in

Canelli, culegători de struguri cazați în corturi: ”Recolta rușinii, tratați ca pe animale”

Sunt circa o sută de culegători de struguri cazați la porțile localității Canelli, orașul spumantului, în tabăra amenajată de Primărie în regiunea Dota.

«Este una dintre numeroasele recolte ale rușinii. Aici culegătorii sunt tratați ca pe animale», spune Giovanni Prezioso, secretarul provincial al Cgil din Asti, citat de La Stampa.

În urmă cu câteva zile, unul dintre sindicaliștii de la Flai Cgil, Paolo Capra, s-a dus să-i întâlnească pe bulgarii care dorm în corturi improvizate, sperând la un contract pentru recoltarea muscatului.

«Nu au nimic – au fost primele sale cuvinte. Cele două toalete ecologice sunt deja defecte și dușul, unul pentru o sută de persoane, nu are apă caldă». Tabăra, și găzduirea canelleză, este numai una dintre probleme potrivit Cgil.

Citiți și: Muncitori la negru în viile din Asti, sancțiuni de peste 100.000 de euro

«Aici este vorba de caporalat legalizat – afirmă Capra. Oameni care lucrează zece ore pentru o plată care cu greu depășește 5 euro pe oră». Dacă unii se «mulțumesc» cu un loc de muncă la negru câteva săptămâni, alții ar dori un contract pentru recoltarea strugurilor.

«Un drept care deseori este negat – a continuat sindicalistul de la Flai. Cooperativele agricole semnează contracte cu plăți tot mai mici. Există cazuri în care se ”vinde” forță de muncă pentru 9 euro pe oră. Un preț prea mic pentru a se garanta drepturile lucrătorilor».

Potrivit studiilor efectuate de Cgil, cooperativele nu ar trebui să coboare sub 12 euro pe oră de lucrător. «În acest fel ar exista plata minimă sindicală și cei care culeg struguri sau lucrează în agricultură ar avea acces la șomajul destinat sezonierilor». Un miraj, potrivit povestirilor bulgarilor care sosesc anual la Canelli pentru recoltarea muscatului.

«Toate acestea sunt scandaloase și trebuie să ia sfârșit cât mai curând posibil – a adăugat Prezioso. Meleagurile muscatului sunt meleaguri bogate, strugurii au prețuri stabilite care garantează venit. Nu se poate conviețui cu o astfel de exploatare».

Potrivit Cgil, Canelli ar trebui să facă la fel ca alte orașe piemonteze. ”În provincia Cuneo sunt tabere organizate unde imigranții dorm în containere echipate și pot să-și facă duș cald – a spus Capra. Primăria din Canelli are datoria de a interveni».

Între timp Cgil va încerca să ofere un sprijin nu numai sindical imigranților. «Au cerut pături și mâncare – a dorit să adauge Capra. Vom încerca să colaborăm cu Caritas pentru a oferi sprijinul acestor ființe umane care au venit aici pentru a lucra și care, în anumite cazuri, sunt constrânse să trăiască luna recoltării strugurilor precum animalele».

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO/ Mircea Badea, din nou cu gura pe diaspora: «Votul la distanță e ca sexul la distanță! O BAZACONIE!»

„Mare, solid, puternic”, conducea mafia parcagiilor și cerșetorilor, arestat la Modena