in

Nepotism la ICR

de Sorin Cehan

Cum poţi ajunge să lucrezi la Accademia di Romania din Roma? Sau la ICR Londra sau Paris? Instinctul ne spune că trebuie să fii nepotul, cumătrul, finul sau alt neam de-al unuia din sistem. Atunci când noul ICR condus de profesorul Andrei Marga a anunţat că organizează concurs public pentru ocuparea a 17 posturi de referent la filialele din străinătate, mulţi chiar au crezut că ceva se poate schimba şi la noi.

Înscrierile la concurs s-au făcut până pe 14 decembrie, între 7 şi 11 ianuarie ar fi trebuit să aibă loc interviurile, cea mai importantă etapă a concursului, iar pe 21 ianuarie ar fi trebuit să se anunţe câştigătorii. În schimb, pe 4 ianuarie au fost anunţaţi deja câştigătorii, majoritatea "piloşi" de-ai lui Marga, foşti studenţi sau colaboratori de la Cluj, apropiaţi sau chiar neamuri, sau angajaţi la ICR în România. Miza (ciolanul) era mare: 1800 de euro salariu, plus diurnă şi decontarea chiriei. Concurenţii păcăliţi, cei care şi-au depus dosarele plini de încredere că vor participa la o selecţie reală, au încercat în zadar să obţină explicaţii de la ICR: în cel mai bun caz vorbeau cu robotul instituţiei.

Marga, cum altfel, a respins acuzaţiile, spunând că totul s-a desfăşurat conform regulamentului şi că interviurile candidaţilor nu erau obligatorii pentru stabilirea câştigătorilor.

Dar ce să spunem despre faptul că două dintre câştigătoare au fost şi membre în comisia de concurs? Sau că foarte mulţi candidaţi care şi-au depus dosarele nu au primit nici măcar număr de înregistrare? 

La Accademia di Romania din Roma au fost libere două locuri de referenţi. Am stat de vorbă cu doi dintre candidaţii din Italia care au participat la concurs, şi care nu au fost băgaţi înseamă de organizatorii concursului. Probabil dosarele lor au fost aruncate direct la coş.

Cine a câştigat locurile de la Roma? Mihaela Daniela Ispas şi Andrei Vasilica. Daniela Mihaela Ispas a absolvit în 2010 Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, fosta feudă a lui Andrei Marga, pe vremea cât a fost rector.

Celălalt erferent pentru Roma, Andrei Vasilica, lucreaza la ICR – Direcţia Generală Institute Culturale din Străinătate, pe postul de expert II, potrivit declaraţiilor sale de avere din 2010 si 2011, postate pe site-ul ICR. Q.e.d. La ce-a mai fost nevoie de concurs, dacă singura regulă este nepotismul?

Citeşte şi:

Victimele concursului trucat de la ICR

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Curs de formare gratuit/ SIA – SIGURANŢĂ IMIGRANŢI AZBEST

Studenţii români din diaspora vor să se întoarcă acasă, “chiar şi pentru un salariu de 400 de euro”