in

Doi tineri români de 21 şi 23 de ani, morţi la locul de muncă

Creşte numărul românilor care şi-au pierdut viaţa la muncă în Italia: ultimele victime sunt doi tineri muncitori, zdrobiţi de utilajele cu care lucrau, în Umbria şi Emilia Romagna, la doar o zi distanţă unul de altul. Asupra tragediilor la locul de muncă, aşa numitele „morţi albe”, a intervenit şi şeful statului, Giorgio Napolitano.

D.M., de 23 de ani, şi-a pierdut viaţa pe 26 noiembrie, zdrobit de un escavator, la o firmă agricolă din Collazzone, în provincia Perugia. Românul este a 19-a victimă la locul de muncă în Umbria în 2011.

Potrivit unei prime reconstituiri, vehiculul agricol s-a răsturnat peste tânăr, alunecând într-o mică râpă, de numai doi sau trei metri, în faţa unor grajduri. Tânărul a fost zdrobit.

Alarma a fost dată chiar de către patronii firmei. Medicii de la 118 ajunşi la faţa locului nu au putut face altceva decât să constate moartea tânărului provocată de leziunile suferite. Pompierii au reuşit să ridice cu o macara vehiculul agricol şi să extragă corpul fără viaţă al tânărului.

La faţa locului au intervenit carabinierii şi personalul de la Oficiul Psal (Prevenire şi siguranţă la locul de muncă).

Un alt tânăr român, de doar 21 de ani, a decedat după ce a fost grav rănit într-un accident de muncă, produs pe 25 noiembrie la Sala Bolognese, în provincia Bologna.

Tânărul, căsătorit şi rezident la Anzola dell’Emilia, lucra la instalarea unor stâlpi de telefonie, o lucrare luată în subcontractare.

La momentul accidentului, muncitorul era împreună cu un coleg de 28 de ani şi, la un moment dat, a fost zdrobit la pământ de un pilon de o sută de kilograme.

Potrivit reconstituirilor carabinierilor din Sala Bolognese, accidentul ar fi avut loc pentru că cei doi muncitori nu ar fi fost coordonaţi bine în mişcări. A reieşit că amplasau stâlpii în mod manual, în loc să folosească macaraua care este prevăzută pentru aceste tipuri de lucrări.

După accident, muncitorul de 28 de ani a dat imediat alarma, chemând atât ambulanţa cât şi carabinierii: românul de 21 de ani a fost transportat la spitalul Maggiore din Bologna cu elicopterul, unde a decedat la scurt timp după.

Giorgio Napolitano:  “Accidentele de muncă nu sunt tragice fatalităţi”

Şeful statului, Giorgio Napolitano, într-o scrisoare trimisă pe 25 noiembrie primarului din Campello di Clitunno, la a cincea aniversare a unui accident în care şi-au pierdut viaţa patru persoane, a afirmat: “Dincolo de dramatica complexitate a faptelor şi a dificultăţilor în consecinţă de cercetare, esenţială pentru a se putea face dreptate, de responsabilităţile pe care le reprezintă deseori asemenea evenimente, trebuie în orice caz refuzată ideea că este vorba oricum de tragice fatalităţi. Nici o cedare nu este admisibilă pentru ceea ce trebuie să fie angajamentul tuturor, instituţii publice, şi locale, lumea firmelor, opinie publică, împreună cu conştientizarea vigilentă a operatorilor, pentru ca siguranţa şi demnitatea muncii să aibă acea valenţă primară pe care Constituţia o aşază la fundamentul Republicii”.

Zdrobit de un panou, pe şantier la Anagnina

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

UE ne dă 40.000 de euro ca să ne mutăm la ţară

GALERIE FOTO/ Ziua Naţională Premii de excelenţă la Ancona