in

”Nu poţi lucra cu vălul”, firmă italiană condamnată pentru discriminare

Curtea de Apel din Milano dă dreptate unei fete musulmane care a refuzat să-şi descopere capul pentru a fi angajată. „Identitatea religioasă trebuie garantată”.

„Ne-ar plăcea să te angajăm, fiindcă eşti foarte drăguţă, dar eşti dispusă să-ţi dai jos vălul?”. Este e-mail-ul primit acum trei ani de Sara Mahmoud, o milaneză de 22 de ani care a aplicat pentru o selecţie de distribuire de fluturaşi la târgul de încălţăminte MICAM.

Fata, fiică de imigranţi egipteni născută şi crescută în Italia, a răspuns că vălul era o alegere religioasă, şi astfel nu avea să-l dea jos, însă că putea eventual să-l combine cu uniforma. Agenţia Evolution Events, care se ocupa de selecţie, a decis însă să nu-i dea de lucru, susţinând că „din păcate clienţii nu sunt atât de flexibili”.

„Vălul este un precept al Islamului pe care am decis să-l respect şi de care sunt mândră. O alegerea liberă a mea, nu renunţ la el”, a explicat Sara Mahmoud după ce cazul a ajuns în mass-media. Şi pentru a-şi apăra drepturile împotriva acelei discriminări a prezentat un nou recurs la tribunal, asistată de avocaţii Livio Neri şi Alberto Guarisco de la Asgi.

Pe 4 mai Curtea de Apel din Milano i-a dat dreptate, declarând discriminatoriu comportamentul acelei firme. Evolution Events a fost condamnată să-i plătească Sarei şi 500 de euro pentru daunele suferite.

Nici vorbă de „clienţi puţin flexibili”. Judecătorii au acceptat teza apărătorilor fetei: când o cerinţă implică factorul religios acesta se bucură de o deosebită tutelă şi astfel poate fi condiţionat de angajare „numai când este esenţial activităţii de muncă şi sacrificiul impus lucrătoarei este proporţional cu interesul urmărit de firmă”.

„Este o sentinţă foarte importantă”, comentează avocatul Alberto Gariso care a asistat lucrătoarea, „fiindcă recunoaşte că dreptul de identitate religioasă este un element esenţial al societăţilor democratice şi trebuie întotdeauna garantat chiar şi când comportă o sacrificare a altor necesităţi ale angajatorului care nu sunt la fel de relevante, cum sunt cele estetice”.


Citește și:

„Straniera di m…”, rasism la Taranto

„Maimuţă, întoarce-te în ţara ta! Te bag în spital „. Un şofer a agresat o fată de origine marocană

Italia, tot mai bătrână. Noroc de străini!

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Primim la redacţie: «DIASPORA NU VOTEAZA MAFIA!»

”Știu, vreau şi pot să fiu reprezentantul românilor la Milano”