in

Băsescu şi PDL boicotează referendumul

Dacă până nu demult preşedintele suspendat Traian Băsescu îndemna românii să se prezinte la urne şi să voteze la referendumul din 29 iulie, acesta şi-a schimbat poziţia peste noapte şi, sub ameninţarea fraudării scrutinului de către USL, Băsescu cere boicotarea referendumului prin neprezentare la vot. De altfel, invalidarea referendumului prin nerealizarea cvorumului de jumătate plus unu din populaţia cu drept de vot este singura cale prin care Băsescu s-ar putea întoarce la Palatul Cotroceni, în condiţiile în care sondajele îl dau ca şi demis.

Deşi iniţial, i-a îndemnat pe români să se prezinte la urne pe 29 iulie, Băsescu a recunoscut că cea mai bună soluţie ar fi ca referendumul să fie boicotat prin neparticiparea alegătorilor la vot.

„Sunt foarte multe elemente care arată clar decizia USL de a frauda acest referendum. Mie îmi va fi imposibil ca, prin reprezentanţii PDL, să controlez ce se întâmplă acolo. Atunci există inclusiv riscul, dacă în zilele următoare nu se ameliorează condiţiile, eu să cer PDL-ului să nu fie reprezentat măcar în secţiile de votare. Să nu îşi trimită oameni şi să boicoteze total referendumul ca nefiind organizat în condiţii de securitate”, a declarat Băsescu.

Întrebat dacă este posibil să nu se prezinte la referendum, Băsescu a răspuns: „Este foarte posibil. Este evident că pregătesc fraudarea acestui referendum. Şi atunci de ce să cer eu celor care, din revoltă, nu vor să valideze lovitura de stat, să meargă la vot. în faza iniţială, am crezut că vor fi cinstiţi. Pe zi ce trece văd că sunt necinstiţi”.

„Dacă s-ar valida referendumul, s-ar acoperi cu votul popular lovitura de stat şi atunci trebuie făcut tot ce se poate pentru ca referendumul să nu se valideze şi oamenii aceştia să răspundă”, a mai spus Băsescu.

S-a răzgândit

În prima fază, şefului statului anunţase că se va dezice de PDL dacă democrat-liberalii vor încuraja românii să nu vină la vot. „Opţiunea mea este să le cer românilor să vină la vot. Nu vreau să mă întorc la masa verde şi nici nu vreau să mă întorc cu 5% pentru şi 95% contra. Cei care mizează pe invalidarea alegerilor din cauza prezenţei cred că se înşeală. Poziţia mea este să-mi fac datoria faţă de români este să-i chem să se exprime şi să le explic importanţa votului pentru români. 29 de iulie e o coincidenţă importantă. PDL riscă să intre în coliziune directă cu mine dacă ei vor opta pentru neparticipare. Să nu participe ei. Eu îi voi chema pe români la vot”, declara Traian Băsescu.

PDL, lângă preşedinte

Convişi că în acest moment singura soluţie ca Traian Băsescu să se întoarcă la Cotroceni este ca referendumul să nu fie validat din cauza prezenţei, PDL a luat marţi, 24 iulie, decizia boicotării referedumului prin neparticiparea simpatizanţilor PDL la vot.

Printre argumentele democrat-liberalilor pentru îndemnul la neprezentarea la urne se numără riscul fraudării rezultatelor referendumului, ilegalitatea procedurii de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu, dar şi legitimarea acţiunilor USL de a „pune în pericol” statul de drept.

Un semnal pentru neparticipare a venit şi din partea fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu. „Suspendarea este un circ, un teatru ieftin menit să legitimeze o iniţiativă, un act de suspendare a preşedintelui, de fapt a persoanei Traian Băsescu cu indiferent ce risc la adresa democraţiei noastre”, a spus Ungureanu.

Antonescu: Ne aşteptam ca Băsescu să predice boicotul

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că se aştepta ca Traian Băsescu şi PDL să „predice” boicotul referendumului, arătând că încercarea de a ţine acasă susţinătorii lui Băsescu va face ca numărul participanţilor la referendum să consituie „enigma şi cheia” acestei consultări.

Antonescu a precizat răspunzând unei întrebări privind prezenţa la referendum, că în condiţii normale peste 55% din cetăţenii cu drept de vot şi-ar fi exprimat opţiunea.

El a spus că îşi închipuie cu greu situaţia în care Traian Băsescu ar reveni la Cotroceni cu câteva milioane de voturi „împotrivă”.

„E un mod destul de jenant şi chiar îmi închipui greu cum, presupunând că după tot acest tămbălău, lovitură de stat, fraudă, boicot la refrendum, totuşi, cu câteva milioane de voturi „împotrivă”, Traian Băsescu va reveni în fruntea ţării. Mi-e greu să-mi închipui un om politic cu minimă demnitate într-o asemenea poziţie. Vom vedea însă. Asta pare a se contura, cel puţin în ziua de azi”, a spus Antonescu.

Miza sabotării referendumului

Strategia boicotului din 29 iulie ar putea fi periculoasă pentru PDL şi Traian Băsescu, spune analistul politic Cristian Pârvulescu.

„Ar fi dezastruos ca la vot să vină şapte milioane de oameni şi 90% dintre aceştia să voteze împotriva ta”, spune analistul politic Cristian Pîrvulescu. O strategie de sabotare are întotdeauna un efect pervers, mai arată Pârvulescu: „Până unde merge boicotul? Până a pleca şi din secţiile de votare? Ar fi o strategie dezastruoasă pentru ei (pentru că toate voturile vor fi, în aceste condiţii, pentru demitere – n.r.)”.

În orice caz, opinează analistul, efortul USL de a scoate oamenii la vot va fi, şi aşa, foarte mare.

Aşadar, miza uriaşă pentru ambele tabere este prezenţa , după ce Curtea Constituţională a impus pragul. Problema e cum „manipulezi” această prezenţă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O familie fericită în Italia

Guvernul taie fondurile UNAR