in

Iată cum tratăm, simplu şi eficient, astenia de primăvară

S-a întâmplat ca în ultima periodă să te simți lipsit de energie, să nu te poți concentra la nimic sau să fii demotivat? Toate aceste simptome pot avea o singură cauză: astenia de primăvară.

Care sunt cauzele, simptomele și cum putem trata astenia de primăvară pe cale naturală puteţi afla citind rândurile de mai jos.

Cauze

Fără a fi considerată o boală, astenia de primăvară reprezintă un set de simptome legate de lipsa de energie, stare de apatie sau tristeţe. Pe timpul iernii, pe o durată de circa 4 luni, perioada de lumină este mai scurtă decât cea de noapte, iar sinteza de serotonină (hormonul fericirii produs cu ajutorul luminii) scade, în defavoarea melatoninei (hormonul somnului). Organismul compensează pe această durată dezechilibrul hormonal, în paralel cu un aport de nutrienți modificat pe timpul iernii, însă spre sfârşitul perioadei pot să apară semne ale acestui regim de hibernare. Pe scurt, lipsa luminii naturale prin scurtarea zilei, lipsa vegetalelor şi a fructelor proaspete, diminuarea activităţilor în aer liber, pot determina simptomele asteniei de primăvară prin dezechilibrul biochimic hormonal, enzimatic şi mitocondrial.

Simptome

Astenia de primăvară se manifestă prin: stare de indispoziţie ce determină oboseală cvasi-permanentă, dificultate în atenţie şi concentrare, scăderea apetitului, anxietate, apatie, demotivație, tristețe și nivel de energie scăzut. Manifestările asteniei de primăvară se reflectă în viaţa de zi cu zi acasă, dar mai ales la lucru. Pentru meseriile solicitante și cu risc, în aspecte legate de concentrare şi siguranţă (ex. lucrători la înălţime, șoferi, meserii cu risc înalt, personal chirurgical, etc.) este necesară o atenţie specială şi suport.

Tratamente naturale

Pentru a evita stările de somnolenţă şi oboseală, sunt necesare modificări ale dietei, regimului de mişcare şi relaxare corporală. Iată câteva sfaturi pentru a trata astenia:

– plimbări sau sport în aer liber sau la sală

– aplicarea unor tehnici de relaxare profesională sau proprii fiecăruia (starea de bucurie, râsul sunt corelate cu nivele crescute de serotonină)

– este important să consumăm legume proaspete, cereale- orz, ovăz (bogate în vitamina B, magneziu, proteine), orez brun, orz verde

– este recomandată folosirea uleiului de peşte

– este important să mâncăm fructe bogate în enzime- ananas, papaya, kaki, kiwi, smochine, rodie și fructul pasiunii

– este important să consumăm carne de bună calitate, gătită corect – peşte, vită (mușchi, ficat), curcan, oaie, în cantitate moderată, spanac pentru aport de fier, esenţial în producţia de energie, şi aport de proteine

– hidratarea corectă este esenţială petru a combate astenia de primăvară, cu aport de minimum un litru de apă până la 2 litri. Aportul corect de apă va rezolva imediat simptomele de oboseală, senzaţia de epuizare, durerile de cap și anxietate

– duşurile reci dimineaţa favorizează circulaţia sanguină şi dau o senzaţie de prospeţime. De asemenea, sauna şi masajul pot să elimine senzaţia de oboseală, scrie libertatea.ro.

CITEȘTE ȘI:

ALERTĂ OMS: E o adevărată epidemie! Simptomele bolii de care suferă peste 400 de milioane de oameni

10 boli din cauza cărora ești mereu obosit

ATENȚIE! Ce se întâmplă dacă sari peste micul dejun?

Ce medicamente să nu combini niciodată

Beneficiile cafelei – de la protecţia contra Alzheimerului la remediu contra depresiei

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Eva Laslo, candidată la Torino: ”Viitorul este al tinerilor, deci să îl luăm în serios”

Sex cu minori, fost judecător italian condamnat la închisoare, împreună cu complicele român