in

Sclavii români din Puglia: 27 de euro pentru 8 ore de muncă (Video)

Ieri, 5 iulie, la Castellaneta, în Puglia, autorităţile italiene au destructurat o organizaţie criminală care se ocupa cu exploatarea la negru a zeci de muncitori români în agricultură. Carabinierii au arestat 17 de presupuşi membri ai organizaţiei, italieni şi români, în cadrul operaţiunii denumită “Dacia”.

Conform autorităţilor, organizaţia era împărţită în trei grupuri mixte, care şi-au împărţit teritoriul şi ai căror membri au fost arestaţi în cursul dimineţii de marţi. Din primul grup făceau parte trei italieni şi doi români: Pietro Carrieri, de 57 ani, Nicolina Pacente, de 59, Vito Carrieri, de 34, Ion Duti, de 25 şi Silviu Cătălin Radu, de 23.

A doua reţea era alcătuită, susţin anchetatorii, din membrii unei întregi familii de italieni: Vincenzo Donno, de 60 ani, Patrizio Donno, de 46, Massimiliano Donno, de 40, Daniele Donno, de 21, Angelo Perrone, de 48, Damiana Cristella, de 47 şi Olga Todosi, de 39.

În sfârşit, a treia grupare e formată din Domenica Galeota, de 62 ani, e Pietro Perrone, de 51 Vittorio Urbano, de 59 ani, românca Irina Badarau, de 40 şi un alt român care a primit arest la domiciliu.

Tot in cursul zilei de ieri, carabinierii au dezvăluit alte detalii legate de activitatea organizaţiei: victimele ar fi toate cetăţeni români, constrânşi să lucreze ore întregi fără să se poată odihni, pentru un salariu de mizerie: 27 de euro pentru 8 ore de muncă extenuantă pe câmp, in special la cules de roşii.

Românii, racolaţi iniţial de alţi conaţionali intermediari, aşa numiţii “caporali” sfârşeau pe mâna celor trei organizaţii. Mulţi dintre ei au povestit carabinierilor că au fost bătuţi de patroni, şi ameninţaţi mereu că pierd “locul de muncă” sau nu îşi primesc banii. Patronii îşi repartizau muncitorii agricoli în peste 20 de cooperative agricole din zona Taranto, ajungând să câştige, în urma exploatării lor, circa jumătate de milion de euro lunar.

Un alt mijloc de exploatare era folosit, susţin anchetatorii, pentru a le “convinge” pe românce să accepte condiţiile de muncă impuse. Mai precis, se pare că peste 100 de femei au fost constrânse să se prostitueze, pentru a obţine sau a-şi menţine locul de muncă.

Subsecretarul de stat în Ministerul de Interne, Alfredo Mantovano, a lăudat operaţiunea din Puglia, subliniind, citat de “La Gazzetta del Mezzogiorno”, că autorităţile urmăresc cu atenţie astfel de reţele criminale, într-o zonă crucială, cum este agricultura.

Sindicatul FLAI CGIL a realizat, în 2010, un film documentar despre femeile obligate să accepte condiţii inumane, umilinţe şi chiar violenţe sexuale în zonele agricole din Taranto.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Guidonia/ Primăria a dat celor 8000 de români din localitate un teren pentru construirea bisericii

VIDEO/ Ramona Bădescu: “Alo, vă pot ajuta?”