in

Rubrica de decese a ziarului local din Bergamo se întinde pe 10 pagini: ”Este mai rău decât la război”

Situație dramatică în provincia Bergamo din Italia, acolo unde epidemia de coronavirus a lovit cel mai puternic. Crematoriul funcționează 24 de ore din 24, existând liste de așteptare pentru înmormântări şi incinerări. Au murit atât de mulţi oameni, încât rubrica de decese a ziarului local L’Eco di Bergamo a ajuns să se întindă pe 10 pagini.

Editorul-șef al publicației, Alberto Ceresoli, spune că Italia se află în mijlocul unei „tragedii colective” și că virusul „decimează” locul în care trăiește. Un timp, s-a întrebat dacă secțiunea de decese și comemorări nu ar trebui să fie pusă în paginile finale ale ziarului, pentru a reduce efectul emoțional asupra persoanelor care citesc. Însă a decis că oamenii trebuie să vadă ce se întâmplă. Așa că numele morților au apărut la mijlocul publicației.

„Aceștia sunt bătrânii noștri care mor. Este profund de nedrept”, spune Ceresoli potrivit observator.tv, care citează The Washington Post și presa italiană.

În Bergamo, sicriele au umplut morgile a două spitale și a unui cimitir, iar secțiunea zilnică de decese a ziarului a crescut de la două la zece pagini, fapt comparat de editorul-şef cu un veritabil „jurnal de front”.

Bolnavii sunt luaţi cu ambulanţele şi aduşi în grabă la spital. Rudelor le este complet interzis accesul la pacienţii infectați cu coronavirus, aceștia fiind complet izolaţi în saloanele din spital închise ermetic.

Înmormântările au loc în prezenţa unui singur preot şi a unui angajat al pompelor funebre, pentru că familia nu are voie să fie prezentă. „Este mai rău decât la război”, a declarat Marta Testa, o italiancă de 43 de ani al cărei tată a murit săptămâna trecută de Covid-19, la vârsta de 85 de ani. Tânăra nu-și va putea conduce tatăl pe ultimul drum, pentru că este în auto-izolare.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Medic român la Monza: ”E nevoie de doar două săptămâni pentru a opri contagierea”

Un pacient suspect de coronavirus a fugit dintr-un spital din Bucureşti. El fusese internat pentru testare