in

Zece români valoroși din Italia, premiați de Guvernul României la Roma

„Am oferit distincții simbolice unor oameni care aduc cinste României prin tot ceea ce fac. Activitatea lor este un motiv de mândrie atât pentru românii din ţară, cât şi pentru cei din Italia, care simt şi văd aprecierea pe care țara noastră o acordă românilor de pe toate meridianele. Trăim un moment istoric  100 de ani de la Marea Unire, 100 de ani pe care îi marcăm cu 100 de români frumoşi care fac diferența oriunde trăiesc şi care îşi iubesc cultura şi identitatea. În acest An Centenar avem aşadar încă 100 de motive de mândrie. Felicitări premianților, mult succes în continuarea activităților şi mulțumiri tuturor românilor de peste hotare pentru contribuția adusă în promovarea identității româneşti”, a subliniat ministrul pentru romanii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

În 22 iunie, la Accademia di Romania din Roma a avut loc etapa din Italia a Galei „100 pentru Centenar”, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), în parteneriat cu Ambasada României la Roma, fiind pemiați oameni deosebiți, români cu o activitate frumoasă în domenii precum : medicină, arte plastice, învățământ, cercetare, cultură şi spiritualitate.

Este a treia întâlnire din cadrul Galei „100 pentru Centenar” care a avut deja loc în Bruxelles, Belgia, și în Lisabona, Portugalia. Această inițiativă este dedicată Anului Centenar și își propune să promoveze patrimoniul cultural românesc și recunoașterea meritelor românilor valoroși din diaspora.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Orchestrei Naționale „Valahia” condusă de dirijorul Marius Zorilă, cu participarea solistei Lavinia Goşte. A

Proiectul MRP „100 pentru Centenar” continuă în Marea Britanie, Grecia, Spania, Germania, Franța, Israel si SUA.

 

Iată cine sunt cei zece români din Italia care au primit premiile din cadrul galei „100 pentru România”:

Gheorghe Cerin – medic. În prezent, conduce secția de Cardiologie la Clinica San Gaudenzio din Novara (Italia) și este președintele Asociației Medicilor Români din Italia.

Cardiolog cu titlul de medic primar obținut prin concurs în Romania – Universitatea Carol Davila, București, 1987. Absolvent al Facultății de Medicină Generală Carol Davila din București, în 1980. Doctorat în cardiologie – Prof. Dr. L. Gherasim – Universitatea din București, 2000 (Magna cum Laudae).

Diplomă italiană de “medico-chirurgo” după absolvirea cursurilor, examenului de stat și tezei de diplomă la Universitatea din Milano (1995). Implicat, din 1994, în programe de formare profesională pentru medicii români pe profil cardiovascular.

Diplomă și medalie de aur primite din partea Academiei Oamenilor de Știință din România (2007) “pentru contribuții deosebite în colaborarea cu România în domeniul cardiologiei, chirurgiei cardiovasculare și pregătirea tinerilor specialiști”. Membru al Societății Europene de Cardiologie, din 2008. Este autorul mai multor lucrări de specialitate. A prezidat și participat la întâlniri internaționale, congrese de ecocardiografie, cardiologie și chirurgie cardiacă, precum și la multe alte evenimente de profil din țară și din străinătate.

Luminița Țăranu– artist plastic. S-a născut la Lugoj în 27 iunie 1960, a absolvit Academia Națională de Arte Frumoase „N. Grigorescu” din Bucureşti în 1985, la clasa Prof. Octav Grigorescu. S-a afirmat în România printre cei mai buni și activi desenatori și gravori din anii ’80. În 1987 a obținut Bursa Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru desen și gravură.

Din 1987 trăiește și lucrează în Italia, la Monte Porzio Catone, în apropiere de Roma. În Italia a obținut titlul echivalent al diplomei de absolvire a Academiei de Artă, titlu ce i-a fost recunoscut de Academia de Arte Frumoase din Bologna în 1993. A participat la mai multe expoziții din țară și străinătate. Lucrările sale se află în colecțiile unor importante muzee italiene și în România.

Au scris texte critice despre lucrările sale importanți critici și istorici de artă italieni: Mario de Candia, Giorgio Di Genova, Barbara Martusciello, Arnaldo Romani Brizzi, Ivana D’Agostino, Cinzia Folcarelli, Federica di Castro, Stefania Severi și criticul de artă român Adrian Guță.

Violeta Pătrunjel Popescu – editor și eseist din Milano. S-a născut la Brașov în anul 1971, a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca în 1996 iar ulterior a obținut diploma de licență în Teologie și Științe Sociale la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (1999). Masteratul l-a făcut la Universitatea București în 2004.

În România a lucrat ca muzeograf, redactor pentru diferite reviste și ca profesor de istorie și filosofie. Este coautor al volumului “Românii din Covasna și Harghita” (Miercurea Ciuc, Grai Românesc, 2002)

În anul 2008 a fondat, la Milano, Centrul Cultural Italo-Român publicând mai multe volume și eseuri la editura Rediviva pe care o conduce.

Doina Botez – s-a nascut la Bucureşti si este absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucureşti, promoţia 1975, cu bursa de merit Ion Andreescu din 1974.

Realizează lucrări în domeniul picturii, graficii, ilustrației de carte pentru copii și participă la majoritatea expozițiilor colective organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România. În 1984 obține o bursă de studii în Italia, în cadrul acordurilor culturale italo-române.

Se dedică desenului şi scenografiei de film de animaţie în cadrul Studioului Cinematografic Animafilm. În noiembrie 1989, cu doar o lună înainte de căderea regimului comunist, pleacă în Italia. De atunci trăieşte şi lucrează la Roma, dedicându-se exclusiv picturii şi graficii iar în 2004 devine cetățean italian.

Operele sale se află în muzee publice şi în colecţii private din România, Italia, Franţa, Regatul Unit, Olanda, Germania, Elveţia, Republica San Marino, Ungaria, SUA, Vatican.

Cătălina Oana Curceanu s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brașov, este prim-cercetător în domeniul fizicii nucleare și al particulelor elementare la ,,Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN’’, unde lucrează de circa 20 de ani. INFN este cel mai mare institut de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia.

Cătălina conduce un grup de cercetători care efectuează experimente la diverse acceleratoare din lume (printre care și acceleratorul DAFNE de la Frascati) și la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso. A publicat, ca autor sau co-autor, circa 200 de articole de specialitate și este o prezență constantă în mass-media și societatea italiană, precum și în România și Canada ca popularizator al Științei. Este membru plin al ARA, American Romanian Academy of Arts and Sciences, și conduce diverse proiecte europene. Cercetătoarea a primit premiul Emmy Noether acordat de Societatea Europeană de Fizică pentru anul 2017, cel mai important premiu din lume acordat unei femei fizician.

Pasionată de sport și de literatură, a scris recent o carte de popularizare a științei în italiană care a fost publicată de editura Springer.

PS Episcop Siluan s-a născut la 5 martie 1970, la Gura Râului (nume civil: Ciprian Nicolae Şpan), judeţul Sibiu. A absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu (1993). În anul 1998 devine doctor al Institutului de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” din Paris.

La data de 5 martie 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales ca cel dintâi Episcop al Italiei. Ca și responsabil al parohiilor și comunităților Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale din Spania, Portugalia și sudul Franței, a contribuit la înființarea a peste 20 de parohii și filii în perioada 2001-2004. În 2004 a coordonat demersurile care duc la recunoaterea oficială din partea autorităților spaniole a Vicariatului Ortodox Român al Spaniei. Din 2004 și până în 2008, în calitate de Episcop Vicar pentru Italia, a contribuit la organizarea și înființarea a peste 30 de parohii, iar în 2007, la înființarea primei mănăstiri ortodoxe românești pe teritoriul Italiei.

Din 2008, în calitatea de Episcop eparhiot, și până în prezent, a susținut înființarea a 115 parohii, 3 mănăstiri, 2 schituri și peste 75 de filii în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. A organizat noul Centru Eparhial de la Roma, înființându-se 12 sectoare și departamente în cadrul administrației eparhiale și organizându-se 18 protopopiate. În 12 septembrie 2011, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei este recunoscută juridic de către statul Italian.

Susține o vastă activitate misionar catehetică, social caritativă, cultural educațională și țtiințifică și publicistică.

Dana Brânzei este cercetătoare în domeniul biologiei moleculare la „Institutul de Oncologie Moleculară” din Milano de 10 ani, unde a obținut un grant oferit de Uniunea Europeană prin Programul ”Orizont 2020” pentru a studia mecanismele de replicare a ADN-ului cromozomial. Dana Brânzei este în Italia din anul 2006, iar din 2008 are laboratorul său de cercetare.

Emanuel Chirilă, un tânăr român în vârstă de 19 de ani, rezident în Toscana, a participat la concursul Ted-Miur (organizat de Ministerul Educației din Italia) cu proiectul ”Blue Helmet”, fiind printre finaliștii evenimentului TedxYouth Bologna din anul 2018. Invenția lui Emanuel Chirilă, ”Blue Helmet”, constă într-o cască pentru motocicliști, care contactează în mod automat serviciul de salvare în caz de accident, transmițând poziția persoanei și permițând astfel o intervenție cât mai rapidă a echipelor de salvare. În urma participării la acest concurs, Emanuel Chirilă a fost inclus în lista Forbes Italia ”100 lideri ai viitorului under 30”, categoria ”Consumer technology”. Cu această ocazie, ministrul educației, Valeria Fedeli, l-a felicitat printr-o scrisoare oficială publicată pe site-ul ministerului. Invenția tânărului de origine română a fost amplu mediatizată, inclusiv de principalele ziare naționale din Italia (La Repubblica, Il Messaggero).

Mihaela Gavrilă s-a născut în anul 1973 în Focșani. Actualmente este profesor universitar la Universitatea “La Sapienza” din Roma, membru al Comitetului științific privind programarea și producția de televiziune format din reprezentanți ai Facultății de Științe ale Comunicării și Radio Televiziunea Italiana – RAI. Face parte din Colegiul director pentru doctorate și cercetare în domeniile comunicării, social și marketing din cadrul universității menționate mai sus iar în perioada 2013-2016 a fost membru al conducerii Asociației italiene de sociologie. Este autoarea mai multor volume de comunicare și a peste 100 de articole cu aceeași tematică.

Dan Octavian Cepraga s-a născut la București în anul 1967. Este absolvent al Universității din Padova cu specialitatea Limba și Literatura Română și deține o specializare în Etnologia sud-estului european la Școala de Înalte Studii și Științe Sociale din Paris. Este doctor al Universității “La Sapienza” din Roma și expert în filologie romanică. Între preocupările sale științifice majore menționăm poezia populară română și formarea limbii poetice române în secolul al XIX- lea. Este specialist în poezia franceză veche și provensală. Actualmente este membru al corpului didactic al Universității din Padova.

S-a înființat Asociația Medicilor Români din Italia. Dr. Gheorghe Cerin: «Este nevoie de fonduri»

Luminiţa Ţăranu, viaţă de artist în Italia: “Integrarea depinde de noi”

Cătălina Curceanu, cercetător în fizica nucleară: “Moș Crăciun există!”

Emanuel Chirilă, un tânăr român din Italia cu vocație de mare inventator: «Să trecem peste frica de a pierde»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cadavru pe plaja din Tor San Lorenzo, investighează Carabinierii din Anzio

Ziua internațională a iei la Bologna: paradă de costume populare, muzică, preparate tradiționale și voie bună!