in

Condamnat pe viaţă în Italia, Romulus Mailat a fost extrădat. Îşi execută pedeapsa în Penitenciarul Rahova

Romulus Mailat, condamnat la închisoare pe viaţă în Italia pentru uciderea Giovannei Reggiani, agresată în octombrie 2007 la Roma, a fost extrădat în România, unde va ispăşi în continuare pedeapsa. Acesta a fost încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Rahova.

Romulus Mailat a fost dus în România de agenţi ai Serviciului Poliţiei italiene pentru cooperare internaţională. În virtutea principiului de recunoaştere mutuală a sentinţelor la nivelul Uniunii Europene, „deţinutul român a fost predat autorităţilor române şi va ispăşi în continuare pedeapsa de închisoare pe viaţă într-un penitenciar din România”, notează Mediafax.

Crima care a îngrozit Italia

Cazul lui Romulus Mailat a ţinut prima pagină a ziarelor în urmă cu opt ani, când bărbatul a fost condamnat într-o primă fază la 29 de ani de detenţie pentru uciderea Giovannei Reggiani, soţia unui amiral italian. Femeia a fost găsită inconştientă într-un şant de lângă gara Tor di Quinto din Roma, pe 30 octombrie 2007. Două zile mai târziu, italianca a murit la spital, iar Romulus Nicolae Mailat a fost arestat sub acuzaţia de jaf, viol şi ucidere. Mailat a susţinut tot timpul că nu a agresat-o în niciun fel pe italiancă, ci doar i-a furat geanta. Cazul, amplu mediatizat, a provocat valuri de furie în Peninsulă, însoţite de o serie de agresiuni împotriva emigranţilor români care au fost atacaţi pe stradă sau în case.

Cazul Mailat a încurajat discursul xenofob în presa vremii, a tensionat relaţiile româno-italiene şi a amplificat discuţiile privind infracţiunile săvârşite de imigranţii români, faţă de care autorităţile italiene au luat măsuri fără precedent. Guvernul italian a aprobat de urgenţă un decret de lege privind siguranţa publică care le acordă dreptul prefecţilor de a-i expulza pe imigranţii consideraţi periculoşi, iar pe 2 noiembrie 2007, tabăra de romi din Tor di Quinto a fost demolată.

În 2009, Curtea italiană de Apel a modificat sentinţa de 29 de ani de închisoare şi l-a condamnat pe Romulus Mailat la închisoare pe viaţă. Un an mai târziu, Curtea de Casaţie din Italia a confirmat sentinţa.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român din Spania condamnat definitiv la 16 ani de închisoare după ce și-a omorât concubina însărcinată

Scandal la Settimo Torinese: Prostituate românce în clădirea secretarului leghist