in

Înainte si dupa alegeri. Trei teme de politică românească

Am primit la Redacţie următoarea scrisoarea din partea doctorului Giani Huci, preşedintele PSD Italia:

Daca trecem printr-o sita evenimentele politice de pe scena romaneasca de anul acesta vom vedea, fara sa ne fortam prea tare privirea, ca pe fundul sitei  vor ramane  cateva teme de discutie pe cat de fertile si necesare pentru societatea romaneasca in ansamblul ei, pe atat de exploatabile si valorificabile negativ in esenta lor la nivel de discurs politic.  Cred ca aceste teme, pentru ca sunt atat de importante si rezoneaza atat de adanc in societatea romaneasca, vor fi vehiculate pentru mult timp de acum incolo, si de aceea cred ca sunt necesare clarificari si lamuri constante in privinta lor. Apropo de una dintre aceste teme, si anume presupusa  atitudine ostila fata de UE  si nationalismul promovat de USL, am vazut facute in presa, imediat dupa alegeri,  niste comparatii halucinante intre alegerile din Cehoslovacia din 1946 si cele din Romania de acum, sau intre comportamentul statelor fasciste fata de Liga Natiunilor si comportamentul liderilor USL fata de inalti functionari europeni. Totul este tradus in termenii unei rele-credinte si in mod ironic pentru starea mai larga a democratiei la nivel European si a deficitului pe care il cunoaste in acest sens, este preconziata pentru Romania o guvernare a unor grupuri presupus venale de oameni de afaceri si politicieni. Practic oricine citeste presa romaneasca zilele acestea va putea construi foarte facil din franturi si bucati imaginea apocalipsei politice care ar urma in mod firesc, spun cei ce comenteaza, rezultatelor acestor alegeri. Nimic mai fals, nimic mai departe de adevar.

“Antieuropenismul” USL

Cea mai emotionala dintre teme si cea mai puternic exploatata de regimul lui Traian Basescu. Din primavara tot auzim cum “ne dam cu Rusii”, cum “tradam aliatii”, cum o sa aratam ca Belarusul. Un lucru care trebuie pastrat in minte constant pe aceasta tema este ireversibilitatea angajamentelor luate de Romania fata de partenerii ei euro-atlantici. Aceste angajamente nu au fost nicio clipa puse la indoiala de liderii USL. Ele raman solide si de neinlocuit. Daca exista ceva ce liderii USL au pus la indoiala, asa cum si Spania, Grecia sau Islanda au facut-o la randul lor, atunci acel ceva tine de legitimitatea institutiilor supra-statale in gestionarea problemelor economice si politice ale unui stat membru UE, mai ales pe timp de criza. Si exista date statistice care arata ca si cetatenii Romaniei considera ca organismul legitim in gestionarea crizelor economice si politice interne este guvernul tarii.  Deci realitatea este cea a datelor, nu cea afirmatiilor repetate aproape obsesiv de fauritorii regimului Basescu cu scopul decredibilizarii USL.  Cat despre apropierea de Rusia, ea nu reprezinta decat un demers diplomatic foarte normal, initiat in timpul guvernarii Boc. In vara anului 2011 domnul Emil Boc  sfatuia ambasadorii Romaniei sa devina mai creativi in promovarea exporturilor romanesti si ii anunta ca guvernul intentioneaza sa deschida si la Moscova si la Beijing centre de promovare a afacerilor romanesti. Tot atunci Traian Basescu declara ca “relatiile economice cu Rusia se consolideaza si se observa o crestere a interesului investitorilor rusi pentru obiective economice din Romania”. Deci iata ca nu exista nicio tradare. Ci doar diplomatie economica si continuitate.

“Lipsa” unui program de guvernare

Un program de guvernare inseamna in acelasi timp o promisiune si un indemn la actiune.  Una dintre promisiunile facute a fost cea a majorarii salariului minim pe economie. Studii si masuratori pentru determinarea sustenabilitatii au fost facute deja, asa ca o marire nu va fi un pericol pentru mediul privat si poate chiar va descuraja plata la negru. Un alt demers foarte important ii vizeaza pe tinerii care nu au mai avut un loc de munca si pe cei care au peste 48 de ani. Este vorba despre legiferarea unor facilitate fiscale pentru angajatori daca angajeaza persoanele ce se incadreaza in aceste date. Ori aici cred ca guvernul Ponta a atins un subiect de maxima sensibilitate, si anume drama celor care desi erau dornici si apti de munca erau refuzati de angajatori pe criteriul varstei. O alta promisiune facuta de USL este legata de institutiile statului si de eficienta lor, intentia fiind aceea a re-echilibrarii lor. Totusi, in toate dintre exemplele enumerate pana acum trebuie tinut cont de faptul ca viitorul guvern nu va functiona intr-un vid si ca la ora actuala toate previziunile indica o prelungire  pe mai multi ani a recesiunii. Deci oricare ar fi promisiunile scrise sau verbale, deci oricare vor fi parametrii formali ai lucrurilor, nu putem ignora dimensiunea materiala a lucrurilor, care tine de o recesiune severa la nivel mondial. In tot acest context programul de guvernare opereaza ca o harta, ca o busola, in constructia economica si sociala. Si nu ca o lista de puncte pe care le bifezi din cand in cand in functie de comportamentul pe care il ai.

Reviziurea constitutiei

Multa vreme Traian Basescu a fost vazut ca un caudillo, datorita excesului de autoritate de care a dat dovada. Si acest exces  este cat se poate de real si de nociv. Insa pararea mea este ca daca vrem sa gasim un caudillo adevarat ar trebui sa ne uitam mai atent la oamenii politici din provincie, nu din capitala. Ii gasim in fiecare judet in diverse “geometrii” de putere care includ si politia  si oamenii de afaceri si functionari ai justitiei. De aici si conflictele intre capitala si “liderii” din provincie, de fapt niste caudillos aproape de modelele originale. Noua guvernare va trebui sa tina cont de aceasta realitate si  “ofranda” pe care o va aduce unei noi constitutii sa fie capabila sa consfinteasca despartirea atat de mult asteptata de greaua mostenire politica. Tocmai de aceea comparatiile cu FSN la nivel de configuratie politica sunt inutile si sterile. Noua guvernare nu este vreo replica a celei din anii ’90 si nici continuatoarea spiritului politic de atunci. Noua guvernare, prin majoritatea pe care o detine in cele doua camera are sansa sa se desprinda pentru totdeauna de acest vechi spirit politic pe care l-am vazut viu si nevatamat in regimul Basescu, mostenitorul real al FSN-ului. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dilema lui Băsescu: Ponta prim-ministru sau a treia suspendare?

Răducu Nicodim din Ravenna: “Am facturat peste 6 milioane de euro”