in

FEDROM (Spania): “Pe listele electorale, doar cetăţenii cu domiciliul în ţară”

Includerea sau excluderea românilor de peste hotare din cvorumul pentru referendum împarte diaspora în două tabere. La două zile după ce un grup de asociaţii de români din diaspora a dat un adevărat ultimatum guvernanţilor de la Bucureşti, o altă federaţie a conaţionalilor din Spania – FEDROM (Federaţia Asociaţiilor de Români din Spania)- a adoptat o poziţie publică opusă. 

 

Ultimatum din diaspora către guvernanţi: “Vrem să fim trecuţi pe listele electorale!”VIDEO

FEDROM nu recunoaşte reprezentativitatea FADERE (Federaţia Asociaţiilor Româneşti din Europa, condusă de Daniel Ţecu) şi susţine că ultimatumul în care se cere introducerea de urgenţă a românilor din străinătate pe listele electorale este o mişcare politică. Românii din străinătate nu trebuie incluşi pe liste, pentru că aşa spune legea, susţine FEDROM. “Se doreşte scandal şi folosirea românilor din diaspora pentru a tranşa conflicte politice”, se mai arată în comunicatul FEDROM, pe care îl redămm integral mai jos:


 

Ca urmare a apariției unor comunicate de presă în numele comunității românești din străinătate considerăm că nu este normal ca românii din Diaspora să fie atrași într-un joc politic și să fie angrenați într-un conflict care nu are absolut nicio legatură cu ei și drepturile lor. Mai mult, această implicare se face prin dezinformarea românilor din Diaspora.

–           În numele românilor aflați în străinătate o asociație care își arogă drepturi absolute de reprezentare anunță plângeri penale împotriva autorităților și demnitarilor români, pentru că nu includ pe liste românii din Diaspora.

–           Aceasta, deși este foarte bine cunoscut cadrul legal care nu permite așa ceva.

Biroul Electoral Central a anunțat deja că pentru referendumul din 29 iulie se aplică prevederile legii 35/2008, legea alegerilor parlamentare. Explicațiile BEC sunt clare: aplicându-se la referendum procedurile legii alegerilor parlamentare, cvorumul de participare se stabilește în funcție de numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în listele electorale permanente, iar în aceste liste se trec doar cetățenii cu domiciliul în interiorul granițelor țării.

Lucrurile sunt asadar simple: cetățenii români din străinătate, deși au drept de vot, nu se includ pe listele permanente. Actualizarea listelor electorale nu aduce nicio atingere dreptului de vot al românilor din Diaspora. Discuția nu este despre dreptul de vot. Nimeni nu vorbește despre afectarea dreptului de vot.

Impresia este aceea că se dorește scandal, nu apărarea dreptului de vot al românilor din străinătate, drept care nu a fost, de fapt, amenințat de nimeni până acum. Se discută despre lucruri care nu există pentru a face scandal. Iar pentru asta se invocă depunerea de plângeri penale în numele românilor din străinătate împotriva unor autorități care, până la urmă, au un cadru legal în care sunt nevoite să lucreze.

Acest tip de atitudine este una împotriva românilor din străinatate și intereselor acestora.

Ca reprezentanți ai românilor din Diaspora nu acceptăm atragerea conaționalilor noștri în scandaluri partizane, nu acceptăm instigarea la nerespectarea legii.

Impresia noastră este că cineva dorește să ascundă presiunile pe care le face asupra instituțiilor statului român invocând interesele românilor din străinatate. Se dorește din nou folosirea românilor din Diaspora pentru a tranșa conflicte politice.

Din partea Federației Asociațiilor de Români din Spania FEDROM

Miguel Fonda Ștefănescu – președinte

Gelu Vlașin – vicepreședinte

§  Această scrisoare rămâne deschisă tuturor celor care doresc să o semneze în cazul în care sunt de acord cu cele menționate.

Au subscris acestui comunicat pînă acum:

  1. Florin Mihuț – Asociația studenților și absolvenților români ai "Université Libre de Bruxelles"
  2. Octavian Ștefan Mihuț – Comunitatea Ortodoxă română din Flandra

* Lista rămâne deschisă în continuare tuturor reprezentanților comunităților de români din străinătate persoane fizice sau juridice…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Accident rutier la Sibiu: şase români stabiliţi în Italia, grav răniţi

Magazin românesc la Rovereto