in

”Caporalii” își văd de treabă nestingheriți, ei nu au nevoie de comisii

Andi Rădiu

Ne-am obișnuit de ani buni cu un truc folosit de politicienii români, atunci când li se prezintă situații critice din diaspora, la care trebuie să găsească soluții: îngroapă totul într-o comisie…comisii de cele mai multe ori pompoase.

Sistemul e foarte simplu: dai câteva comunicate, te arăți îngrijorat de situația respectivă și promiți a mia oară că o să rezolvi, deși situația nu e nouă, se vorbește de ani de zile. Inviți delegați de la ministere, parlamentari și formezi o grupă de inițiativă de strânsură. Apoi, faci o listă cu ”reprezentanții românilor”, cei care îți spun aceleași baliverne de ani de zile, dar care nu cer nimic (dar nici nu fac nimic). Și uite-așa a mai trecut o criză.

E ceea ce s-a întâmplat și după recenta criză a ”româncelor sclave din Italia”. Chestiune despre care se vorbește de ani de zile, dar care n-a fost băgată niciodată în seamă, la modul serios. De-a lungul timpului presa din diaspora a povestit despre cât de greu o duc românii în Italia, marile cotidiane sau ziare locale italiene au dedicat sute de pagini despre nelegiuirile comise de angajatori în relația cu românii. A fost mereu un subiect fierbinte în presa din afara țării. Dar – deși se știa de ani de zile, numai Gazeta Românească a scris zeci de articole -, a scris o publicație britanică și din nou s-a umflat indignarea în politicieni și autorități.

Și iar s-a reunit COMISIA, care a promis, a solicitat, a somat, membrii comisiei pozând în salvatori ai celor abandonați.

Acum așteptăm curioși să vedem dacă trucul cu comisia va funcționa și de data asta. La comisia întrunită special pentru cazurile româncelor din Italia au participat parlamentari, reprezentanți ai ministerelor, ai asociațiilor și sindicatelor. Bun, ce va fi de-acum încolo?

Ministrul diasporei va veni la Roma și la Catania. Două zile în care va face… ce? Știm că se va întâlni cu asociațiile, nu știm dacă să plângem sau să râdem. E fără îndoială ceva aranjat în pripă, de ochii lumii. Oricum, în caz de nevoie se pot organiza …comisii și la Roma și la Catania. E cel mai la îndemână și pentru astfel de situații.

Senatorul Badea ne-a anunțat că va propune Guvernului și ministerelor cu atribuții în domeniu o „foaie de parcurs” cu „termene precise privind soluționarea problemelor” lucrătorilor români din sudul Italiei (Ginosa, Puglia și Sicilia), urmând ca în acest sens o delegație a Parlamentului României să se întâlnească cu parlamentarii italieni din Sicilia… adică un alt fel de comisie. De astă dată româno-italiană. 

Între timp ”caporalii” își văd de treabă nestingheriți, ei nu au nevoie de comisii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Foaie de parcurs cu termene precise privind soluționarea problemelor lucrătorilor români din sudul Italiei: soluția propusă în Comisia românilor de pretutindeni

Coșmarul transportatorilor din Italia continuă: microbuz pus sub sechestru la Padova iar pachetele abandonate în mijlocul drumului