in

Adi Melicovici a ajuns la Roma: a parcurs pe jos peste 2200 de km

Adrian Melicovici, românul care a plecat pe jos de la Târgovişte, pe 9 octombrie, a ajuns la Roma, în faţa Columnei lui Traian, miercuri, la ora 13 (ora 14 în România). A străbătut o parte din România, Ungaria, Slovenia şi nordul Italiei. La graniţa dintre Ungaria şi Slovenia, maşina care îl însoţea, pentru a-l monitoriza, s-a defectat, iar Adrian Melicovici a trebuit să continue drumul pe jos, cu un rucsac în spate. A reuşit să se orienteze folosind o aplicaţie GPS Google Maps. 

"Am făcut mai bine de 2200 de kilometri, cu 200 mai mult decât ceea ce îmi propusesem. Am depăşit cu 300 de kilometri şi parcursul făcut acum peste o sută de ani de Badea Cârţan", ne-a declarat Adrian Melicovici, care a intrat în capitala Italiei pe una din cele mai cunoscute străzi consulare construite de romani, Via Flaminia.

Adrian Melicovici, ajutat de conaţionali, în ultima etapă a călătoriei pe jos către Roma VIDEO

Pe jos de la Târgovişte la Roma, pentru a schimba imaginea românilor din străinătate

Românul a parcurs în fiecare zi câte 30 sau chiar 40 de kilometri, mergând doar pe străzile statale şi provinciale. Seara se odihnea în cea mai apropiată localitate. Iniţial, a mai dormit la hotel, dar, când banii s-au împuţinat, povesteşte că a fost ajutat de români inimoşi care l-au găzduit câte o noapte. Români din nordul Italiei, de la Bologna, de la Arezzo şi până la Roma: unii i-au adus schimburi, alţii vitamine, alţii haine, iar o altă doamnă inimoasă i-a cumpărat un rucsac nou, cu roţi.

La Roma, Adi Melicovici a fost întâmpinat de un reprezentant al Ambasadei României şi ajutat de un alt conaţional, Ovidiu Burduşa, care i-a oferit cazare la hotelul său din centrul Romei. Toţi au încercat să-l susţină, pentru că unul din motivele pentru care Adrian Melicovici a pornit în expediţia lui temerară, a fost acela de a schimba în parte imaginea românilor din diaspora: "Când mergeam şi treceau pe lângă mine maşini româneşti, claxonau când mă vedeau cu tricolorul pe braţ".

În Peninsulă, Adrian Melicovici a mers cu ambele tricoloruri legate de braţe:  "Este vorba de o iniţiativă interculturală, pe care am vrut să o duc la bun sfârşit. Pe de altă parte, am vrut să o fac şi pentru oraşul meu, Târgovişte, ale cărui autorităţi- mă refer la consiliul local- mi-au finanţat parţial proiectul".

Românul ne-a povestit că a reuşit să ajungă la Roma cu aceleaşi încălţări din piele cu care a plecat din România, "chiar dacă tocurile, care erau de 3 cm, s-au tocit de tot".

Cele mai grele momente, au fost acelea când a trebuit să meargă prin ploaie: "Între Bologna şi Arezzo, a fost cel mai greu. Deşi aveam o geacă impermeabilă bună, am ajuns la Arezzo, unde eram invitat de comunitate şi oficialităţi,  ud până la oase". 

Acum, românul, care a slăbit 22 de kilograme în doua luni, se odihneşte câteva zile la Roma, unde speră să-l întâlnească pe primarul Gianni Alemanno: "Îi voi înmâna un tricou cu imaginea României", ne-a spus Adrian Melicovici, care va scrie o carte în care va povesti drumul făcut de la Târgovişte la Roma.

Miruna Căjvăneanu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fără frontiere între ţigani, evrei si italieni

640 milioane, Irpef plătit de români în Italia