in

Italia, de la 1 iulie nu mai este posibilă plata salariului în numerar. Excepție: menajerele și îngrijitoarele

Vă informăm că, de la 01 iulie 2018, în Italia nu mai este posibilă plata salariului în numerar, cu câteva excepții (art.1, alin. 910, Legea nr. 205/2017). Sunt vizate toate raporturile de muncă ”subordonată/dependentă”, indiferent de durata sau de modalitatea de prestare a activității; contractele de colaborare coordonată și continuă, precum și contractele de muncă încheiate între cooperative și asociații / membrii acestora.

Prevederile de mai sus nu se aplică: salariaților din administrația publică, menajerelor și îngrijitoarelor (”contractele de muncă domestică”); în cazul burselor de studiu, a stagiilor de practică și a raporturilor de muncă autonomă ocazionale.

Angajatorii și beneficiarii unor contracte de prestări servicii, de lucrări, etc. sunt obligați să plătească salariul prin următoarele modalități:
– Virament bancar în contul indicat de salariat;
– Instrumente de plată electronică;
– Plata în numerar la unitatea bancară/ oficiul poștal unde angajatorul are deschis cont curent de tipul ”conto corrente di tesoreria con mandato di pagamento”;
– Emiterea unui cec bancar ce trebuie înmânat lucrătorului sau unei persoane împuternicite de acesta, în situațiile în care lucrătorul dovedește că se află în imposibilitatea de a primi în mod direct cecul.

Nerespectarea acestei prevederi legale se pedepsește prin aplicarea unei sancțiuni administrative cuprinsă între 1.000 și 5.000 euro.

În contextul noilor prevederi referitoare la modalitatea de plată a salariului, Inspectoratul Național de Muncă a clarificat faptul că, statul de plată semnat de lucrător nu constituie o dovadă a plății efective a salariului.

Totodată, autoritățile de control vor verifica atât dacă angajatorul a făcut demersurile necesare pentru plata salariului, utilizând instrumentele prevăzute de lege, cât și dacă operațiunea a fost finalizată, lucrătorul intrând în posesia drepturilor salariale.

sursa: roma.mae.ro

Pentru informații: https://www.ispettorato.gov.it/it-it/.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

În autobuz de la Barcelona la Torino cu 18 kg de marijuana, româncă arestată de Garda de Finanțe

Dana Brânzei, cercetător de vârf în Italia: «Datorez mult formării din România»