in

Apelul unui primar împotriva lenei: “Români, puneţi mâna la muncă”

 

A creat polemici ultima iniţiativă a lui Luigi Lucchi, primarul din Berceto (provincia Parma) care a distribuit un text în localitate, în trei limbi, italiană, albaneză şi română, pentru a combate grupurile de persoane "care pierd vremea în baruri şi în piaţă". Cum, români şi albanezi acuzaţi că nu muncesc? Primarul asigură: "Nu este rasism". Luigi Lucchi este din 2009 primar în Berceto, localitate montană care are un patrimoniu de 131 de kilometri de păduri, a treia localitate a Provinciei ca mărime, dar care numără puţin peste 2.200 de persoane.

"Apel împotriva lenei"

A ales să publice un fluturaş în trei limbi împotriva lenei. Este ultima iniţiativă a primarului din Berceto, Luigi Lucchi, ales cu o listă civică de stânga. El a distribuit în localitatea montană un mic pliant în care obsevă "cu îngrijorare că există grupuri de persoane, şi foarte tinere, care pierd vremea, de mai mult timp, în baruri, în piaţă şi în alte locuri publice zilnic şi la orice oră".

Acestora primarul le lansează un apel pentru a intra "în contact cu primarul şi cu consilierul local Ciriaco Consigli" pentru "a desfăşura activităţi de voluntariat în favoarea comunităţii în aşteptarea găsirii unui loc de muncă remunerat".

Apelul este redactat în italiană, în albaneză şi română. O alegere care nu este rasistă, dar care are o ţintă, potrivit primarului. "În localitate ne cunoaştem toţi şi am scris fluturaşul în aceste două limbi pentru că grupurile cărora vrem să ne adresăm sunt formate din imigranţi din aceste ţări", explică Luigi Lucchi. Aşadar, "nicio intenţie rasistă, ci doar un mesaj care, sperăm, să poată preveni orice episod de ilegalitate având în vedere că de cel puţin patru luni îi vedem plimbându-se prin localitate fără a face nimic şi nu se ştie din ce trăiesc".

"Sunt şapte sau opt tineri care nu fac nimic – povesteşte primarul la tempi.it – teama mea este că au de-a face cu drogurile sau cu caporalatul, exploatând munca altora. Eu cu acest fluturaş vreau şi să fac să se înţeleagă că Berceto nu este locul potrivit pentru a face anumite lucruri. Să vină să lucreze câteva ore la Primărie, avem nevoie de ei. Ştiu că ar merita să fie plătiţi, dar acum nu avem nici un ban".

Textul fluturaşului

După cum spune un proverb, lenea este mama tuturor viciilor. Observ cu îngrijorare, la Berceto, că există grupuri de persoane, şi foarte tinere, care pierd vremea, de mai mult timp, în baruri, în piaţă şi în alte locuri publice zilnic şi la orice oră.

Crează un sentiment de disconfort, de nesiguranţă şi îi determină pe conaţionalii lor să-i critice, să fie îngrijoraţi. Ar fi greşit să ne imaginăm şi să ne gândim că nu vrem să lucreze şi în mod cert criza economică nu favorizează ocuparea şi căutarea unui loc de muncă. Foarte greşit să ne gândim, şi nu o facem, că fiind cu precădere extracomunitari, pot fi determinaţi, odată cu trecerea timpului, să desfăşoare activităţi nu tocmai frumoase. Trebuie spus imediat, cu plăcere şi convingere, că aproape toţi aceşti oaspeţi bineveniţi, desfăşoară activităţi obositoare şi încearcă să-şi întreţină cât mai bine, cu mari sacrificii, propriile familii atât la Berceto cât şi în ţările de origine şi că se comportă ca nişte cetăţeni optimi.

Berceto este o localitate liniştită cu forţe de ordine care desfăşoară foarte bine acţiuni de prevenire a criminalităţii şi astfel nu este localitatea ideală în care să stai dacă vrei să comiţi infracţiuni. În toate felurile, revenind la lene ca mamă a tuturor viciilor, ne gândim că mai degrabă decât să nu facă nimic de dimineaţă până seara,

În special tinerii, ar putea desfăşura ceva activităţi de voluntariat în favoarea comunităţii în aşteptarea găsirii unui loc de muncă remunerat. Avem multe lucruri de ţinut în ordine şi multe munci pentru a preveni perturbarea teritoriului. Există un exemplu foarte frumos pe care ni-l dau refugiaţii din ţările africane care lucrează cu entuziasm, câteva ore pe săptămână, de cel puţin doi ani, pentru comunitatea din Berceto.

Sperăm ca exemplul lor să fie urmat de acest grup de tineri. Este suficient să intre în contact cu primarul sau cu consilierul local Consigli Ciriaco. Mulţumim pentru atenţie.

Luigi Lucchi

Primar la Berceto. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

640 milioane, Irpef plătit de români în Italia

10 ani pentru omorul din Prato