in

500 de romi din Bacău au luat cu asalt orașul Goteborg. Suedezii vin în România să rezolve problema

O delegaţie a primăriei din Goteborg urmează să sosească în această toamnă la Bacău, ca să le explice edililor că prin oraşul suedez ”nu umblă câinii cu colaci în coadă”, după ce peste 500 de romi din urbea moldavă au luat cu asalt oraşul suedez, scrie publicaţia Goteborg Posten-GB., citată de cotidianul.ro

Oficialii suedezi vor fi însoţiţi şi de reprezentanţi ai primăriei din oraşul norvegian Oslo, confruntat şi el cu o invazie de romi cu cetăţenie română şi care spun că sunt discriminaţi în ţara natală. Delegaţia din Goteborg ar vrea să încheie un parteneriat cu municipalitatea din Bacău.

„Noi vrem să le oferim viitorilor parteneri informaţii corecte legate de drepturile şi responsabilităţile care sunt în vigoare la sosirea cetăţenilor din Bacău în Suedia, comparativ cu viaţa liberă pe care au dus-o în ţara lor”, spune Teresa Woodall, responsabil cu supravegherea săracilor din UE care vin pe teritoriul suedez.

Trento, baruri asediate de cerșetori. Comercianții sunt exasperați: “Basta”

Şi reprezentanţii administraţiei locale din Bacău au arătat interes pentru o colaborare cu municipalitatea din Goteborg şi s-au deplasat deja într-o excursie-studiu în Suedia. Ei au fost interesaţi să afle cum se lucrează cu organizaţii voluntare, dar şi de a dezvolta muncă socială pentru romi.

Consiliul din Verona nu poate scăpa de o cerșetoare, deși i-a aplicat 61 de amenzi

Primii romi au venit în Goteborg în anul 2006 şi s-au stabilit într-un camping în care trăiau în condiţii mizere, dar care s-a închis între timp. Însă 8 dintre familiile cu mulţi copii care au stat în campingul Askim au primit locuinţe sociale de la municipalitate. Acest lucru n-a scăpat romilor rămaşi în Bacău şi care au năvălit cu sutele în Goteborg, unde cei mai mulţi cerşesc, aşteptând să primească şi ei apartamente sociale pentru că ”în România sunt discriminaţi”.

O invazie similară se întâmplă şi la Oslo, capitala Norvegiei, unde romii recunosc faptul că ei câştigă mai bine din cerşit decât la Goteborg, dar chiriile pe care ar trebui să le plătească pentru a locui acolo sunt foarte mari şi nu şi le permit.

Udine, cerșetori agresivi, linie dură a poliției: 15 expulzări

Misiunea creştină din Goteborg consideră că e un lucru pozitiv că municipalitatea încearcă să găsească un mod de colaborare cu România în problema romilor, în mod special în ceea ce priveşte partea de informare. ”Este un gând bun ca populaţia migratoare să primească o informare corectă a situaţiei pe care o va întâlni în Suedia”, spune Claes Huglund, coordonator al proiectului Crossroads şi care lucrează împreună cu EU emigrate.

Cea mai scurtă expulzare: Repatriată cu avionul de poliția din Vicenza, s-a întors în 24 de ore

La începutul lunii septembrie, mai multe organizaţii voluntare împreună cu reprezentanţi ai comisiilor de resurse sociale s-au întâlnit pentru a încerca să găsească un acoperiş pe vreme de iarnă pentru ”săracii Europei” aflaţi în Goteborg. Prioritare ar fi familiile cu mulţi copii. Conform numărătorii efectuate de reprezentanţi ai misiunii creştine, în Goteborg trăiesc acum peste 500 de romi români, care în majoritate trăiesc din cerşit.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Băsescu: România are de ce să fie mândră de ea, imaginea noastră europeană este nemeritată

Un alt premiu pentru Ion Purice: „șoferul anului”, în luna octombrie, la Monza