in

Un patron de brutărie se chinuie să găsească angajaţi. ”Nu găsesc oameni care să muncească 8 ore pe zi”

România se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă. Fie consideră că sunt prea calificați, fie că nu merită salariul pentru a se da jos din pat, nu toți românii sunt dornici să aibă un trai stabil și cinstit.

Patronul unei brutării artizanale din Galați a declarat pentru ZF că de două luni caută să angajeze două persoane pentru producție și nu găsește.

Statul este prea generos cu ajutoarele sociale, există o prea mare largheţe în acordarea ajutorului de şomaj şi, din astfel de cauze, mulţi dintre cei apţi de muncă preferă să stea acasă pe principiul „mai bine 5.000 la umbră decât 10.000 la soare“.

În faţa acestei realităţi, statul ar trebui să acorde ajutoare minime, în schimb să-i încurajeze fiscal pe cei care lucrează, este de părere Adrian Şerban, un mic antreprenor din Galaţi care deţine o brutărie şi care de două luni caută zadarnic să angajeze doi oameni pentru producţie.

„Nu găsesc oameni care să muncească, să se scoale de la 4 dimineaţă şi să muncească cinstit 8 ore pe zi“, a spus pentru ZF Adrian Şerban, care a continuat: “Să nu va închipuiţi că vreau să aibă calificare în domeniu. Tot ce le cer este să vrea să muncească şi să fie la 4:30 dimineaţa în brutărie (pentru că în panificaţie se munceşte în timpul în care toţi ceilalţi dorm şi pentru că pâinea şi produsele trebuie să fie calde atunci când lumea merge la serviciu, la 7:30).

„Am dat anunţ în ziarul local de două luni şi dacă mă sună o persoană pe zi, mă consider norocos.“ Potrivit antreprenorului, primele întrebări ale potenţialilor angajaţi privesc salariul şi programul sau zona – ca nu cumva să facă mai mult de cinci minute până la muncă.

Şerban mai spune că a ajuns să nu mai doarmă noaptea nu pentru că nu ar avea bani pentru salarii sau impozite, ci pentru că „nu am oameni să fac toate produsele pe care ştiu să le fac“.

El este de părere că principala cauză a acestei stări de fapt este statul care acordă ajutor de şomaj celor care termină liceul fără ca aceştia să fi muncit măcar o zi şi acordă ajutor social consistent: aşa se face că nimeni din aceste categorii nu mai vrea să muncească.

„E pe principiul – mai bine 5.000 la umbră decât 10.000 la soare.“

În ritmul acesta, conchide Adrian Şerban, statul nu o să mai aibă de la cine lua impozite pentru că nu munceşte nimeni cu toate că oameni capabili de muncă există: „O soluţie ar fi poate să nu mai dea ajutoare sociale, decât strictul necesar asigurării vieţii – o pâine şi o sticlă de apă pe zi. În schimb, să-i lase mai mulţi bani în buzunar din impozitul pe venit celui care munceşte. Că el oricum îi va cheltui şi statul îi încasează înapoi din TVA, prin consum“.


Citește și:

„La Repubblica” dă de pământ cu imaginea României: Aurolaci și corupție

 Imaginea României în 2016: Reporterii străini descoperă ”Poporul din canale”

Andrea Belfiore, mediator Emergency, în sprijinul românilor nevoiași la Napoli: «M-am îndrăgostit de România»

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

La Consulatul de la Milano se fac reguli proprii. ”Se comportă ca stat în stat, în loc să respecte directivele MAE”

Italia, cetăţenia pentru rezidenţă, ce fac dacă nu vine răspunsul