in

Sute de deţinuţi români din străinătate, trimişi în ţară

Sute de români aflaţi în închisorile din străinătate se vor întoarce în România pentru a-şi ispăşi pedepsele. 26 de ţări au făcut cereri către Ministerul Justiţiei, iar 90 la sută dintre solicitări au fost aprobate. Deţinuţii de peste hotare se vor alătura celor 30.000 aflaţi în închisorile din toată ţara. Statul plăteşte lunar 2.500 de lei pentru întreţinerea unui condamnat.

Infractorii români, condamnaţi în ţări europene, sunt trimişi să-şi execute pedeapsa acasă, într-un sistem penitenciar deja supraaglomerat.

Ministerul Justiţiei a primit anul trecut 600 de cereri de la autorităţile din 26 de state. Cei mai mulţi români au fost trimişi din Italia, peste 270 de persoane.

Cel mai recent caz este al lui Romulus Mailat, românul condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea în 2007 a unei femei. Autorităţile italiene l-au extrădat la începutul lunii aprilie. Romulus Mailat a fost încarcerat la penitenciarul Aiud.

Condamnat pe viaţă în Italia, Romulus Mailat a fost extrădat


Şi autorităţile din Spania au transmis României 119 cereri de trimitere în ţară a românilor care au comis infracţiuni pe teritoriul său. Printre ei se află şi temutul interlop Ioan Clămparu. În 2012, o instanţă din Spania l-a condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare pentru proxenetism. La jumătatea lunii aprilie a fost dus în România unde îşi va executa pedepsa primită acolo, plus o alta de 13 ani dată de judecătorii români.

Potrivit raportului privid Starea Justiţiei pe anul 2014 făcut de Consiliul Superior al Magistraturii, şi România a cerut ajutorul autorităţilor judiciare străine pentru a-i căuta pe cei care fug de justiţie. Au fost emise 1.500 de mandate europene de arestare. În doar jumătate dintre cazuri persoanele căutate au fost şi găsite.

Cei mai mulţi sunt căutaţi pentru infracţiuni de trafic de droguri, de persoane, infracţiuni informatice, corupţie şi terorism. Pe lista poliţiei cu cele mai căutate persoane a intrat recent şi fostul deputat Marko Attila, arestat în lipsă pentru corupţie.

Mafia românească a cucerit Europa. Italia a fost prima țintă a grupărilor de infractori români

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Oamenii de acasă”, un program destinat bătrânilor și copiilor care au rude plecate la muncă în străinătate

Pistoia, au șocat din nou Italia: bătrân mort după un jaf, patru români arestaţi