in

Marchini Guerrini, italianul care a construit vioara “Mihai Eminescu”

Un italian stabilit de trei ani la Bistriţa a construit o vioară intitulată “Mihai Eminescu”, care a fost prezentată în cadrul unui eveniment dedicat poetului român. Până acum, Marchini Guerrino  a mai contruit alte nouă viori, dintre care una dedicată Papei Ioan Paul al doilea, iar alta Fecioarei Maria.

Fiecare intrument pe care îl construieşte are propria lui poveste, iar cea a viorii “Eminescu”, relatată de publicaţia bistriţeană “Timp Online” începe exact acum un an, pe 15 ianuarie 2011.

Se numeşte Marchini Guerrino. Are 54 de ani şi este itialian get-beget, dar locuieşte de trei ani la Bistriţa. Pasiunea lui sunt lucrurile construite cu grijă şi care au toate şansele să intre în istorie. Tocmai de aceea a început să construiască viori.

Fiecare instrument are propria poveste. Ea începe cu o schiţă pe hârtie, apoi cu însemnări zilnice într-un caiet special, căutarea lemnului potrivit şi cioplirea lui cu migală. Marchini Guerrino lucrează la fiecare instrument cel puţin opt luni fiindcă e foarte atent la detalii. Nu vrea să-i scape nimic. Până acum a făcut zece viori. De exemplu, una a dedicat-o canonizării Papei Ioan Paul al doilea şi a botezat-o “Arta de a povesti”, alta a fost dedicată Fecioarei Maria şi a fost botezată “Vioara mea vorbeşte despre Ea”.

Vioara “Mihai Eminescu” s-a născut exact în urmă cu un an. Atunci, Marchini Guerrino a fost impresionat de felul în care a fost sărbătorită Ziua Culturii Naţionale şi poetul Mihai Eminescu. Şi-a propus să construiască o vioară care să i-o dedice şi care să fie gata până la viitoare aniversare. Şi s-a ţinut de cuvânt.

“Sunt italian. Pasiunea mea este să construiesc instrumente, în special dedicate. În data de 15 ianuarie 2011, de Ziua Culturii Naţionale, zi dedicată poetului Mihai Eminescu, recunoscut de toată lumea, s-a născut proiectul meu cu gândul special de a fi gata în 15 ianuarie 2012. Astfel, dau viaţă proiectului meu, o vioară dedicată marelui poet Mihai Eminescu care a dăruit mult, prin poezia sa, întregii lumi şi poporului român. La mulţi ani, Eminescu!”, a scris Marchini Guerrino în cartea în care notează toată istoria unui “instrument ce povesteşte”.

Integral pe Timp Online

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Letiţia Viţelaru, bursieră la Accademia Teatro alla Scala din Milano, în concert

Morţi electrocutaţi la furat cabluri de cupru