in

Dilema lui Băsescu: Ponta prim-ministru sau a treia suspendare?

Larga majoritate deţinută de Uniunea Social-Liberală în noul parlament (395 de deputaţi şi senatori din totalul de 588) l-ar putea forţa pe preşedintele Traian Băsescu spre un compromis. Chiar dacă a promis că nu îl va mai desemna premier pe duşmanul său politic, Victor Ponta, actualul prim-ministru este singura propunere a USL pentru conducerea guvernului. Până la momentul desemnării premierului de către şeful statului, în interiorul USL au apărut deja negocieri, tensiuni, precum şi acuzaţii de trădare, mai mulţi pesedişti fiind acuzaţi că au fost sunaţi de şeful statului şi că au negociat o eventuală propunere de preluare a conducerii guvernului.

Cu aproape 60% din voturi obţinute la alegerile parlamentare, USL a câştigat 2 treimi din mandate şi ar putea fi în măsură să formeze singură o majoritate constituţională. În aceste condiţii, preşedintele Traian Băsescu nu mai poate spera să constituie o altă majoritate şi va trebui să se pregătească de un compromis.

Compromisul ar însemna desemnarea lui Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru, un eventual refuz al şefului statului însemnând aruncarea României în război politic şi instabilitate. Ipoteza a fost descrisă de liderul PNL drept un „atac nuclear”, iar singurul răspuns din partea USL ar fi demararea procedurii de suspendare a lui Băsescu.

Ponta, singura variantă de premier

Uniunea Social-Liberală va participa în calitate de alianţă la consultările cu preşedintele Traian Băsescu care vor avea loc la Palatul Cotroceni, iar propunerea USL pentru funcţia de prim-ministru va fi actualul premier Victor Ponta.

„USL care deţine conform votului o majoritate categorică în Parlament are o propunere clară pe care toată România a cunsocut-o dinainte de alegeri, propunerea ca Victor Ponta să fie prim-minsitru susţinut de USL”, a ţinut să precizeze Crin Antonescu.

Cu doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul” şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu.

Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ. Crin Antonescu, a declarat, că varianta în care şeful statului ar refuza desemnarea lui Victor Ponta ca premier ar fi una din „registrul aberaţiei”, echivalând în acest moment cu un „război nuclear” din punct de vedere politic.

„Mie mi se pare că a discuta despre alte variante decât aceea pe care au impus-o urnele înseamnă să intrăm în registrul aberaţiei şi pornim de la ideea că totuşi oamenii sunt normali. Într-o situaţie paşnică dumneavoastră evocaţi ideea unui război nuclear. Ori la un atac nuclear se răspunde cu un atac nuclear, Doamne fereşte!”, a mai spus preşedintele PNL.

Băsescu recrutează premier din tabăra PSD

În timp ce liderii USL îşi negociază posturi în Parlament şi în viitorul Cabinet, preşedintele Traian Băsescu ar încerca să zădărnicească numirea lui Ponta în fruntea guvernului.

Liviu Dragnea, secretarul general PSD, a susţinut, că preşedintele a negociat cu mai multe persoane din PSD pentru funcţia de premier. Mircea Geoană este deja unul dintre suspecţi, Ponta ameninţându-l voalat cu excluderea din partid, pe motiv de trădare.

„Este un om care nu a fost în PD. Nu o să aflaţi de la mine lucrurul ăsta. Vom discuta în partid. Nu e numai unul”, a mai spus Dragnea. „Traian Băsescu vorbeşte cu oameni grei şi oameni puternici despre care el ştie că pot face lucruri”, a mai declarat secretarul general PSD.

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că deţine informaţii că Traian Băsescu ar fi contactat o persoană din PSD pentru a-i propune poziţia de premier, însă acest lucru nu s-ar fi materializat, menţionând că i s-ar fi confirmat acest lucru din „expresia” persoanei respective. „Privesc chipul oamenilor, cunosc faţa omului când minte, când i-e frică. Toţi avem o experienţă de viaţă”, a replicat liderul PNL.

Ulterior, el a precizat că Băsescu ar fi „căutat în interiorul USL, a explorat alte ipoteze” şi nu ştie sigur dacă a fost vorba despre o convorbire telefonică a şefului statului cu persoana în cauză.

Antonescu a precizat că nu poate să spună despre cine este vorba.

Ce le cere preşedintele politicienilor

Băsescu a transmis miercuri, 12 decembrie, un comunicat prin care infirmă zvonurile conform cărora ar fi implicat în eventuale dispute din interiorul USL. De asemenea, Băsescu va urma calea constituţională a desemnării premierului.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu va urma calea constituţională şi instituţională pentru întregul proces de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru şi nu va face nicio abatere de la rigoarea procedurii, aşa cum este prevăzută în Constituţia României”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Constituţional, Traian Băsescu va chema partidele parlamentare la Cotroceni în vederea consultărilor. Din acel moment, cel nominalizat de preşedinte să formeze Cabinetul are la dispoziţie 10 zile să îşi formeze echipa şi să caute susţinere în Parlament, urmând apoi să ceară votul de învestitură. „Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”, se arată în Constituţia României. Teoretic, asta înseamnă că până de Crăciun am putea avea noul Guvern instalat la Palatul Victoria. Practic, nominalizarea succesivă a doi premieri care nu primesc votul de încredere al Parlamentului poate duce la dizolvarea Legislativului şi, implicit, la alegeri anticipate, mai prevede Constituţia.

De frica lui Băsescu, Ponta caută sprijunul UDMR

UDMR ar putea fi cooptată la guvernare. Co-preşedintele USL, Victor Ponta, a anunţat acest lucru în seara aflării rezultatelor la alegeri, iar motivul ar putea fi în încercarea USL de a deţine o largă majoritate prin care să poată să treacă prin Parlament modificarea Constituţiei. Chiar dacă o eventuală colaborare cu maghiarii le-ar aduce un plus de 27 de mandate în Parlament, cei de la PNL se opun acestei posibilităţi. Începând cu liderul Crin Antonescu, o serie de personalităţi din PNL, dar şi din Partidul Conservator, nu privesc cu ochi buni această mutare, reprosând UDMR sprijinul acordat ani de zile guvernării Băsescu-PDL-Emil Boc.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

William Brînză şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte ARD Diaspora

Înainte si dupa alegeri. Trei teme de politică românească