in

Deputat de diaspora, propunere aberantă: «Cărți de identitate speciale pentru românii din străinătate»

Deputatul PMP Doru Coliu, abia ieșit din lunga vacanță parlamentară, vine cu o propunere cel puțin aberantă: vrea cărți de identitate specială pentru românii din străinătate, ignorând imposibilitatea de a se adapta la legislația tuturor statelor unde există români și lipsa unui recensământ, precum și implicațiile legate de crearea acestui nou act de identitate: costuri, evaziune fiscală, control nedorit, speculații electorale, etc.

În prezent, românii din străinătate pot deține o carte de identitate românească și totodată un act care să dovedească domiciliul din afara țării. Pentru cei care doresc să își declare domiciliul în străinătate e de ajuns să se deplaseze la ambasada sau consulat și să obțină Pașaport CRDS. E foarte clar și simplu. Singurele probleme care au apărut au fost cele legate de persoanele care dețin pașaportul CRDS, cu care în unele cazuri nu le pot folsi ca document de identitate. Nu e nevoie de o modificare a legii, ci de o circulară a Ministerului de Interne care să le atribuie această calitate și totul e cât se poate de simplu. E o chestiune despre care se vorbește de foarte mult timp, nefiind rezolvată nici până în prezent.

A apărut însă o propunere aberantă a unui deputat de diaspora. El vrea cărți de identitate speciale pentru românii din străinătate. Excelent! Statul Român trebuie să știe pe unde umblăm, pe unde câștigăm bani, pe unde suntem și cum migrăm. Și culmea, o propune un om care a trăit ani de zile în Spania.

Deputatul Doru Coliu, tot mai contestat în ultima vreme inclusiv de colegii de partid, aduce în discuție și chiar promite ”cărți de identitate CORECTE”, fără însă să explice ce înseamnă cu adevărat marea schimbare. Ne ”explică” totul într-o postare pe Facebook:

”Am avut astăzi la Parlament, alături de colegii mei din Comisia pentru românii de pretutindeni, o discuție informală cu doamna Ministru Natalia Elena Intotero pentru a insista asupra soluționării de urgență a problemei actelor de identitate a românilor din Diaspora (pașaport CRDS, cartea de identitate și cartea de rezident provizoriu). Acestea sunt ilegale, nerecunoscute și lipsite de valoare. În urma argumentelor prezentate, am căzut de acord că soluția cea mai eficientă este crearea unui document de identitate CORECT și mă bucur că avem susținerea ministerului în acest sens.

În plus, am avut, de asemenea, o întâlnire cu doamna Maria Melania Ghica, Director Adjunct al Direcției Pașapoarte și domnul comisar-șef de poliție, Cătălin Aurel Giulescu, Director Împuternicit al Direcției pentru Evidența Populației din cadrul Ministerului de Interne. Amândoi au fost de acord cu soluția pe care am propus-o și am stabilit o întâlnire comună pentru luni, 12.02.2018, la care vor participa și reprezentanți ai Secției Consulare și ai Poliției de frontieră pentru a creiona o formă a noilor acte de identitate. Să fie într-un ceas bun!”

Coliu, fără o umbră de logică, dă verdictul:  Pașaportul CRDS, cartea de identitate și cartea de rezident provizoriu sunt ilegale, nerecunoscute și lipsite de valoare și vrea cu tot dinadinsul cărti de identitate CORECTE. Adică, toate actele de identitate de până acum vor fi anulate și va apărea noua carte de identitate cu ”domiciliul corect”. Cel puțin așa a răspuns Coliu la întrebarea ce înseamnă ”corect”.

E inutil să calculăm costurile enorme ale unei asemenea schimbări, ne gândim în primul rând la posibilitatea de a duce la capăt un asemenea demers. În teorie, românul din străinătate va trebui să declare domiciliul din străinătate, atașând documente care să dovedească acest lucru iar acest lucru ar implica o schimbare majoră a multor legi. Statul Român trebuie să recunoască documente a sute de state, iar modalitatea de schimbare a unui asemenea document va implica fie prezența în ambasade și consulate a sute de funcționari din cadrul Ministerului de Interne, fie deplasarea a milioane de români din străinătate, către oficiile de Evidența Populației. Deja se prevede un haos total.

Cineva ar spune că acest lucru se poate face în timp, că noile acte de identitate vor merge în paralel cu cele vechi, pe care Coliu le-a denumit însă ilegale, nerecunoscute și lipsite de valoare.

Trecem de partea cu costurile și jungla de acte traduse și legalizate din sute de țări. Ne gândim la varianta ”cărții de flotant”. Că românul migrează permanent, nu stă în Italia, Spania, Germania sau UK pe veci. Cum va face când își schimbă țara sau domiciliul? Iar acte traduse și legalizate? Iar deplasarea la Evidența Populației? Apoi, mă întreb altceva: dacă se repatriază și își păstrează cartea de identitate CORECTĂ, nu cumva încurajează  neplata taxelor către Statul Român?

Am putea comenta mult mai mult această propunere cel puțin abracadabrantă, implicațiile sunt enorme, legate de costuri, de posibilă evaziune fiscală, de control asupra cetățeanului, de implicare electorală, etc. Ne limităm să reamintim că românul din diaspora poate avea fără probleme act de identitate românesc și pașaport în situația actuală. Reînnoirea lor se poate face fără probleme fie în străinătate, fie în țară. De ce trebuie mereu să găsim tot felul de variante care să ne complice viața și relația cu țara?  Ar rămâne de rezolvat o singurăm problemă: recunoașterea pașaportului CRDS ca act de identitate. În rest, să auzim de bine!

PS …V-ați gândit la implicațiile unui asemenea document pentru românii din jurul granițelor? Cei din comunitațile istorice?

Andi Rădiu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vibo Valentia, româncă de 43 de ani a murit cu zile: febră mare și bronșită, s-a dus la Urgență și a decedat în spital

Jos pălăria! Patiseria ”Chapeau” a unei românce din Italia