in

Rasism românesc

de Sorin Cehan

Melodia "Faccio bordello" interpretată de Alan Caligiuri, alias Zlatan, pe Radio 105, ar fi, în opinia autorului, o "satiră". Conform definiţiei uzuale, satira face ridicole personajele sau obiceiurile, folosind tonuri comice sau sarcastice. "Cine face urât la noi, noi îi facem: Bum, bum! La jefuit, la luat gâtul, la furat, la înjunghiat". Dacă cineva descoperă ceva ridicol sau comic în aceste versuri…

Satira are oricum intenţii moraliste, îţi arată, ridiculizând personaje, ce e greşit în comportamentul lor. Melodia "Faccio bordello" descrie doar un ţigan care vine din Romania – Zingaria, traficant de droguri şi iute la mânie, punând mâna pe cuţit şi pistol. Un personaj deloc comic, deloc ridicol, care exprimă doar violenţă.

După ce “Gazeta Românească” a luat atitudine cu privire la rasismul exprimat de această melodie, am avut surpriza unor reacţii rapide din partea autorităţilor italiene şi române, a multor partide şi asociaţii, din România şi Italia. Presa românească a preluat ştirea, televiziunile au deschis telejurnalele cu hitul anti-români din Italia, şi apoi a venit rândul internauţilor. Cititori care şi-au spus părerea pe internet, la comentariile articolelor, pe forumuri şi pe Facebook.

Au fost două categorii de comentarii. Mulţi au fost de acord că melodia este insultătoare pentru comunitătea românească din Italia, pentru că promovează stereotipul românului criminal, şi pentru numele de Zingaria, dat ţării noastre.

Alţii au spus că nu se simt jigniţi, pentru că ei sunt români, nu ţigani, şi melodia îi vizează pe ţigani. Comentarii rasiste, puţin spus. Un delir de insulte la adresa ţiganilor, care ne fac de râs prin Europa, care fură, violează şi ucid, şi care ar trebui să nu se mai cheme romi, pentru că aduc daune imaginii românilor.

Unii, mai puţini, au spus că ascultă emisiunea de pe Radio 105 şi că sunt fani ai lui Zlatan, melodia fiind, pentru ei, o capodoperă.

Câţiva au insultat ziariştii de la Gazeta Românească, pentru că au îndrăznit să scrie despre acest subiect.

În acelaşi timp, internauţii români au interacţionat cu cei italieni. Câte insulte, câte înjurături… Pagina de facebook a autorului melodiei, Alan Zlatan, care şi-a cerut un fel de scuze, cu jumătate de gură, a fost luată cu asalt de români cu chef de reproşuri, dar acolo au dat de zidul fanilor melodiei, italieni şi români. Şi câte insulte, câte mesaje rasiste şi xenofobe…

De data aceasta, comunitatea românească a reacţionat rapid şi eficient, reuşind să-i facă să priceapă pe cei care vehiculează mesaje anti-româneşti că nu poţi jigni un popor întreg.

Dar a ieşit la suprafaţă, pe internet, rasismul italienilor faţă de români şi rasismul promovat de români contra ţiganilor, care este cu mult mai dur şi mai feroce decât cel al italienilor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Zdrobit de un panou, pe şantier la Anagnina

GALERIE FOTO- Premiile Gazetei Româneşti la 10 ani de la înfiinţare