in

Dan Voiculescu: „Băsescu trebuie suspendat”. Vrea referendum la alegerile parlamentare

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, îl ameninţă cu suspendarea pe preşedintele României, Traian Băsescu. Măsura ar trebui luată de Parlament înaintea scrutinului din iarnă, astfel încât, românii să voteze în data de 9 decembrie, atât pentru alegerile parlamentare cât şi pentru demiterea şefului statului. Cu toate acestea, planurile lui Voiculescu nu sunt agreate de liderii Uniunii Social-Liberale, aceştia anunţând că îl vor suspenda pentru a treia oară pe preşedinte doar în cazul în care acesta nu îl va desemna premier pe Victor Ponta, după alegeri.

Fondatorul PC, Dan Voiculescu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Antena 3, că preşedintele Traian Băsescu trebuie să fie din nou suspendat, „de aşa manieră încât atunci când mergem la vot pe 9 decembrie pentru alegerile parlamentare să avem şi referendumul” de demitere.

„Data de 10 decembrie să fie ziua în care Traian Băsescu nu mai e preşedintele României. Sigur că acest lucru nu depinde numai de mine. Cum în 2007 a depins de români, cum în 2012 a depins de Europa şi de interesele străine României, eu cred că 9 decembrie poate fi ziua în care românii, mergând la vot să-şi aleagă parlamentarii, să poată să voteze pentru demiterea lui Traian Băsescu”, a declarat preşedintele de onoare al Partidului Conservator la emisiunea lui Mihai Gâdea.

Voiculescu a subliniat că aceasta este opinia sa personală, şi nu a USL, iar „din păcate, factorul politic este cel care hotărăşte”. „Spun din păcate pentru că eu cred că modul în care el a fost suspendat anul acesta, intervenţia externă în România – şi mă refer la faptul că oameni care practic nu au un cuvânt de spus în voinţa poporului român au intervenit brutal şi au schimbat voinţa a 7,5 milioane de români, lucru dureros”, a spus el.

„Eu când spun că trebuie (suspendat din nou preşedintele, n.r.) mă refer la pericolul pe care eu îl văd ca după alegerile parlamentare USL să aibă 58- 62% din voturi, iar Traian Băsescu să nu-l nominalizeze pe Victor Ponta ca prim-ministru”, a arătat Voiculescu.

Crin ar vrea, Ponta se opune

Teza unei noi suspendări a preşedintelui Traian Băsescu, lansată de Dan Voiculescu, nu este considerată oportună de liderii USL. Co-preşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, ar putea însă să folosească arma suspendării preşedintelui ca să îl forţeze pe şeful statului să numească un premier din partea USL, după alegerile din 9 decembrie.

Antonescu a declarat că Traian Băsescu va fi suspendat din nou, la sfârşitul acestui an, respectiv după alegerile parlamentare, doar dacă nu îl va numi premier pe Victor Ponta, în ipoteza în care USL câştigă alegerile.

Antonescu a precizat că nu crede că acest lucru se va întâmpla şi a menţionat că o nouă suspendare a lui Traian Băsescu nu reprezintă un punct de program al USL, nici declarat, nici nedeclarat.

Premierul Victor Ponta consideră că o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu nu este oportună şi a arătat că nu crede că şeful statului va merge pe „soluţie de conflict” după alegerile parlamentare şi că acesta va numi premierul de la USL dacă uniunea câştigă majoritatea absolută în Parlament.

Tăriceanu, sătul de suspendări

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, referindu-se la ideea unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui Băsescu, că „mulţi dintre politicienii români ar face bine dacă ar scăpa de obsesia care îi bântuie de dimineaţă până seara”.

El a mai susţinut că România a fost slăbită în plan european de episodul suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat că în USL nu s-a discutat despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi că nu se are în vedere declanşarea unei noi proceduri.

„În USL, în PSD nu s-a discutat despre o nouă suspendare. Nu e în plan aşa ceva. Declaraţiile domnului Dan Voiculescu pot fi, sigur, declaraţii politice, dânsul poate să gândească o nouă suspendare, dar de aici până la a se lua o decizie în USL e drumul mult mai lung”, a declarat Ilie Sârbu.

Preşedintele Traian Băsescu „nu ar risca să fie suspendat a treia oară”, pentru că „nimeni din Europa nu l-ar mai apăra”, susţine senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care nu crede că şeful statului va refuza să-l desemneze pe Victor Ponta premier după alegeri dacă USL câştigă alegerile.

Băsescu riscă a treia suspendare

Dacă USL va pune în aplicare ideea emisă de Dan Voiculescu, ar fi pentru a treia oară când şeful statului este suspendat. Anul acesta, Băsescu a fost suspendat în data de 6 iulie, iar pe 29 iulie românii au fost chemaţi la vot pentru a vota demiterea acestuia. La urne, 7.403.836 de persoane (46,2%) au votat în favoarea suspendării, în timp ce 943.375 de persoane (11,15%), împotriva demiterii. Preşedintele s-a întors la Palatul Cotroceni, după ce Curtea Constituţională a invalidat referendumul din cauză ca cvorumul nu a fost atins. Precedenta suspendare şi referendum au avut loc în 2007, când 74% dintre voturile exprimate au fost împotriva demiterii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Guvernul de la Chişinău a înfiinţat un birou pentru diaspora moldovenească

Soprana Angela Gheorghiu a cântat pentru regina Marii Britanii