in

640 milioane, Irpef plătit de români în Italia

Românii contribuie cu 10,3% din impozitul pe venit (Irpef) plătit de contribuabilii străini din Italia, în valoare de 6,2 miliarde de euro, adică circa 640 de milioane de euro. În medie, românii plătesc 1.700 euro pe an impozit pe venit. 6,2% dintre contribuabilii din Italia sunt născuţi în străinătate şi contribuie cu 4,1% la totalul impozitului pe venit plătit, spune un studiu al Fundaţiei Moressa privind comportamentul fiscal al imigranţilor.

Peste 2 milioane de contribuabili născuţi în străinătate au plătit în 2010 impozit net în valoare de 6,2 miliarde de euro. În termeni procentuali străinii reprezintă 6,8% din totalul contribuabililor născuţi în străinătate şi valoarea totală a taxelor pe care le plătesc constituie 4,1% din impozitul net plătit în total în Italia.

Faţă de 2009, numărul contribuabililor străini s-a diminuat cu 1%, valoarea impozitului plătit de ei a crescut în schimb cu 4,3%. Acestea sunt datele principale ale unui studiu efectuat de Fundaţia Leone Moressa privind comportamentul fiscal al imigranţilor.

Majoritatea contribuabililor străini sunt concentraţi în Lombardia (21,1%), în Veneto (11,9%) şi în Emilia Romagna (11,1%).

În ce priveşte valoarea taxelor plătite, Lombardia este cea care prezintă venitul cel mai ridicat: peste 1,6 miliarde de euro, urmată de Lazio (746 milioane) şi de Veneto (644 milioane). Dacă la nivel naţional străinii contribuie cu 4,1% la încasările totale Irpef, în Friuli Venezia Giulia şi în Trentino Alto Adige procentul ajunge la 7,2% şi respectiv la 6,4%.

Impozitul net mediu plătit de contribuabilii străini în 2010 este de 2.956 euro, faţă de 4.974 euro în cazul contribuabililor născuţi în Italia, adică cu 2.000 de euro mai puţin.

În ce priveşte provenienţa contribuabililor, românii sunt primii atât în termeni de număr al subiecţilor care plătesc impozitul net, cât şi ca valoare a acestuia: 18% din toţi contribuabilii născuţi în străinătate provin din România şi aceşti contribuie cu 10,3% la întregul Irpef plătit de străini. Pe locul al doilea în termeni de provenienţă sunt albanezii, urmaţi de marocani. La nivel de valoare a sumei, românii sunt urmaţi de elveţieni, francezi şi germani. Contribuabilii care provin din aceste ţări plătesc fiecare un impozit net superior străinilor de alte naţionalităţi: dacă aceştia plătesc peste 4.000 de euro pe an, în cazul românilor este vorba de numai 1.700 de euro, pentru albanezi de 1.810 şi pentru marocani de 1.540.

"Străinii care trăiesc şi lucrează în Italia sunt obligaţi să plătească taxele şi, astfel, să contribuie la veniturile fiscale naţionale" comentează cercetătorii de la Fundaţia Leone Moressa.

"Aportul lor diferă însă faţă de cel al italienilor, în special din cauza nivelurilor scăzute de venit. Acestea, de fapt, derivând aproape în exclusivitate din muncă subordonată, comportă un impozit pentru străini de mai puţin de 3.000 de euro pe an. Este clar că o îmbunătăţire a condiţiilor economice şi ocupaţionale ar aduce şi o creştere a contribuţiei imigranţilor la finanţele publice, contribuind la o mai bună integrare, care trece şi prin plata taxelor".

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Adi Melicovici a ajuns la Roma: a parcurs pe jos peste 2200 de km

Apelul unui primar împotriva lenei: “Români, puneţi mâna la muncă”