in

Votul diasporei, Eugen Tomac: ”Sperăm ca președintele să pună presiune pe partide”

La ieşirea de la consultări, preşedintele PMP Eugen Tomac a declarat că ”preşedintele simte că există o reticenţă, aşa a şi afirmat, din partea partidelor privind introducerea votului prin corespondenţă. Nu crede că votul electronic este o soluţie astăzi”, a declarat Tomac.

„A fost o întâlnire utilă, sperăm ca preşedintele să pună presiune pe partide şi acestea să susţină votul prin corespondenţă. În caz contrar ar fi o lovitură dată românilor de peste hotare„, a mai spus deputatul.

Nimic nou după întâlnirea lui Iohannis cu parlamentarii diasporei: ”Este nevoie urgentă de legea votului în străinătate”

Alina Gorghiu: La toamnă va fi prea târziu, TREBUIE să avem o lege privind votul în diaspora până la finalul acestei sesiuni

Totodată, Eugen Tomac a susţinut mărirea numărului de parlamentari pentru Diaspora.

Eugen Tomac a reamintit că doar 4 deputaţi şi 2 senatori îi reprezintă pe toţi românii de peste hotare, dând ca exemplu faptul că numărul românilor din Chişinău este aproape identic cu cel al românilor care trăiesc în judeţul Sibiu şi care sunt reprezentaţi de 7 deputaţi şi 4 senatori.

„Sau în Italia nu mai vorbesc, că sunt peste 1 milion de români”, a mai spus el, adăugând că sunt şi alte state unde trăiesc peste 1 milion de cetăţeni români.

„Statul român trebuie să îşi schimbe fundamental abordarea” faţă de Diaspora, a mai adăugat Eugen Tomac.

Interviu exclusiv / Eugen Tomac: “Organizarea Congresului diasporei este esenţială”

Eugen Tomac: Propun zece deputaţi şi cinci senatori pentru diaspora

Eugen Tomac îi reamintește Alinei Gorghiu că a depus în Parlament proiectul de lege privind votul prin corespondenţă

Întrebat când se va lua o decizie cu privire la votul prin corespondenţă, Eugen Tomac a răspuns: „Dacă partidele politice ajung la un consens săptămâna viitoare, anul viitor românii vor vota prin corespondenţă”.

Parlamentarul PMP a reamintit că a depus un proiect de vot în Parlament, care a fost respins de cei care ar trebui acum să aprobe un nou proiect: „Anul trecut pe 9 decembrie Parlamentul României cu o largă majoritate, cu concursul PSD şi PNL, a respins cel mai bun proiect de lege elaborat vreodată privind votul prin corespondenţă la doar câteva săptămâni de la alegerile prezidenţiale”, a spus Tomac.

El a reamintit că acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce doi miniştri de externe au fost nevoiţi să demisioneze pentru că nu au putut „oferi condiţii românilor de peste hotare să voteze”.

„A trata cu atâta superficialitate această temă mi se pare un lucru grav. Am şi spus preşedintelui Iohannis că aşteptarea faţă de domnia sa este uriaşă, iar răspunderea este la fel de mare”, a mai spus Tomac.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Nimic nou după întâlnirea lui Iohannis cu parlamentarii diasporei: ”Este nevoie urgentă de legea votului în străinătate”

Alina Gorghiu: La toamnă va fi prea târziu, TREBUIE să avem o lege privind votul în diaspora până la finalul acestei sesiuni