in

De ce emigrează românii? Vina este mereu a altora

Interviu-eveniment în Gazeta Românească, cu Ludovic Orban, șeful principalului partid de opoziție din România. Citim fără emoții cum șeful PNL dă vina pe PSD pentru majoritatea nenorocilor din țară și pentru exodul care nu dă semne de oprire, spre disperarea demografilor. În timp ce demontează bucată cu bucată acțiunile guvernului referitoare la diaspora, din viteză Ludovic Orban nu mai ține cont că și el a fost într-un guvern, că face parte și el din specia „politicienilor” priviți cu pumnii strânși de românul simplu care și-a luat viața cu el și a plecat în lume. Să fi uitat că PNL a fost la guvernare, când cu unii, când cu alții, accentuând haosul care alungă oamenii din țară?
„Nimeni nu a emigrat din cauza mea”, spune liderul opoziției din România. Vina este întotdeauna a altora.
La un punct chiar este imposibil să îi dai dreptate, cu toată bunăvoința. În legătură cu parlamentarii alesi de românii din străinătate, le plânge de milă, vai, săracii, trebuie să reprezinte interesele a peste 7 milioane de români, misiunea lor este imposibilă.

Dacă ne uităm în spatele lui Ludovic Orban, îl vedem pe Mihai Voicu, parlamentar de diaspora liberal, declarat dispărut de alegătorii din străinătate care i-au ofeit un fel de loc de veci în Casa Poporului. Dăm vina pe alții, sigur, dar ne putem uita atent și în oglindă.
Citind interviul cu Ludovic Orban, îți vine să crezi că politicienii români chiar sunt conectați la problemele românilor din diaspora. Și poate că așa și este. Mulți dintre ei cam știu ce se întâmplă în străinătate, știu de ce pleacă românii și au aflat despre grozăviile prin care trec, exploatările pe care le suferă. Problema nu este lipsa informației, problema este lipsa interesului pentru rezolvarea problemelor diasporei.
De la zâmbetul pe buze, treci la un sentiment de furie. Cei care urmăresc politica pentru diaspora știu că au fost ani de zile în care nici măcar nu s-a pronunțat cuvântul diaspora în Parlamentul României. Știm că legea pentru Congresul Diasporei e din 2007 și abia anul trecut, cu mii de ilegalități și trăncăneli politicianiste, s-a aprobat funcționarea unui monstru hidos, un consiliu care are în componență doar câțiva fripturiști, îndrăgostiți de plimbările pe la Bruxelles.
Ludovic Orban vorbește despre proiectele de repatriere și recunoaște că nu poți chema diasporeanul acasă până nu îi oferi un cadru legal, o corupție redusă cât mai mult, o infrastructură bună și niște facilități. Ba chiar respinge cele câteva pseudoproiecte: repatriot, diaspora start-up, zilele diasporei. Uită însă că majoritatea membrilor PNL Italia sunt implicați în astfel de acțiuni. El, politicianul Orban, aparent are rețineri în privința lor, dar recunoaște indirect că implicarea PNL de oriunde nu e interzisă.
Ludovic Orban exprimă un concept foarte drag politicienilor: nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Vina este mereu a altora.

Sorin Cehan, Andi Rădiu

Deputatul de diaspora Mihai Voicu, dat dispărut de colegii din organizație: ”S-a văzut pe un scaun călduț în Parlamentul României”

Ludovic Orban, despre exodul românilor: «Nimeni nu a emigrat din cauza mea»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ludovic Orban, despre exodul românilor: «Nimeni nu a emigrat din cauza mea»

Exploatarea muncitorilor români din străinătate. Premierul Tudose cere măsuri concrete: ”Românii nu sunt cetățeni de mâna a doua”