in

Dana Brânzei, cercetător de vârf în Italia: «Datorez mult formării din România»

”Cercetătoare română, premiată de guvernul de la București pentru studii asupra cancerului desfășurate la Milano”, a titrat Corriere della Sera. Agenția Adnkronos a publicat știrea cu titlul „Cercetătoarea română care a ales Italia». Este vorba de Dana Brânzei, cercetătoare la Institutul de Oncologie Moleculară din Milano, care a ales Italia după 12 ani de cercetare în Japonia și care, în 22 iunie, primit premiul acordat de Guvernul României cu ocazia Centenarului celor mai străluciți români din diaspora.

Dana Brânzei face parte din cele zece personalități românești care s-au remarcat în Italia și au obținut rezultate importante. În Palatul Accademiei di Romania de la Roma, a primit premiul chiar din mâinile ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, scrie Corriere. Dana este singurul om de știință dintre cei zece și este un cercetător ilustru în Milano, în laboratoarele IFOM, Institutul Firc de Oncologie Moleculară. A publicat peste 70 de studii de cercetare în reviste internaționale de prim rang (Nature, de exemplu) și Italia a obținut finanțări de la AIRC și Telethon.

Emanuel Chirilă, un tânăr român din Italia cu vocație de mare inventator: «Să trecem peste frica de a pierde»

Dana investighează și luptă împotriva tumorilor, studiind strategiile cele mai potrivite pentru a repara ADN-ul deteriorat. Și aici a obținut rezultate importante, capabile să deschidă perspective interesante pentru viitoarele terapii. Dar este importantă istoria Danei, precizează Corriere, deoarece arată că, în unele cazuri, cercetătorii străini găsesc în Peninsula, în ciuda tuturor neajunsurilor, teren fertil și favorabil pentru descoperirile lor. Și ei aleg să rămână aici. La IFOM Dana a sosit în 2005, venind din Japonia, unde a efectuat cercetări timp de 12 ani de la Universitatea Tohoku din Sendai și Institutul Riken din Wako, unul dintre centrele cele mai prestigioase la nivel mondial pentru cercetare in domeniul cancerului.

În Japonia a câștigat o bursă de la Ministerul Educației din Japonia. Când avea 15 ani, a venit în Italia cu familia sa pentru o călătorie culturală, rămânând fascinată și sperând într-o zi să se întoarcă. Astfel, a abandonat Japonia și a venit în Italia. Dupa numai trei ani, i-a fost atribuit un grup de doisprezece cercetători din mai multe țări (India, Ungaria, Germania, Japonia și Rusia), pentru a-i conduce către alte descoperiri. De asemenea, reușește să câștige două bogate finanțări ERC europene pentru proiectele de cercetare. Și, spre deosebire de alți italieni care, după ce câștigă fondurile, le duc în străinătate, Dana rămâne în Italia, alimentând dezvoltarea activităților în laboratorul său milanez. „Sunt onorată să pot efectua cercetări în Italia, unde cu siguranță excelează un ingredient fundamental pentru cei care fac cercetări științifice: creativitatea – spune Dana Brânzei -. Mai mult, la IFOM putem efectua studiile noastre în conformitate cu standardele internaționale, cu echipamente tehnologice de vârf și într-un mediu cosmopolit și interdisciplinar. Am formare în biochimică, dar lucrez în colaborare cu biotehnologi, fizicieni, medici, bioinformaticieni si ingineri.”

Dana nu și-a uitat țara sa de origine și spune că datorează mult formării de bază excelente din România, datorită căreia a putut urca înălțimile științei mondiale. Astăzi, guvernul de la București îi recunoaște meritele, mulțumind-o pentru recunoașterea sa importantă, mai scrie Corriere.

Pregătirea din România

AdnKronos povestește cum, născută în 1974 la Iași, la vârsta de 18 ani, și-a descoperit o vocație pentru chimie și, în timp ce se pregătea pentru Olimpiada de Chimie din România, a câștigat o bursă în Japonia și și-a început studiile la Universitatea Tohoku din Sendai. A locuit 12 ani în Orientul Îndepărtat, afirmându-se, cu un doctorat in genetică și biologie moleculară, ca cercetător în domeniul reparațiilor și stabilității ADN-ului.

Astăzi, echipa sa este formată din 12 cercetători, italieni și din întreaga lume: India, Ungaria, Japonia, Rusia și Germania.

Dana declară că datorează mult României, unde și-a început pregătirea științifică. Crescută într-o familie de profesori universitari si medici, dedicați predării și îngrijirii, simte o deosebită recunoștință față de profesorii și mentorii săi, care au inspirat-o și orientat-o pe calea științifică: „M-au învățat să doresc întotdeauna să învăț mai mult – spune ea la AdnKronos – și să fie încrezători în fructele date de eforturile oneste, ei au fost pentru mine exemple de generozitate, implicare și dedicare care încă mă ghidează“.

Ea vede multe asemănări între mentalitatea italienilor și cea a românilor, chiar dacă personalitatea sa a absorbit o mare parte din experiența sa lungă în Japonia, unde a învățat sentimentul de rigoare și precauție. Îi place viața în Italia, în special arta, cafeaua și mâncarea, muzica și simțul umorului. Și viitorul ei, unde va fi? „Mai mult decât unde, mă întreb cum va fi: sper să continui să dau tot ce pot în domeniul științei, să învăț în fiecare zi și să dau valoare adăugată societății, aici în Italia sau unde viața mă va duce”.

Români de succes în Italia: Dana Brânzei, cercetător la Milano. ”Îmi este foarte bine aici”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, de la 1 iulie nu mai este posibilă plata salariului în numerar. Excepție: menajerele și îngrijitoarele

Coaliţia de dreapta din Italia, succes electoral la locale