in

Încă un ales român în Italia: Constantin Isachi (Lega Nord), consilier la Ronco Canavese

În localitatea Ronco Canavese, situată în provincia Torino, comunitatea românească este formată din 10 adulţi şi un copil. Deşi puţini, aceştia au dat dovadă de o exemplară unitate, iar la alegerile administrative care au avut loc în luna mai, au reuşit să obţină pentru candidatul lor un loc în consiliul local al primăriei. Este vorba de Constantin Isachi, înscris în Lega Nord, care cu doar 8 voturi a devenit al doilea român care ales consilier la ultimele alegeri, după Adrian Ichim din Cirie’ (tot în provincia Torino).

Constantin Isachi este căsătorit, are 35 de ani şi originar din Bacău. Locuieşte împreună cu soţia în localitatea Ronco Canavese de mai bine de trei ani. În prezent lucrează ca magaziner la una din firmele din apropiere, dar meseria sa de bază e şofer, meserie pe care a practicat-o pentru mai bine de 9 ani. A venit în Italia în anul 2007, după mai multe încercări eşuate de a se stabili aici.

„Prima dată am venit în Italia în anul 2002, dar cum nu am găsit un loc de muncă ce mi-ar fi permis să lucrez legal am renunţat. Am fost mereu împotriva muncii la negru, pentru că sunt convins că nu poate fi o adevărată integrare, atâta timp cât trebuie să te ascunzi, să nu ai siguranţa zilei de mîine şi să fii lipsit de o grămadă de drepături. Am revenit în 2007 şi am reuşit să găsesc o muncă cu acte în regulă.”

Băcăuanul a venit în Peninsulă, hotărât să schimbe în mai bine viaţa lui şi a familiei. „Sunt tipul de persoană care e mereu în căutarea unor noi oportunităţi, a unei situaţii mai bune. În România nu se poate realiza aşa ceva prin muncă cinstită şi tocmai de aceea am ales calea străinătăţii.” Ronco Canavese este situată în celebrul parc natural „Gran Paradiso”.

Numărul oficial al rezidenţilor este de 377, dar cei care locuiesc efectiv pe tot timpul anului, abia dacă ajung la jumătate. „E o zonă de munte, deosebit de frumoasă, unde şi-au construit case de vacanţă mulţi străini, în special francezi. Vin doar pentru perioadele de vacanţă, iar în restul anului, numărul rezidenţilor scade. Comunitatea este mică, la fel şi cea românească. Suntem doar 10 adulţi şi un copil.”

Voluntariat

Deşi stabilit de puţini ani în localitate, băcăuanul a fost un membru activ al asociaţiei Proloco, care are ca obiect de activitate organizarea manifestărilor culturale şi sportive din localitate. „Activez de aproape doi ani la Proloco şi nu m-am gândit nicio secundă că asta mă va propulsa să candidez pentru un loc în primărie. Sunt o persoană activă şi mi-a plăcut mereu să mă implic în asemenea activităţi.

Am avut de multe ori impulsul să mă înscriu la Crucea Roşie dar nu am reuşit. La Proloco ştiam că se organizează tot felul de activităţi culturale dar cel mai important este că te poţi implica în viaţa localităţii. Totul e pe bază de voluntariat, nu sunt avantaje materiale dar te ţine alături de comunitate. Iar într-o localitate aşa mică, participarea fiecăruia se vede imediat.”

Ideea candidaturii pentru consiliul local i-au dat-o prietenii italieni din asociaţie, dar hotărârea a luat-o după ce s-a sfătuit cu ceilalţi români din localitate. „Participarea la activităţile Proloco m-a pus în contact cu comunitatea. În preajma alegerilor mi s-a propus să particip pe lista „Insieme per la montagna” şi după ce am discutat cu românii am decis să accept. Propunerea mi-a fost făcută şi pentru faptul că am participat la câteva acţiuni de curăţare şi reactivare de trasee turistice din zonă. Obiectivul principal al celor din listă era de fapt şi o revitalizare a turismului în zonă, prin înfiiinţarea de puncte turistice şi de trasee. Am participat cu mare drag şi eu, negândindu-mă nicio clipă că asta îmi va aduce avantaje sau mă va propulsa în politica locală.”

Surprize la alegeri

Rezultatul alegerilor din Ronco Canavese a adus multe surprize. „Au fost nişte paradoxuri. La noi a fost cea mai slabă participare, puţin peste 31%, dar primarul a fost ales cel mai clar. A obţinut aproape 82% din totalul voturilor. Apoi, am fost ales eu, din cadrul comunităţii româneşti, cu doar 8 voturi. Au mai fost două voturi pentru mine, dar anulate. Pot spune că trebuie să mulţumesc românilor de aici. Suntem 10 cu drept de vot şi toţi au votat cu mine. Au fost şi vreo doi italieni care au spus că m-au votat, dar matematica spune altceva. Şi eu îi cred pe românii mei.”

De puţin timp, băcăuanul s-a înscris în Lega Nord. Iată şi motivaţiile sale: „Lăsând la o parte faptul că majoritatea celor din Ronco Canavese sunt cu Lega, pentru mine a fost o alegere uşoară. Şi asta pentru faptul că relaţiile cu membrii sunt foarte bune, nu am simţit niciodată că noi românii de aici suntem izolaţi sau discriminaţi.

Până la urmă, cei din Lega Nord sunt împotriva clandestinilor, a muncii la negru, a infractorilor. Eu m-am întors în ţară în 2004 pentru că nu reuşeam să-mi găsesc un loc de muncă legal. Am considerat că nu-i locul meu aici dacă nu pot să mă integrez cum trebuie. Am revenit, am reuşit să muncesc şi să trăiesc legal. Ce-i rău în asta? E drept că unii lideri fac declaraţii cu caracter rasist sau xenofob, dar eu fac politică aici la mine, împreună cu nişte oameni care ne tratează de la egal la egal.”

„Cei din Lega Nord sunt împotriva infractorilor”

Proiecte

Ce proiecte are Constantin Isachi în calitatea de consilier comunal? „Am organizat deja o manifestare culturală în care am prezentat costume populare româneşti, obioceiuri şi folclor şi italienii de aici au primit foarte bine acest lucru. Ba chiar ne-au felicitat şi ne-au încurajat să mai organizăm. Încerc să fac ceva şi mai frumos cu ocazia sărbătorilor de iarnă. De asemenea, am de gând să propun o înfrăţire cu o localitate din România şi cred că va fi una din judeţul Bacău, asemănătoare ca număr de locuitori şi relief. Apoi, vreau să mă implic cu adevărat în viaţa comunei pentru că ideea de a mă întoarce în România devine tot mai îndepărtată.”

Andi Rădiu


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Oana şi Viorel Lis, luna de miere în Italia

Mort la muncă în Italia exact în acelaşi loc ca şi fratele său