in

Alegeri la Roma 2013: „Plătim taxe? Atunci să votăm!”

Din 80.000 de români, s-au înscris la vot doar 600, potrivit datelor furnizate de Biroul pentru comunitatea românească de la Primăria Romei. Sunt românii atât de neinteresaţi de politică? Iată părerea mai multor mebri ai comunităţii de la Roma.

Leontina Ionescu, primul consilier român ales într-un consiliu local, a comentat astfel datele cu privire la românii înscrişi la vot: “Este într-adevăr un mare păcat că s-au înscris aşa de puţini români pe liste. La Marcellina, unde sunt 800 de români cu reşedinţă, numărul celor de pe liste era, la ultimele alegeri, crea au avut loc de anul acesta, de 450. Deci mai mult de jumătate din cei cu drept de vot”.

Potrivit fostei consiliere, “înscrierea pe liste este foarte importantă pentru români, fiind singura cale de revendicare a drepturilor ce li se cuvin. Românii din capitala Italiei au posibilitatea să-şi facă auzită vocea, ei ar putea chiar influenţa alegerile, ar putea înclina balanţa, fiind cea mai numeroasă comunitate de străini din teritoriu. Plătim taxe? Atunci să votăm!”.

Din păcate, spune Leontina Ionescu, românii nu prea par interesaţi de exercitatea drepturilor lor politice: “Din experienţa mea la primăria din Marcellina, mi-am dat sema că majoritatea nici măcar nu-şi ştiu drepturile. Unii, chiar dacă ar avea acces la informaţii, nu sunt interesaţi să le caute. La ultimele alegeri, mulţi s-au trezit în ultima clipă. Au aflat că pot vota şi voiau să se înscrie pe liste, dar era prea târziu”.

În legătură cu lipsa de informare  cu privire la drepturile electorale ale comunităţii, Leontina Ionescu este convinsă că autorităţile italiene ar putea şi ar trebui să facă mai mult: “Dacă eu, ca italian, îmi primesc acasă buletinul electoral, de ce să nu am acelaşi drept şi în calitate de cetăţean european? Cred că certificatele electorale ar trebui trimise de primării la toţi cetăţenii comunitari înscrişi la Evidenţa Populaţiei”.

“Nu ne implicăm”

Gabriel Rusu, care a candidat la Primăria Romei în 2008, pe o listă civică, obţinând peste 850 de voturi, este dezamăgit de numărul redus de români din listele electorale. “Ar trebui să conştientizăm şi să profităm de faptul că avem un drept important, acela de a putea vota. Numai aşa putem avea o voce în una din cele mai importante instituţii, primăria Romei. Dacă românii ar avea un reprezentant în primăria capitalei, vocea lor nu ar fi auzită doar la Roma, ci în toată Italia”.

Românii, mai adaugă Gabriel Rusu, fost consilier adjunct în primăria Romei, sunt obişnuiţi “să stea în bancă, să privească scena politică mai degrabă ca nişte spectatori, spre deosebire de alte comunităţi, care sunt mult mai unite, mai organizate. Facem multe campanii prin ziare sau pe internet, dar când e vorba să trecem la fapte, nu ne mai implicăm activ”.

De aceea, ar fi necesară o schimbarea a mentalităţii: “Ar trebui lăsată la o parte voinţa proprie, pentru a adopta o politică a întregii comunităţi, o politică menită să du că la îmbunătăţirea imaginii no – astre în Italia. Nu putem pretinde ca dorinţele şi cererile noastre să fie îndeplinite sau respectate, dacă nu ne implicăm noi, direct. Să ne trezim conştiinţa de români, dar să ne dăm seama că suntem şi ro – mani, cetăţeni ai Romei. Mai ales că avem o carte de vizită cu care ne-am putea mândri”.

El crede că românii din Roma ar trebui să se unească, “lăsând la o parte luptele interne şi bârfele. Să dialogheze şi să-şi desemneze unul sau cel mult doi candidaţi. Altfel voturile s-ar pierde, fiind distribuite între mai mulţi aspiranţ i. Să fie un candidat al comunităţii, nici de dreapta, nici de stânga, pentru că problemele noastre nu sunt nici de dreapta, nici de stânga.”

Obţinerea unui loc în consiliu, dacă ar exista unul sau doi candidaţ i români propuşi de comunitate nu ar fi un obiectiv imposibil de atins: “La ultimele alegeri, au fost aleşi consilieri cu 1200 de voturi, ba chiar şi mai puţin, în funcţie de coaliţie şi rezultatele generale. Dar pentru a prezenta candidaţii comunităţii, e nevoie de o implicare activă a tuturor, cât mai curând posibil. Lucrurile nu se fac de pe o zi pe alta”.

Candidaţi necredibili

Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, a demarat de câteva luni o campanie de înscriere a românilor pe listele electorale.

Spune că a înscris deja circa 200 de conaţionali, din luna martie până în prezent. “Am început acţiunea cu oca – zia spectacolului de 1 Martie şi am înscris deja circa 200 de români. Cred că cifra de 618 încă nu este actualizată cu datele trimise de noi. Mulţi români care s-au înscris pe listele noastre nu au primit încă buletinul de vot acasă de la Biroul electoral”.

Potrivit lui Terteleac, românii din capitala Italiei sunt interesaţi de vot, dar nu cunosc procedura de înscriere pe liste: “Cam 90% din cei cu care am vorbit şi aveau dreptul să o facă, s-au înscris pe liste. Intenţionăm să continuăm campania de înscrieri, care se va intitula “Caravana Solidarităţii” şi pe care o vom realiza împreună cu Primăria Romei şi alte asociaţii.”

Eşecul românilor la ultimele alegeri s-ar datora, în opinia preşedintelui ARI, nereprezentativităţii candidaţilor, “puţini credibili şi incapabili să tragă după ei comunitatea”.

Pe de altă parte, candidaţii italieni “au descoperit că românii pot vota pe ultima sută de metri”. “Românii ar avea nevoie de candidaţi credibili, de fapte concrete”, a mai spus Eugen Terteleac, fără să excludă, în viitor, o candidatură personală.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doar 600 de români înscrişi pe listele de alegători la Roma. Bădescu: “Degeaba suntem mulţi”

“Să nu afle mama cu ce mă ocup”- drama prostituatei românce arsă la Roma