in

Reforma legislatiei muncii în Italia, se modifică indemnizaţiile de şomaj

Naspi, Asdi şi Dis-col sunt noile amortizoare sociale prevăzute de Jobs Act, reforma legislaţiei muncii. În vigoare de la 1 mai 2015, de ele pot beneficia italienii şi imigranţii regulari. Iată ce spune decretul care le înfiinţează.

Naspi, Asdi şi Dis-col sunt siglele cu care în curând se vor familiariza şomerii, italieni sau imigranţi regulari, având în vedere că în această privinţă drepturile sunt egale.

Este vorba de noile amortizoare sociale introduse de guvern prin unul dintre decretele de aplicare a Jobs Act sosite recent în Parlament. Acum Camera şi Senatul vor trebui să-şi exprime opiniile, apoi va fi aprobarea finală în Consiliul de Miniştri. Cu excepţia apariţiei unor surprize, de pe 1 mai 2015 actualele alocaţii Aspi şi mini Aspi vor ieşi la pensie şi vor sosi noile indemnizaţii de şomaj. Să vedem cum funcţionează.

Noua Asigurare Socială pentru Angajare (Naspi) va fi rezervată tuturor lucrătorilor subordonaţi (cu excepţia celor pe perioadă determinată din administraţia publică şi a lucrătorilor agricoli) care îşi pierd în mod involuntar locul de muncă, inclusiv celor care îşi dau demisia dintr-un motiv just sau ajung la rezolvare consensuală pe timpul unei concilieri. Trebuie să fi plătit contribuţii cel puţin 13 săptămâni în ultimii 4 ani şi să fi lucrat cel puţin 30 de ore în anul care precede şomajul.

Durata va fi legată de anii de contribuţie pe care îi are lucrătorul în spate, însă nu va putea depăşi douăzeci şi patru de luni. Suma va fi calculată pe baza retribuţiei medii lunare din ultimii patru ani, dar nu va putea depăşi 1.300 de euro lunar, şi începând din prima zi a celei de-a patra luni de beneficiere va începe să se diminueze cu 3% în fiecare lună. Dreptul la indemnizaţie va înceta dacă se găseşte un alt loc de muncă, dar şi dacă interesatul nu participă la iniţiativele şi cursurile de recalificare profesională activate de serviciile pentru Angajare.

Numai în cazuri de deosebită necesitate economică (prioritate celor care au fii minori şi celor apropiaţi de pensionare, însă criteriile precise încă trebuie definite), când se epuizează Naspi se va putea avea un alt ajutor suplimentar, Asdi, indemnizaţia de şomaj. Va fi mai mică decât Naspi, va dura maxim şase luni şi va fi subordonată aderării la un proiect personalizat propus de serviciile pentru Angajare. Este vorba de o măsură experimentală deocamdată prevăzută numai pentru 2015 şi cu fonduri de acoperire limitate.

În fine, decretul introduce Dis-col, indemnizaţie recunoscută colaboratorilor coordonaţi şi continuativi, şi la proiect, care şi-au pierdut în mod involuntar locul de muncă. Vor trebui să aibă 3 luni de contribuţii de la întâi ianuarie anul precedent şi cel puţin o lună de plată a contribuţiilor în anul solicitării. Nici Dis-col nu va putea depăşi 1.300 de euro pe lună şi se va diminua începând din a patra lună, dar va dura maxim şase luni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

MAE îi pune la treabă pe ambasadori: ”Reconstruiți legăturile cu diaspora, serios afectate”

Alarmă terorism în Italia, controale la frontiere făcute ”în mod sistematic”