai fericiţi decât italienii