in

Vizita Nataliei Intotero în Italia 28 septembrie – 4 octombrie

În perioada 28 septembrie – 4 octombrie, Natalia Intotero, secretar de stat la Departamentul Românilor de pretutindeni efectuează o vizită de lucru în rândul comunității românești din Italia. Pe parcursul acestei deplasări, delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni au programate întrevederi cu reprezentanți ai asociațiilor românești, ai clerului și ai presei de limba română.

Programul vizitei cuprinde întâlniri cu reprezentanții comunităților românești din Bari, Catania, Roma și Milano, obiectivul principal fiind “consolidarea relațiilor cu mediul asociativ și identificarea principalelor probleme și soluții specifice spațiului italian”- se arată într-un comunicat DRP.

Delegaţia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni este însoţită şi de un reprezentant din partea Ministerului Afacerilor Externe, domnul Cătălin Ţârlea.

Vizită la Bari

Pe 28 septembrie, delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a ajuns la Bari, unde a fost întâmpinată de părintele Mihai Graga, care a acompaniat-o pe tot parcursul vizitelor. La Bari, Natalia Intotero, s-a întâlnit cu stareţul Basilicii San Nicola şi a vizitat moaştele Sfântului Ierarh Nicolae.

Natalia Intotero, și-a exprimat, cu acest prilej, “aprecierea față de implicarea Bisericii în menţinerea unităţii comunităţii româneşti şi faţă de rolul spiritual şi social important pe care aceasta şi l-a asumat în procesul de integrare a românilor în societăţile în care trăiesc”.

În continuarea vizitei la basilica San Nicola, delegația Departamentului s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației Suflet Românesc. Potrivit comunicatului DRP, “Doamna secretar de stat le-a mulţumit acestora pentru eforturile depuse în slujba comunităţii româneşti din regiune şi a subliniat necesitatea transformării ideilor expuse în cadrul discuţiei în noi proiecte coerente pentru românii de aici, proiecte pe care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni le va putea susţine în următoarea sesiune de finanţare”.

În încheierea vizitei la Bari Natalia Intotero  a vizitat tabăra de rromi de la Japigia, unde s-a întâlnit cu domnul Daniel Tomescu, liderul celor care locuiesc aici. Cu acest prilej, “şi-a exprimat aprecierea faţă de eforturile desfăşurate aici pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi şi a remarcat încă o dată rolul important pe care îl joacă Biserica în viaţa românilor care trăiesc în Japigia”.

Vizita la Catania

Deplasarea în Italia continuă sâmbătă cu întrevederi şi discuţii în cadrul comunităţii româneşti din Catania.

Delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a participat sâmbătă, 29 septembrie, la o întâlnire cu mediul asociativ românesc din zona Catania, precum și cu reprezentanți ai mediului bisericesc românesc. Întrevederea a fost organizată şi găzduită de Consulatul României la Catania, “care s-a implicat activ în medierea relaţiei dintre asociaţiile româneşti din Italia şi autorităţile de la Bucureşti”.

În cadrul discuțiilor, Natalia Intotero “i-a încurajat pe reprezentanții asociațiilor românești să îi susțină pe membrii marcanți ai comunității, comunităţii, în vederea afirmării politice şi sociale în structurile organizaţionale locale și să demareze demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în scopul valorificării potenţialului de competenţă al elitelor comunităţilor româneşti în cadrul reţelelor de mediatori interculturali”.

Duminică, 30 septembrie, secretarul de stat a vizitat tabăra de rromi din Catania. Alături de echipa Consulatului României în Catania, delegaţia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a putut observa condiţiile în care locuiesc aici etnicii rromi. Totodată, împreună cu autorităţile locale, s-au discutat posibilele soluţii pentru asigurarea accesului la educaţie şi servicii medicale pentru cei care trăiesc în această tabără.

În continuarea programului, Natalia Intotero, însoţită de doamna consul, Liliana Iacob, au vizitat biserica românească din Catania, unde au luat parte la slujba ţinută de părintele Valentin Ilieş.

Deplasarea în Italia continuă luni, 1 octombrie, cu vizita în cadrul comunităţii româneşti din Roma.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doi informaticieni emigraţi în Anglia vor „restricţii mai dure pentru români”

Monica Gabor lansează propria colecţie de haine în Statele Unite