in

Guvernul de la Chişinău a înfiinţat un birou pentru diaspora moldovenească

Duminică, 28 octombrie 2012, în prezenţa a peste 150 de oaspeţi, s-a încheiat prima campanie de informare şi sensibilizare a cetăţenilor moldoveni imigraţi în Italia. Autorităţile moldovene şi cele italiene au decis să îşi unească eforturile în scopul unei mai bune gestionări a fluxurilor migraţionale prin intermediul proiectului „Abordarea efectelor negative ale migraţiei asupra minorilor şi familiilor rămase în ţară".

Reprezentantul guvernului de la Chişinău, Victor Lutenco, a anunţat înfiinţarea unui birou dedicat diasporei, prin intermediul căruia se vor organiza, printre altele, cursuri de limba română şi vor fi oferite informaţii utile moldovenilor de peste hotare. El a mai povestit experienţa personală, avută ca emigrant în Italia.

La rândul său, ambasadorul Aurel Băeşu a făcut un apel adresat conaţionalilor săi de a fi mai uniţi şi de se înscrie în asociaţiile prezente în teritoriu, pentru a-şi putea cunoaşte mai bine drepturile.

A mai intervenit, din partea italiană, Gerardo Torlino, de la Ministerul Muncii, care a anunţat că în curând va fi semnat un Acord  între cele două guverne pentru protecţia socială a moldovenilor care lucrează în Peninsulă.

Rossella Celmi, reprezentantă OIM  (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie) din Roma, i-a invitat pe toţi acei care au probleme şi conflicte la locul de munca sau în familie ‘să se adreseze la Ghişeul care a fost deschis în cadrul proiectului la Roma (pe Via Borgo Pio 15).

În cadrul evenimentului a avut loc şi proiecţia filmului “Oameni ai nimănui”, de Dumitru Crudu.

“Campania a avut un scop nobil, acela de a informa moldovenii care trăiesc în Italia cu privire la drepturile lor. Aşa am descoperit că moldovenii sunt însetaţi de informaţie. Toate materialele informative pe care le-am pregatit au fost împărţite celor prezenţi. Am avut ca  oaspete şi televiziunea TVMI. Pentru mine, personal, a fost un succes fiindcă am muncit la organizarea acestui eveniment de un an de zile. Mesajul care am dorit să ajunga la moldovenii noştri este că : "NIMENI NU E SINGUR PE PAMÂNT”,  ne-a declarat Tatiana Nogailic, de la AssoMoldave, organizatoare a evenimentului, care a ţinut să mulţumească tuturor colaboratorilor săi “şi în special domnlui Luigi Neri”

În cadrul campaniei au fost distribuite următoarele materiale:  „MOLDOVENI ÎN ITALIA.  Ghid pentru orientarea și integrarea socială a moldovenilor în Italia”, “COPILUL MEU ESTE SINGUR ACASĂ” Carte pentru părinţii care pleacă la muncă peste hotare,  “SINGUR ACASĂ”- Carte de buzunar pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate, “COPII SINGURI ACASĂ”. Carte pentru persoanele care au  grijă de copiii cu părinţi plecaţi în străinătate, broşura “11 INTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI”, DOSSIER STATISTICO MIGRANTES, AGENDA 2012 PENTRU COLF ŞI BADANTE, fluturaşe cu adrese utile de la CAF şi Patronatele din Roma şi alte materiale utile.

Miruna Cajvaneanu

Mai multa info:  http://tunuestisingur.blogspot.it/

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ovidiu Burduşa, proprietar de hotel la Roma: „Criza a fost un noroc pentru mine”

Dan Voiculescu: „Băsescu trebuie suspendat”. Vrea referendum la alegerile parlamentare