in

E aproape sigur: în Italia vom avea un premier anti-români

Sorin Cehan

Cine ar putea să fie anti-român dintre cei doi? Luigi Di Maio are în palmares celebra declarație prin care i-a descris pe românii din Italia ca infractori. Matteo Salvini este declarat anti-imigrație și nu a dat semne că ar avea vreo simpatie pentru prima comunitate străină din Italia, despre care presa italiană nu vorbește foarte des de bine.

Alegerile s-au terminat, iar rezultatele au scos în frunte doi tineri, dintre care unul ar trebui să fie prim-ministru. 

«40% dintre criminalii români vin în Italia», este părerea lui Luigi di Maio, liderul Mișcării 5 Stele, exprimată în urmă cu mai puțin de un an, pe când era vicepreședintele Camerei Deputaților de la Roma. Cel care se pregătește să fie premier a scris în aprilie 2017 pe Facebook: „Italia a importat din România 40% dintre criminalii lor. În timp ce România importă din Italia firmele noastre și capitalul nostru. Ce afacere această UE “.

Afirmația, care echivalează comunitatea românilor din Italia cu o hoardă de criminali, a declanșat proteste, din partea românilor și a italienilor. Și cereri de scuze. Di Maio nici nu a vrut să audă și a insistat, într-o altă postare: «E un fapt indiscutabil: 40% din cei căutați cu mandat internațional emis de la București se află în Italia. Nu o spun eu, a spus-o în 2009 ministrul român de atunci al Justiției, Cătălin Predoiu, după cum a confirmat zilele trecute procurorul din Messina, Ardita. Motiv pentru care nu am nici un motiv obiectiv să mă îndoiesc de această declarație “.

Aceasta este părerea lui Luigi Di Maio despre români și nu a dat vreodată semne că și-ar fi schimbat-o.


Celălalt pretendent la fotoliul de premier, Matteo Salvini, ne vede și el ca sarea-n ochi, așa cum îi vede pe toți străinii, deși oficial nu are nimic cu cei „regulari” și ”integrați”, sunt un fel de rău necesar. Singura referire făcută de Salvini în campanie la români se referă la… cei din pușcării. „Vom face acorduri cu țările de proveniență pentru ca deținuții străini să-i ispășească pedeapsa acasă la ei. Dacă ești român, îți ispășești pedeapsa în România”, a spus Salvini la o emisiune pe La7.

Lăsând la o parte faptul că aceste acorduri deja există, iar Salvini e neactualizat pe această temă, ce rost avea să dai ca exemplu românii? Pentru că în subconștient crede că sunt infractori. În niciun caz nu o putem lua ca un compliment. În Italia sunt peste 1 milion de români si circa 2.800 de conaționali în închisoare.

Exista și varianta ca Di Maio și Salvini să facă împreună un guvern. Au multe lucruri în comun. Iată unul dintre ele: non-simpatia pentru români.


Politolog român despre situația de după alegerile din Peninsulă: «Românii din Italia în pericol»

Cristian Diaconescu, analiză după alegerile din Italia: ”Românii au fost ţinta unor atacuri xenofobe fără nici un precedent”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Plecată la 6 ani din Tulcea, a ajuns campioană în Italia: ”Aş veni să stau în România, dar nu pentru totdeauna“

“Mărțișorul și Ziua Femeii la Milano” – eveniment de excepție pentru românii din Lombardia