in

Teodor Baconschi a inaugurat Consulatul românesc din Catania: „Ne croim o nouă soartă şi în Sicilia”

Sâmbătă 22 octombrie, la ora 11.30 fix, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi preşedintele provinciei Catania, Giuseppe Castiglione (Pdl), au tăiat panglica inaugurală a Consulatului României la Catania, care va deservi, afirmă MAE, circa 80.000 de români.

În clădirea aşezată strategic între gară şi biserica românească (via Misterbianco nr.1)după intonarea imnurilor României şi Italiei, ministrul de Externe a explicat, mai întâi în româneşte, apoi în italiană, că românii din sudul Italiei au, în sfârşit, un punct de referinţă. „România şi Italia sunt ţări surori. Aşa cum ne îndeamnă imnul naţional, ne croim o nouă soartă şi în Sicilia. Suntem foarte mândri că românii din zona Sicilia, dar şi din Puglia, Calabria, zona de sud a Italiei, au acum un consulat care le va feri sentimentul că sunt aici ca acasă.”

Consulatul românesc este primul consulat de carieră din Catania, ceea ce va feri, consideră Baconschi, prestigiu internaţional oraşului italian. Instituţia nu va ofer doar servicii cnsulare, ci va fi şi un loc pentru schimburi culturale, o punte intre cele două ţări, a mai spus ministrul.

„Cu siguranţă vom face şi o secţie de votare aici”, a subliniat Baconschi. Ministrul de Externe a spus că speră ca legea votului prin corespondenţă fie aprobată de Parlament. „E greu de raspuns când se va aproba, deocamdată au loc negocieri pe această temă chiar în cadrul coaliţiei de guvernare. Însă e un drept al românilor pe care nimeni nu are voie să îl limiteze”.

Întrebat dacă încurajează înfiinţarea de filiale ale partidelor româneşti în străintate, în speţă PDL, Teodor Baconschi a spus: „Fiecare partid are obligaţia de a extinde reţeaua de filiale, atât în ţară, cât şi în străinătate. Noi considerăm diaspora ca parte a României, nu ca parte înstrăinată a României”. La inaugurarea consulatului de la Catania au mai participat primarul din Catania, Rafaelle Stancanelli, parlamentarii PDL din diaspora, William Brînză şi Viorel Badea, parlamentarii Pdl Italia Pino Firarello şi Vicenzo Gibino.

S.C., A.R.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Teodor Baconschi va inaugura mâine Consulatul României la Catania

VIDEO/ Cine este românul care a dat foc unei Biblii în Piazza San Pietro