in

Studiu/ 60% dintre români cred în deochi

Majoritatea românilor cred că există Dumnezeu (94%), dar mai puţin de jumătate (42%) dintre aceştia acceptă viziunea dogmei creştine potrivit căreia există un Dumnezeu întrupat într-o fiinţă şi 49% văd puterea divină mai degrabă ca un spirit sau ca o forţă a vieţii, relevă studiul "Religie şi comportament religios", efectuat de Fundaţia Soros România şi preluat de Agerpres.

În timp ce credincioşii români îmbrăţişează numeroase aspecte care provin din creştinism, un număr semnificativ cred şi în existenţa unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legătură cu acesta: 60% dintre respondenţi cred în deochi, în prezicători, tămăduitori, clarvăzători cred 47% dintre intervievaţi, în astrologie sau horoscop 25% dintre români, iar în extratereştri – 23%.

Pentru 90%, Raiul există

În acelaşi timp, 88% dintre respondenţi cred în existenţa sufletului, şi aproape 87% cred în păcat sau în existenţa Raiului. Această abordare a fenomenului religios este vizibilă şi în atitudinea românilor faţă de unicitatea religiei.

Toleranţa religioasă la români

În timp ce 34% dintre respondenţi afirmă că există o singură religie adevărată, 38% dintre conaţionali acceptă că şi alte religii conţin unele adevăruri fundamentale. Pentru 18% dintre români nu există o singură religie adevărată, toate marile religii ale lumii conţinând unele adevăruri fundamentale.

Cercetarea "Religie şi comportament religios" a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă şi Claudiu Tufiş, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Româneşti al Fundaţiei Soros România. Datele au fost culese, în perioada 1-21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants (www.romaniabrand.ro). Eşantionul principal este constituit din 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă cu o eroare de plus/minus 2,9% la un nivel de încredere de 95%.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

PSD, protocol de colaborare cu CISAL

Summit G-20 de la Cannes/ România şi “deciziile cruciale pentru evoluţia Europei”