in

Agerpres propune înfiinţarea Asociaţiei Mondiale a Presei Române din Străinătate

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a propus înfiinţarea Asociaţiei Mondiale a Presei Române din Străinătate. Propunerea a fost făcută de directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, în cadrul dezbaterii intitulate „Prezenţa mass-mediei de expresie românească în afara graniţelor ţării”, care a avut loc la Mangalia, în cadrul programului „Diaspora Estival”, organizat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în perioada 11-25 august.

„Principalul scop al Agenţiei Naţionale de Presă, aşa cum este definit prin lege şi cum îl văd şi eu, este de a da rapid informaţii corecte şi cât mai indiscutabile către comunităţile de români şi aici vorbim de ţară şi de străinătate. (…) Presa are, poate, cel mai important rol în informarea populaţiei. Ne-am asumat rolul acesta, de a aduce un plus de calitate în ceea ce înseamnă mass-media românească, într-o perioadă în care primează, din păcate, alte priorităţi pentru presă – scandaluri, diverse lucruri care poate atrag o mai mare audienţă, dar nu ajută cu nimic cultura, educaţia. (…)”

”O propunere pe care o am către dumneavoastră din partea Agenţiei Naţionale de Presă este (…) să ne concentrăm un pic mai mult eforturile şi să realizăm o Asociaţie Mondială a Presei Române din Străinătate, care ar fi o onoare pentru noi să o administrăm, să fie sub patronajul AGERPRES. O asociaţie prin care să promovăm în afara ţării cultura românească, românismul, prin care agenţia să poată furniza informaţii către presa de limbă română din străinătate. (…)”

Dorim doar să oferim un cadru în care lumea să se întâlnească, să discute, să socializeze, să existe networking, schimburi de idei, să perpetuăm ceea ce înseamnă românismul în mare parte. (…) Cred că putem avea o serie de iniţiative pozitive pentru comunităţile de români din străinătate şi cred că putem găsi şi soluţii referitor la diverse probleme”, a afirmat Alexandru Giboi.

Directorul general al AGERPRES a subliniat că relaţia dintre Agenţia Naţională de Presă şi diaspora, în special presa din diaspora, ar trebui să fie „mult mai strânsă şi mult mai aplicată”.

Referitor la această propunere, Sorin Cehan, directorul editorial  al Gazetei Românești din Italia a spus că ideea este bună, dar că i se pare „puţin idealist” ca asociaţia să includă toate instituţiile de presă de limbă română din străinătate. El a opinat că ar fi nevoie de un club al românilor din străinătate, după modelul Clubului Român de Presă, care „era un reper în reflectarea calităţii presei”, exprimându-şi în acelaşi timp încrederea că „AGERPRES are poziţia şi trebuie să îşi asume rolul de reper pentru presa din diaspora„.

De asemenea, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES a anunţat, în context, că pe 17 septembrie va fi lansat noul site al instituţiei. „Vă propun ca agenţia să ofere flux de ştiri pentru presa românească din străinătate, training pentru jurnaliştii români din străinătate, astfel încât să ridicăm calitatea materialelor, workshop pe tematici specifice, să facem o aplicaţie de mobil pentru presa din diaspora, care să concentreze toate ştirile pe care le dau jurnaliştii români din străinătate. Orice alte propuneri le vom putea discuta, suntem foarte deschişi”, a afirmat Alexandru Giboi.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Regizor italian de filme horror, a realizat un videoclip de manele

Ambasadorul României la Roma: Numărul celor care lucrează în condiţii legale în Italia a scăzut