in

Protestele continuă: „Capul lui Băsescu vrem”

Protestatarii au ieşit în stradă şi după demisia premierului Emil Boc, bucuroşi că au reuşit o victorie, dar hotărâţi să continue revoltele până când vor câştiga şi războiul. „Capul lui Băsescu vrem”, cer românii nemulţumiţi.

Cu mic cu mare, oamenii au scandat din nou lozinci împotriva politicienilor din fruntea ţării, îndurând frigul şi zăpada. Salarii şi pensii tăiate, bunuri furate, incompetenţă, nepăsare, ignoranţă, toate acestea au fost reclamate de cei care, de aproximativ o lună, le cer oamenilor politici să plece de la guvernare.

„Boc a făcut bine că şi-a dat demisia, trebuia să facă asta de mult, dar nu e suficient. Când am ieşit în stradă am cerut să plece toţi, în frunte cu Băsescu. Nu ne mulţumeşte faptul că l-au sacrificat pe Boc, să plece toţi, să vină la conducere oameni care ştiu să conducă ţara, oameni care nu se gândesc numai la ei şi la buzunarele lor”, a spus o pensionară.

Oamenii spun că nu vor renunţa la revendicări şi vor îndura vremea rea până vor obţine ceea ce au cerut.

„Noi am ieşit în stradă, nu chemaţi de telefonul roşu de la Moscova, nici de cel albastru de la Cotroceni, am ieşit nu pentru că suntem plătiţi, ci pentru că suntem umiliţi. Noi am înţeles măsurile de auteritate, dar de ce să le suportăm numai noi, iar ei să-şi mărească salariile. Nu ne încântă cu nimic că şi-a dat Boc demisia, vrem să plece toţi şi mai ales Băsescu. Mi-aş dori în Guvern oameni care să vină din rândul poporului, oameni care înţeleg prin ce trecem şi care să ne scoată din impas. Părinţii mei au fost generaţie de sacrificiu, eu sunt generaţie de sacrificiu, nu vreau ca şi copiii mei să fie generaţie de sacrifiu”, explică un protestatar.

„Demisia lui Boc, necesară dar nu suficientă”

Demisia Guvernului condus de Emil Boc este o schimbare necesară, dar nu suficientă, apreciază Claudiu Crăciun, protestatarul din Piaţa Universităţii perceput ca lider al manifestanţilor, el adăugând că protestul va continua până la demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Crăciun, doctor în ştiinţe politice şi cadru didactic la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), a declarat că demisia Guvernului este „o victorie importantă în plan simbolic”.

„Demisia Cabinetului condus de Emil Boc este o schimbare necesară dar nu suficientă. ştim cine este promotorul şi responsabilul pentru derapajele instituţionale anti-democratice şi măsurile economice iresponsabile. Traian Băsescu. El trebuie să îşi anunţe demisia sau termenul la care şi-o va da. Până atunci protestele nu se vor opri ci vor creşte în intensitate. Să nu se iluzioneze nimeni”, a spus Claudiu Crăciun.

Vorbind despre proteste, acesta s-a referit şi la partidele de opoziţie, care „pot profita” de acestea, dar nu le pot provoca „şi cu atât mai puţin opri”, el lăsând să se înţeleagă că protestatarii doresc să continue „mai degrabă fără partide”.

„Cetăţenii vor să fie demni şi puternici, împreună, dar mai degrabă fără partide”, a spus Crăciun, cel care, de mai bine de trei săptămâni, dă tonul scandărilor în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Profund nemulţumit de România „fricii, corupţiei şi lipsei de solidaritate” din „epoca Băsescu”, Crăciun spune, în numele manifestanţilor, că nu doreşte alţi miniştri, ci alte politici.

„Nu avem nevoie de alţi miniştri dacă politicile vor fi identice. În cadrul acordului cu FMI sau într-o formă revizuită a acestuia se pot integra priorităţile societăţii româneşti. Trebuie să îi ajutăm pe cei mai puţin norocoşi să treacă peste criza economică. Ce fel de societate este aceea care, în vremuri de criză, îi sacrifică pe cei slabi? Nu este de fapt o societate, ci o junglă în care cel mai puternic, în cazul nostru cel mai corupt, supravieţuieşte”, a mai spus Crăciun.

În opinia acestuia, România trebuie să-şi reconstruiască viitorul. „Criza este o oportunitate să construim economia şi societatea românească pe termen lung. Avem nevoie de investiţii în educaţie şi cercetare. În Europa, protecţia mediului este un motor al relansării economice. Nu văd de ce nu ar fi la fel în România”, a opinat Claudiu Crăciun.

În încheiere, acesta le-a mulţumit celor care, de aproximativ o lună de zile, protestează „în ţară şi în străinătate”.

„Sper că vor avea putere şi optimism pentru a continua. Îi salut şi pe cetăţenii care, din comoditate sau teamă, nu au ieşit în stradă. Îi aşteptăm! E nevoie de toţi pentru a salva România de ea însăşi! (…) în noua epocă, cea care va fi adusă de votul cetăţenilor, politicienii nu mai pot face aceleaşi greşeli. Nu mai pot merge atât de departe”, a conchis Claudiu Crăciun. Declaraţiile acestuia au venit la câteva ore după ce premierul Emil Boc a anunţat că şi-a depus mandatul, invocând, parţial, şi „criza socială” din ultima perioadă.

„Noi, viermii şi ciumpalacii, i-am ales, noi îi dăm jos”

Înverşunarea oamenilor nu a fost stinsă nici de ninsoare, nici de frig şi nici de „praful în ochi aruncat de Băsescu”, aşa cum au catalogat depunerea mandatului Guvernului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cu ce te-ar putea ajuta statul român?

2011/ Peste 10.000 de copii români botezaţi în Italia