in

Dacă eram diplomat, săream în sus până în tavan

Andi Rădiu

Am încercat să-mi imaginez cam ce poate gândi un român din Italia când citește un articol ca acesta (Il folle scambio Italia-Romania A noi i criminali, a loro le imprese), în care România e făcută țăndări, românii au imaginea unor sălbatici, iar Italia e prezentată ca o fată virgină violată în grup de o gașcă de bandiți…tot români, bineînțeles.

La ce se poate gândi decât la faptul că el, familia și cei din jurul lui sunt oameni onești, care nu deranjează pe nimeni dar care au plecat din țară pentru că au avut neșansa ca în ultimii 20 de ani să fie conduși de politicieni corupți, incapabili și hoți…impresie confirmată, de altfel, de majoritatea celor cu care am vorbit despre acest subiect.

„Il Giornale” declară război României: „Noi vă trimitem întreprinzători, voi ne trimiteţi criminali”

Următoarea senzație a românului din Italia e că totuși cineva ar trebui să ia atitudine față de acei jurnaliști, față de publicația care a acceptat să tipărească un asemenea articol. Dar de la cine să mai aștepți asemenea reacții? De la politicienii aleși în Diaspora?…sunt inexistenți, fie se bat cu partidul lor, fie o fac pe excursioniștii. De la marile cotidiane și televiziuni românești? Imposibil, pentru că acolo doar Fenechiu și Becali sunt considerați subiecte importante în aceste zile. Din partea guvernului? Nu, probabil pentru că nu vor să deranjeze pe cineva! De la asociații românești, filiale de partid sau alte formațiuni din Italia? Nu, pentru că alea apar doar când e vremea depunerii cererilor de finanțare la DRP…

Și-atunci, ce-ți rămâne? Ambasada, evident. Reprezentantul României pe teritoriul Italiei. Ai o oarecare speranță, pentru că în trecut, ambasadorii români au reacționat prompt și cu prestanță. Au luat atitudine iar dreptul lor la replică a fost imediat publicat. (vezi replica ambasadorului Cristian Colțeanu) Ce face ambasada noastră după articolul apărut în Il Giornale?! Primește informația din Gazeta Românească, deși afirmă că e ”din partea reprezentanților comunității românești și din partea jurnaliștilor care au aderat la Carta di Roma” și trimite un drept la replică atât de slab și lipsit de argumente, încât cei de la cotidianul italian nici măcar nu s-au sinchisit să-l publice.

Se vede de la o poștă că e făcut de mântuială, că e făcut în grabă și în lehamite. Fără argumente, fără date, doar o referire la numărul mare al românilor din Peninsulă. Atât… Deși publicația noastră a sesizat prima dată acel articol și era normal, zic eu, ca acest lucru să fie recunoscut, găsim replica ambasadei pe un…blog, nicidecum într-un comunicat emis de Biroul de presă și trimis mai multor publicații.

Răsplata de partid / PSD împarte funcții de consuli militanților credincioși din diaspora

Nu de mult am combătut numirea haotică a diplomaților români . Atunci am contestat faptul că sunt angajate persoane fără pregătire diplomatică, fără experiență și fără o anumită prestanță, condiții obligatorii pentru a avea o diplomație puternică și valoroasă. Acum aș adăuga motivația precum și dorința de a îndeplini misiunea cu care ai fost trimis ca reprezentant al României într-o țară. La un asemenea articol, ca diplomat, ar trebui să sari până-n tavan de supărare și să reacționezi, în limitele, desigur, impuse de regulile stricte ale diplomației, dar cu fermitate, cu argumente și cu un ton categoric. Cel puțin cum a făcut fostul ambasador Colțeanu…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Comentariile cititorilor la articolul din Il Giornale: „România, pământ cu posibilități foarte mari, ruinat de populația sa „

Laudra Boldrini, președinta Camerei, la întâlnirea cu echipa CNCRI: ”Femeile să nu mai fie considerate obiecte”