in

Răducu Nicodim din Ravenna: “Am facturat peste 6 milioane de euro”

Magazinele româneşti din Italia s-au înmulţit exponenţial în ultimii ani. Produsele româneşti au mare căutare, mai ales în perioada sărbătorilor. Succes au însă comercianţii care reuşesc să aibă în galantare produse de calitate, la preţuri apropiate de cele din ţară. Un român din Italia administrează câteva astfel de magazine şi a devenit cunoscut şi ca un foarte bun distribuitor engross. El a creat chiar şi un brand de mezeluri, care îi poartă numele. Pentru a reuşi a muncit însă zi şi noapte şi a făcut multe sacrificii. Iată povestea lui.

Răducu Nicodim are 38 de ani şi este originar din judeţul Galaţi. A venit în Italia în urmă cu doisprezece ani şi a cunoscut toate greutăţile vieţii de emigrant. “Am venit în Italia în anul 2000, împreună cu o verişoară a cărui soţ era de ceva timp lângă Perugia. Nu am avut loc de muncă imediat, a trebuit să aştept vreo două luni. Apoi am găsit de muncă la o fermă de animale dar la început lucram două, trei zile pe săptămână. Nu luam mai mult de 700 de euro pe lună deşi începeam munca la 5 dimineaţa şi terminam la ora 23. Am rămas la fermă până în 2002, iar când s-a dat “sanatoria” am reuşit să- mi procur permis de muncă. După aia am lucrat în construcţii vreo doi ani. Abia în 2005 am deschis primul magazin.”

13 magazine

Comerţul cu produse româneşti l-a început lângă Siena, când a deschis primul magazin cu produse româneşti. Au urmat apoi altele, în diferite localităţi, iar în prezent are 13 magazine şi un punct de desfacere engross, la Ravenna. “Am deschis primul magazin în 2005, lângă Siena, dar nu a mers grozav. Eram pe punctul de a închide, dar am făcut un împrumut şi am deschis un alt punct de lucru la Perugia. Apoi afacerea a început să mergă. A urmat la Foligno, iar în prezent mă pot lăuda cu 13 magazine, în diferite localităţi, 30 de angajaţi şi peste 6 milioane de euro facturat. Dar pentru asta a trebuit să muncesc zi şi noapte. Ziua vindeam în magazine şi noaptea făceam distribuţie. Dacă vrei să câştigi din muncă cinstită, trebuie să faci multe sacrificii şi să crezi în şansa ta.” a concluzionat gălăţeanul.

Secretul succesului

În prezent, Răducu Nicodim are şi un punct de lucru de unde distribuie engross marfa, dar principala activitate este distribuţia în propriile magazine. Secretul succesului crede că stă în corectitudine faţă de clienţi şi o bună cunoaştere a pieţei. “Mă bazez în primul rând pe punctele mele de desfacere, dar lucrez şi cu alte magazine româneşti. Am doar produsele care se vând cel mai bine, nu mă hazardez să stau cu marfă care se vinde greu. În plus, venim în întâmpinarea clienţilor sau mai ales a partenerilor noi, cu disconturi şi sisteme de plată avantajoase. Important e să fii corect cu cei cu care colaborezi, aşa se sudează un bun raport comercial.”

Mezel “Răducu”

Răducu şi-a creat un brand propriu de mezeluri. “Am creat mai multe tipuri de me ze luri, un brand al meu personal. I-am dat nu me le meu, “Răducu”. Mezelurile le fac în Româ nia, am parteneri foarte serioşi, produsele sunt de cea mai bună calitate. Am ţinut cont de calitate în primul rând şi produc ce se cere mai mult la românii din Italia. În plus, reţetele produselor ţin cont de tradiţiile noastre gastronomice şi sunt la un standard de calitate ridicat.”

În afară de mezelurile care îi poartă numele, Răducu Nicodim comercializează şi alte produse care se găsesc mai greu în Italia. “În afară de produsele clasice, pe care le găsim în mai toate engros-urile româneşti, eu mai comercializez o gamă variată de murături. De cele tradiţionale, în saramură. Avem gogonele, asortate, castraveţi şi chiar şi mărar sau leuştean, care aici în Italia nu se găsesc. Apoi am şi un tip de zacuscă. Nu prea ne lipseşte nimic. Clienţi să fie.”

Pentru viitor, românul e optimist şi nu-şi doreşte altceva decât să-şi menţină actualii clienţi. “E criză pentru toţi şi cu greu mai reuşesc unii spă menţină un magazin cu produse româneşti. De aia spun şi eu că pe viitor îmi doresc să am măcar aceeaşi clienţi, să meargă treaba înainte. Sper să nu fac rabat nici de la calitate. Ţin mult la asta.”

Andi Rădiu

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Înainte si dupa alegeri. Trei teme de politică românească

Victor Ponta, desemnat premier. Preşedintele Băsescu a semnat decretul