in

La Consulatul de la Milano se fac reguli proprii. ”Se comportă ca stat în stat, în loc să respecte directivele MAE”

Am primit la redacţie această scrisoare.

“Bună ziua,

Scriem acest mesaj în speranţa că vom primi un răspuns şi un ajutor în ceea ce priveşte problema noastră referitor la căsătoria în străinătate, dar nu numai.

Suntem două persoane cu domiciliul în Italia (Regiunea Lombardia), care vrem să ne căsătorim la Oficiul Consular Milano, Italia.

Am întrebat la Oficiul Consular din Milano şi ne-au răspuns foarte clar că nu oficializează căsătorii, fără alte detalii.

Am intrat pe pagina de internet a altor consulate, exemplu: Torino, Bologna, Roma şi am observat că cei de acolo oficializează căsătorii. Am sunat şi am discutat cu o persoană responsabilă de la Consulatul Torino care au spus că oficializează căsătorii, dar decât pentru cetăţenii romani care locuiesc în Regiunea Piemonte.

Drept urmare, noi şi că noi, probabil sunt mulţi alţii care locuiesc în Italia – regiunea Lombardia, practic nu avem aceleaşi drepturi ca şi alţi cetăţeni romani care au domiciliu şi locuiesc în Italia, dar în alte regiuni.

Am luat decizia de a scrie acest mesaj datorită următoarelor aspecte:
1. pentru a ne căsătorii în Italia, avem nevoie de obţinerea a două documente ” NULLA OSTA”, care se obţin de la Consulat, documente care costă pentru fiecare persoană 180 eur, adică în total 360 eur;
2. traducerea legalizata a certificatului de naştere; (se efectuează la consulat);
3. declaraţia persoanei, semnată în fata consulului şi autentificată, privind statutul de necăsătorit, traducerea declaraţiei în limba italiană (se efectuează la consulat );
4. după efectuarea căsătoriei, este obligatorie transcrierea certificatului de căsătorie italian în registrale de stare civilă româneşti.

Taxele aferente punctelor 2, 3 şi 4 sunt de la 55 eur până la 125 eur pe persoana. Toate taxele care trebuiesc achitate la consulat pot ajunge astfel la aproximativ la 700 eur, la care se adauga taxele de la primăria din Italia, taxe care pot varia între 300 şi 1500 de eur depinde de primărie (taxe aferente cetăţenilor străini).

În concluzie două persoane care au domiciliu stabil în Italia şi vor să se căsătorească în localitatea de domiciliu, având CETĂŢENIA ROMANA, trebuie să achite o sumă între 1000 şi 2000 de eur.

În contrapartidă, pentru căsătoria la consulat / ambasadă, avem nevoie de următoarele documente:
1. cerere oficiere căsătorie şi eliberare certificat căsătorie – 90 eur;
2. legalizare semnături traducător pentru traducere certificat medical soţ şi soţie, 2 x 40 eur , total 80 eur;
3. alte taxe consulat – 5 eur.

Prin urmare costurile totale în acest caz ajung la 175 eur.

Dacă facem o mică diferenţă între căsătoria la consulat şi în localitatea de domiciliu din Italia, observăm o diferenţă care nu este deloc de neglijat, mai exact în conturile consulatului (CONSULAT CARE AR TREBUII SĂ RESPECTE TOATE DREPTURILE CETĂŢENILOR ROMANI) intră o sumă de cel puţin 500 eur în plus, asta doar pentru că nu ne sunt respectate drepturile. Şi aici nu este vorba numai de bani, ci şi de timp pentru obţinerea tuturor documentelor care sunt necesare pentru căsătoria într-o localitate din Italia.

În concluzie ne vedem în imposibilitatea de a putea beneficia de oficierea căsătoriei în cadrul Consulatului din Milano doar pentru simplul fapt că avem reşedinţa în cadrul jurisdicţiei acestuia. Acest lucru denotă faptul cu nu toţi cetăţenii romani de pe teritoriul Italiei au aceleaşi drepturi. http://www.mae.ro/node/1954, acesta este linkul de pe pagina Ministerul de Externe unde se specifică despre căsătoria la ambasada / consulat (foto).

Referitor la respectarea drepturilor noastre ca cetăţeni europeni, mai ales romani, prezentăm mai jos în câteva rânduri cum se desfasoara activitatea la consulatul din Milano.

Activitatea în faţa consulatului începe la ora 5, 6 dimineaţa, odată cu primul cetăţean roman care are nevoie de serviciile consulare. Acesta se scrie pe o listă ( foaie de hârtie) care este în faţa consulatului. Pe această listă se înscriu toate persoanele care vin apoi, în limita a 200 / maxim 300 persoane pe zi.

Toate aceste persoane stau pe trotuarul din faţa consulatului, ( aproximativ 100, uneori chiar 200 de persoane se strâng până la ora 8; ne facem de râs cu toţii, începând de la cel mai mic la cel mai mare deoarece toţi ştiu că acolo este Consulatul Statului Român din Milano unde persoanele sunt obligate să aştepte afară, indiferent de timp, unii dintre ei având copiii foarte mici, poate chiar nou născuţi.

Apoi la ora 8 când se deshide uşa din interior, un hol de aşteptare de 50 – 60 mp, unde nu poţi respira, unde aerul condiţionat nu funcţionează sau nu se dă drumul, unde nu există un rând separat pentru persoane cu copii sau persoane în vârstă.

În jurul orei 8.30 se distribuie formularele de către un funcţionar al consulatului, iar începând cu ora 9. (grupuri de maxim 30 persoane) sunt invitate să intre în cealaltă încăpere unde sunt analizate cerererile. Menţionăm aici că foarte multe persoane se întorc acasă fără problemele rezolvate deoarece nu au la ele toate documentele necesare, asta pentru că nici nu există posibilitatea să discuţi telefonic cu cineva din consulat pentru aflarea tuturor informaţiilor, documentele de care ai nevoie şi nici online nu se găsesc aceste informaţii;

Aici, altă încăpere, cu aceleaşi condiţii de jos, unde angajaţii consulatului stau în spatele geamurile şi vorbesc la un microfon (precizez că se aude în toată sala, nu există un drept la viaţa privată, toată lumea aude ce probleme are celălalt, etc.)

Tot în această încăpere există şi o toaletă care arata ca fiind una de pe stradă, cu obiecte sanitare, de la chiuveta până vasul şi capac de la toaletă care sunt mâncate cu trecerea vremii şi foarte uzate, iar pe deasupra şi mizerabilă (aici sunt de vină şi cetăţenii romani, dar credem că obligaţia de curăţenie aparţine celui ce administrează spaţiul).

Referitor la personalul consular, începând de la distribuirea formularelor până la rezolvarea cererilor, acesta este foarte arogant, plin de el, lipsit de orice respect pentru persoana pe care o are în fata ghişeului, etc.

Am ţinut să precizăm aceste lucruri deoarece trăim în secolul 21, în era computerelor şi a telefoanelor, unde am putea să ne înscriem electronic sau telefonic pentru serviciile de care avem nevoie, unde nu trebuie să stăm ca animalele afară în canicula, ploaie, ger şi zăpadă, unde drepturile noastre trebuiesc respectate, unde accesul la informaţii şi la serviciile publice sunt fără echivoc indiferent de statul social al fiecărei persoane.

Având în vedere cele detaliate mai sus privind căsătoria în Italia ( Regiunea Lombardia) şi respectarea drepturilor noastre ca cetăţeni romani indiferent unde locuim, speram că aceste aspecte se vor remedia în viitorul apropiat şi că respectarea drepturilor noastre vor fi cu ADEVĂRAT RESPECTATE.”

Aşteptăm o replică din partea Consulatului de la Milano, care se comportă ca stat în stat, în loc să respecte directivele MAE-ului. Considerăm că e inadmisibil ca fiecare consulat să-şi facă propriile reguli!

Dar mai ales aşteptăm o schimbare în situaţia şi comportamentul descrise mai sus, pe care le cunoaştem bine de ani de zile. Credem că, de-a lungul anilor, Consulatul a încasat destul de mulţi bani pentru a putea transforma clădirea într-una demnă de o misiune diplomatică, unde publicul să nu se mai simtă o turmă de bestii jefuită de bani şi de umanitate. Ar face bine la umorul tuturor, inclusiv al funcţionarilor care încă au rămas configuraţi pe acreala din era comunista. Dacă staţi în spatele unui geam, nu înseamnă că cei înghesuiţi pe partea cealaltă a geamului sunt iobagii dumneavoastră, chiar dacă sunt nevoiţi să vă implore bunăvoinţa în a-i trata ca cetăţeni egali cu dumneavoastră şi a le respecta drepturile!

Irena Cara


 

N.R.: Contactat telefonic, Consulul George Miloșan ne-a declarat că la Milano se oficializează căsătorii, nu au fost niciodată astfel de probleme dar că de două săptămâni lipsește de la misiune fiind în concediu legal de odihnă. ”La Consulatul General de la Milano se oficializează căsătorii, nu am refuzat niciodată. Nu știu cine ar fi spus asemenea lucru, eu sunt în concediu, în țară, de mai bine de două săptămâni. Voi cere detalii și vă voi informa”, ne-a răspuns diplomatul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Muncitor român lovit cu picioarele de un carabinier. Sentință curajoasă a unui judecător italian

Un patron de brutărie se chinuie să găsească angajaţi. ”Nu găsesc oameni care să muncească 8 ore pe zi”