in

Proteste în 52 de oraşe din ţară. Românii cer demisia lui Boc şi Băsescu: „Afară cu javrele din ţară!”

Patru zile de proteste în ţară! Mii de români din marile oraşe au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate impuse de regimul Băsescu-Boc şi au cerut demisia acestora de la conducerea statului. Bucureştiul a dat startul mitingurilor anti-sistem, protestele paşnice degenerând în violenţe care au adus aminte de perioada mineriadelor.

Scânteia a fost aprinsă de înlăturarea doctorului Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii care s-a opus reformei sistemului sanitar, pentru ca în final să se transforme într-un protest politic naţional în care s-a cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului Boc şi alegeri anticipate.

Protestatarii au pornit de la „Respect pentru Raed Arafat” şi au ajuns la „Greaţă faţă de Băsescu”. Oamenii, de toate vârstele şi invocând diverse probleme sociale – salarii mici, pensii reduse, lipsa locurilor de muncă, problemele legate de taxa auto şi reforma din sănătate, au scandat lozinci pentru demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului.

Mitinguri similare celui din Capitală au avut loc în alte 41 de oraşe din ţară. „Băsescu, nu uita, va veni şi vremea ta”, „Jos Băsescu”, „Tineri, veniţi cu noi”, „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”, au strigat timişorenii, în timp ce unii dintre ei au afişat foi A4 pe care scria „Pro Arafat”. La Braşov, oamenii au scandat şi au purtat pancarte pe care scria „Viaţa are prioritate, înaintea intereselor politice şi a banilor”, „Îl vrem pe Arafat”, „Arafat ministru”.

La presiunea străzii, vineri, 13 ianuarie, preşedintele Băsescu a ieşit public şi a anunţat scoaterea Legii Sănătăţii din dezbaterea publică. Declaraţiile preşedintelui nu au avut darul de calma spiritele, România cunoscând cele mai ample mişcări de protest din ultimii 20 de ani.

Începând de vineri, 13 ianuarie, până luni, 16 ianuarie, românii au continuat să iasă în stradă pentru a cere schimbarea conducerii ţării.

Sâmbătă şi duminică protestele din Capitală au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenţă. Sâmbătă, manifestanţii au ocupat bulevardul, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii.

Duminică, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.

Aproximativ 1.600 de persoane au manifestat şi luni în Piaţa Universităţii, în a patra zi de proteste. Acţiuni similare de protest au avut loc de asemenea şi în mai multe oraşe din ţară.

„Jos Dictatorul”

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu, precum: „Jos Băsescu”, „Jos Dictatorul”, „Demisia”, „Afară cu javrele din ţară”, „Jos PDL”, „Jos UDMR”, „Băsescu lângă Ceauşescu”, „Ultima soluţie, încă o revoluţie”.

De asemenea, ei au afişat bannere pe care scria: „Chioru, Blonda şi Piticu au distrus destul”, „Băse şi amanta lui sug bugetul statului”, „România arde şi Băsescu se piaptănă”, „Băsescu, Boc, Udrea, PDL= Cancerul României”, „Boc, Băsescu – comunişti ca Ceauşescu”.

110 persoane arestate

Peste 110 persoane care au venit, luni, în Piaţa Universităţii au fost duse la secţii de poliţie, după ce asupra lor au fost găsite cuţite, bastoane telescopice, droguri, lanţuri şi pietre, ultimele 40 fiind ridicate de jandarmi pentru că vroiau să blocheze carosabilul în zona magazinului Cocor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru, a declarat că luni, la nivel naţional au protestat peste 13.000 de persoane.

În urma violenţelor s-au înregistrat 59 de răniţi din rîndul protestatarilor şi 10 jandarmi. De asemenea, 26 de persoane au fost duse la spital, iar doi jandarmi şi un civil au rămas internaţi.

Emil Boc: „Dialogul e deschis, violențele sunt inacceptabile”

Premierul Emil Boc a explicat, luni, 16 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că protestele pașnice sunt acceptate în România. Totodată, acesta i-a cerut ministrului de Interne, Traian Igaș, să ia măsuri ferme pentru că actele de violență compromit imaginea țării.

Șeful Executivului a explicat că este loc pentru dialog, dar nu pentru violențe. ”Ca și Coaliție de Guvernare, înțelegem greutățile prin care trec românii și aceasta a fost nevoită să ia decizii nu tocmai ușoare din cauza crizei”, a spus Emil Boc. Violențele compromit efectele prosperității, efecte care se vor simți pe viitor, este de părere Boc. ”Această stabilitate economică este rezultatul oamenilor. Știm că nu se simte încă în buzunarele lor, dar se simte în statistici și evaluările internaționale”, a declarat premierul. Prim-ministrul a mai explicat că mesajul Coaliției este ferm: este deschisă ușa dialogului, violența este interzisă.

Sorin Oprescu, după protestul din Piața Universității: Distrugeri pe 6 kilometri

Zeci de porțiuni din Centrul Istoric au rămas fără piatră cubică, bucăți de marmură de pe treptele Teatrului Național au dispărut, dar și garduri și spații verzi sunt distruse. Asta a rămas în urma protestatarilor. Potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-au spart mai multe magazine și s-au furat bunuri din ele.

Pagubele produse prin avarierea unor maşini şi echipamente ale Jandarmeriei în timpul protestelor de duminică, din centrul Capitalei, se ridică la peste 150.000 de lei, în timp ce şi două autospeciale ale pompierilor au fost avariate, prejudiciul ridicându-se la 5.500 de lei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Protest în faţa ambasadei româneşti din Dublin în sprijinul demonstraţiilor paşnice din Bucureşti şi din ţară

REPORTAJ EXCLUSIV GR: Supravieţuitorii români de pe Concordia: „Nimeni nu ştia să conducă bărcile de salvare”