in

”La mulți ani, Bucovină minunată!” – Fotografii incredibile despre un ținut de basm

”Congresul general al Bucovinei”, format din reprezentanții aleși ai românilor și ai naționalităților din Bucovina, a hotărât, la 15/28 noiembrie 1918, în unanimitate, ”unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu regatul României”.

Acesta este al doilea mare moment din procesul de reîntregire națională a statului unitar român.

Unirea Bucovinei cu patria-mamă a fost urmată și încununată de actul istoric de la 1 decembrie 1918, când avea loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care decidea Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Legea 250/2015 privind declararea zilei de 28 noiembrie – Ziua Bucovinei a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la data de 28 octombrie 2015 și publicată în Monitorul Oficial la 30 octombrie 2015.

Bucovineni aflați departe de țară au ținut să sărbătorească această dată. Cătălin Urdoi, rădăuțeanul de 30 de ani, rezident la Roma, mare pasionat de fotografie, a adunat opt fotografii superbe din Bucovina, încercând prin acest gest să aducă în fața românilor de pretutindeni frumusețea plaiurilor sale natale.

Cătălin Urdoi, un rădăuţean stabilit la Roma, pasionat de fotografie: ”Fur o fracţiune din timpul care zboară”

Nu e vorba despre încă un motiv de sărbătoare, cel puţin nu genul consacrat de sărbătoare. E despre o incursiune în timp şi spaţiu. E despre un tărâm de poveste, greu încercat de-a lungul istoriei. E despre tradiţii şi obiceiuri. E despre credinţa bucovinenilor simpli, despre viaţa satului bucovinean şi peisajele pitoreşti cu care ne încântă la fiecare pas Bucovina. De la Humor până sus la Lucina, Bucovina ne surprinde şi ne explorează cele mai intense trăiri. Sentimentul de apartenenţă faţă de un loc nu a fost niciodată mai intens. Cu atâta perfecţiune a creat Dumnezeu aceste meleaguri minunate, pentru a ne bucura, pentru a ne împărtăşi darul naturii pentru noi. La mulţi ani, Bucovină minunată!…locul de care voi lega mereu noţiune de ACASĂ!” ne-a declarat el.

Andi Rădiu 

Foto: Cătălin Urdoi, Rădăuți-Roma

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 2.5]

Messina, furau de la chinezi, două tinere românce surprinse la Chinatown

Daciane, Glorie ţie. Dacopatia de stat începe la Roma